Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2011.
15:06
T. Zečević - Vesti A

Srbija skoro iskorenila tuberkulozu

Poslednjih pet godina Srbija u Evropi ima najnižu stopu obolelih od TBC-a i najveću stopu izlečenih, a posebno najtežeg oblika - multirezistentne tuberkoloze. Sa najnižom stopom obolevanja u regionu od tuberkuloze, a poslednjih pet godina i u Evropi, kao i sa najvećom stopom izlečenih, ovaj segment srpske medicine svrstan je u red najuspešnijih na Starom kontinentu u borbi protiv ove bolesti.

Tuberkuloza više nije bauk u Srbiji
 

Ovako laskavu ocenu izrekla je nedavno i dr Dorit Nacin-Kaluški, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu. Ona je dodala da su naši lekari uspeli da održe i nisku stopu najtežeg oblika ove bolesti - multirezistentne tuberkuloze, otporne na najjače i najsavremenije lekove koje poseduje svetska medicina.

Ovi komplimenti potkrepljeni statističkim podacima stigli su u vreme kada srpsko zdravstvo preživljava teške trenutke. Kada se bori protiv korupcije, skandala, kriminala, nedostatka stručnjaka u mnogim oblastima, pomanjkanja novca...
 

Pohvale: Dorit Nacin

- Za razliku od Evrope koja, iako zvuči neverovatno, ima najslabiji uspeh lečenja od svih regiona u svetu i ima najvišu stopu obolelih od multirezistentne tuberkuloze, srpska medicina je u kontinuitetu nizala uspehe. Srbija poslednjih godina uspešno održava nisku stopu kako broja novoobolelih, tako i obolevanja od najtežeg oblika multirezistentne tuberkuloze. Dobri rezultati beleže se kada su ishodi lečenja u pitanju, a broj prekinutih lečenja je nizak - kaže dr Nacin Kaluški.

Doktorka Nacin je dodala da zapadna Evrope u lečenju tuberkuloze ima slične rezultate kao i Srbija. Međutim, u 18 ostalih zemalja Starog kontinenta, uključujući zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, vlada tragično stanje, u kojima je stopa obolelih u 2009. godini bila čak 368 na 100.000 stanovnika.
 

Nataša Lazarević

A da bi se uspeh srpske medicine najbolje razumeo, menadžer projekta Kontrola tuberkuloze u Srbiji Ministarstva zdravlja Srbije, dr Nataša Lazarević uporedila je najnovije srpske statističke podatke sa evropskim.
 

- Iz godine u godinu smanjivali smo broj obolelih, a povećavali stopu izlečenih. Recimo, 2001. bilo je preko 40 obolelih na 100.000 stanovnika, a već 2005. imali smo 32, da bi 2009. taj procenat pao na 23 obolela. Preliminarni rezultati za 2010. godinu su veoma ohrabrujući i pokazuju da ćemo verovatno imati ispod 20 obolelih na 100.000 stanovnika. Imamo bolje rezultate u lečenju tuberkuloze od svih balkanskih zemalja, uključujući Hrvatsku - rekla je dr Lazarević.

Ministar nije iznenađen


Za novoimenovanog ministra zdravlja Srbije profesora dr Zorana Stankovića ovaj uspeh nije iznenađenje. Ljudi okupljeni oko projekta Kontrole tuberkuloze su, bez obzira na teškoće, neprestano ulagali u ljudske resurse, u edukaciju lekara, u obezbeđenju sredstava, opremu.


- Posebno su ulagali u elektronski sistem za prikupljanje podataka o tuberkulozi, u kvalitet rada laboratorija za dijagnostiku i pulmološke službe, a rezultat nije izostao - istakao je ministar dr Stanković.

 

 


Dostupni svi lekovi


Pored toga što se svi podaci o obolelima od tuberkuloze dobijaju kroz kompjutersku mrežu, predsednik Republičke komisije za tuberkulozu, profesor dr Gordana Radosavljević-Ašić, još ističe:


- Svaki okrug u Srbiji ima po jednu laboratoriju opremljenu za kvalitetnu dijagnostiku tuberkuloze. Najsavremeniji i najskuplji lekovi za lečenje tuberkuloze su nam dostupni, pa i za lečenje multirezistentne tuberkuloze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online