Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.04.2011.
03:48
Press A

Zabrana nošenja burki i u Srbiji?

I Srbija bi, posle Francuske i Belgije, mogla da zabrani nošenje burki na javnom mestu, pišu beogradski mediji. Verski analitičar Mirko Đorđević objašnjava da je zakon protiv nošenja burki u Francuskoj dugo pripreman, kao i da ga i pojedine islamske zajednice u toj zemlji podržavaju.

Francuska zabranila nošenje burki. Da li je i Srbija na tom putu?
 

- Kampanja za ovaj zakon imala je slogan "Republika ne krije lice" i sa tim se većina složila, pa su čak i određeni krugovi islamskog porekla podržali zakon. Niko nikome ne brani da stavi maramu, već zakon jedino nalaže da na javnom mestu ne mogu time što nose burke da ometaju organe koji imaju pravo da ih identifikuju. Ranije je bilo takvih inicijativa kod nas, za koje mislim da su bile odlične, ali ništa nije ozakonjeno - navodi Đorđević.
 

Direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Natalija Mićunović, takođe kaže da je moguće i u Srbiji doneti ovaj zakon.
 

Napad na slobodu

 

U Islamskoj zajednici u Srbiji, međutim, ističu da je zakon koji je stupio na snagu u Francuskoj loš potez i napad na individualne slobode muslimanskog naroda. Oni smatraju da u Srbiji nikome ne bi palo na pamet da usvoji takav zakon i najavljuju velike akcije ukoliko neko i pokuša da zabrani nošenje burki.

- Ipak, pitanje je koliko je to pametno. Francuska je ipak nešto drugo, tamo je nošenje burki više zastupljeno, dok se kod nas retko može videti žena koja nosi burku, pa je pitanje da li uopšte ima i potrebe za takvim zakonom - kaže ona.
 

Sociolog Vladimir Ilić smatra da bi bilo problema ako se u Srbiji predloži ovakav zakon.
 

"Može se očekivati da bi neki delovi islamske populacije bili protiv toga, pa bi sigurno bilo i reakcija", upozorava on.
 

Ilić objašnjava da je Turska prva zabranila nošenje burki još u vreme Prvog svetskog rata, dok su njihovo nošenje kod nas zabranili komunisti kada su došli na vlast.
 

Direktorka nevladine organizacije "Urban in" iz Novog Pazara Aida Ćorović podržava uvođenje zakona koji zabranjuje nošenje burki na javnom mestu, mada kaže da se burke u Srbiji gotovo i ne nose.
 

- Što se mene tiče, nemam ništa protiv nošenja marama kao verskog obeležja i podržavam ga kao versko pravo, ali sam protiv nošenja burki jer to ponižava ženu i ograničava je - kaže Ćorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online