Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.04.2011.
13:52
A

Vratićemo ruski u srpske škole

Da je mlađi, Svetomir -Cigo Vujović (80), poznati milanovački boem i još poznatiji rusofil, sigurno bi bio izabran za predsednika Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva, ali, nije nezadovoljan ni mestom doživotnog počasnog predsednika. Na njegov predlog nedavno je pokrenuta inicijativa da se od Ministarstva za obrazovanje zahteva da se učenje ruskog jezika vrati u srpske škole.

Zašto je izbačen ruski jezik, pita se Cigo Vujović

- Ne znam ko je odlučio da se ruski jezik izbaci iz srpskih škola, ali sam siguran da je to bila dirigovana odluka iz nekog svetskog centra u određenom trenutku euforije koja je zahvatila srpski narod. Nažalost, ta euforija nam nije donela ništa dobro, a posledice ćemo tek osetiti. Ne kažem da deca ne treba da uče i druge jezike. Naprotiv, ali zbog istorijskih veza Srbije i Rusije, a posebno zbog doprinosa ruskog naroda svetskoj istoriji, nauci i kulturi naša deca bi morala da uče i ruski jezik.

Tvrdite da postoje neki centri koji konstantno pokušavaju da minimiziraju uspehe i značaj Rusa?

- Naravno, to se desilo i ovih dana kada je obeležavana 50-godišnjica leta Jurija Gagarina u kosmos. Pa, zar nije indikativno da je neko u svetu dan uoči dana obeležavanja lansiranja prvog čoveka u svemir plasirao priču o nekakvim vanzemaljcima koji su navodno pronađeni pre nekoliko decenija u Americi. Moglo je to da se objavi i mnogo pre obeležavanja godišnjice Gagarinovog leta, ali je nekom bilo u interesu da i na ovaj način skrene pažnju od proslave jednog od najznačajnijih događaja u svetskoj istoriji, i to samo zato što su taj podvig izveli Rusi.
 

Bista gleda ka Crvenom trgu

 

Priča se da je bilo problema da se postavi bista da gleda prema Moskvi?
 

- To je rešeno na naučnoj osnovi. Moj brat Boban koji je geometar okupio je ekipu stručnjaka iz Beograda koji su posle mnogo dana postavili su moju bistu tako da ja, Cigo Vujović, za sva vremena gledam tačno ka Crvenom trgu u Moskvi.

Svoju privrženost ruskom narodu ovekovečili ste na pomalo čudan način?

- Pa, jednom prilikom, šezdesetih godina prošlog veka, ispunila mi se želja da posetim Rusiju i bio sam oduševljen onim što sam video. Kada sam se vratio ispričao sam svojoj kafanskoj bratiji da mi su mi se najviše dopali bronzani spomenici i da bih želeo sebi za života da izlijem bistu i da je postavim na najvišem vrhu iznad Gornjeg Milanovca. Na moje zaprepašćenje, ali i na zadovoljstvo, sve je bilo rešeno u nekoliko minuta tako što je slikar Ilija Drašović obećao da će uraditi moj lik u gipsu za pet litara ljute rakije, livac Boban Radojević po istoj ceni je preuzeo na sebe "da me izlije u bronzi", a nadzor nad radovima je prihvatio Desimir Žižović Bujin, autor poznatog stripa "Mirko i Slavko".
 

Vi ste jedan od retkih Srba koji je bio u prilici da vidi četiri ruska predsednika?

- Tačno! Video sam dvojicu mrtvih i dvojicu živih predsednika. Kada sam bio u SSSR-u u mauzolejima sam video Lenjina i Staljina, Brežnjeva sam video kada je sa Titom posetio Gornji Milanovac, a Putina sam video jednom prilikom kada sam boravio u Rusiji. Za čoveka iz jedne srpske palanke sasvim dovoljno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2011. 13:55
Trebat ce znanje ruskog jezika,ne samo nama. Bilo bi dobro kada bi pored engleskog i ruski bio obavezan po skolama.
Četvrtak 14.04.2011. 14:07
to mogu da zele samo ovi iz onih cuka ,gde misle da je jos II svetski rat jos u toku !!!pa se boje da ih rusi ne siluju kada dodju da nas oslobadjajuu.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online