Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.04.2011.
20:25 >> 21:49h
Vestionline A

"Status kandidata je prekretnica Srbije"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Parizu da bi dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom predstavljali političku prekretnicu za našu zemlju. "Posle dobijanja statusa kandidata biće kud i kamo lakše implementirati reforme, jer ćemo tada imati potpuno drugačiju političku atmosferu u Srbiji i regionu kao i veće šanse za investicije i podizanje životnog standarda", naglasio je Tadić u izjavi novinarima posle serije razgovora sa francuskim državnim zvaničnicima, uključujući premijera Fransoa Fijona.

Boris Tadić u zvaničnoj poseti Francuskoj
 

Tadić je istakao da naišao na veliko razumevanje zvaničnog Pariza po pitanju evropskih integracija Srbije. On je pozvao francuskog premijera da sa privrednicima poseti Srbiju, istakavši u izjavi novinarima posle razgovora sa Fijonom u Palati Matinjon da je bilo reči o saradnji dve zemlje u građevinskoj industriji i infrastrukturnim projektima, kao i u domenu energetike i zelenih i novih tehnologija.

Tadić je proces evropskih integracija Srbije slikovito uporedio sa biciklističkom trkom Tur d' frans, rekavši da se Srbija nalazi pred "brdskim prolaznim ciljem".

"On je težak, prema njemu se penjemo otežanim ritmom, ali ne smemo da prestanemo, već moramo da ubrzamo", rekao je pedsednik. Tadić je kazao da je sa Fijonom govorio i o francuskim kompanijama koje danas posluju u Srbiji, istakavši uverenje da bi one mogle da dupliraju svoje kapacitete.

"Tokom dana ću imati susret sa privrednicima koji nameravaju da dođu u Srbiju. I kompanija Mišlen najavljuje dupliranje svoje proizvodnje u Srbije".

Predsednik Srbije je rekao da je sa francuskim premijerom govorio o političkim i tradicionalnim odnosima Srbije i Francuske, ocenivši da bi oni trebalo da dobiju novi zamah, posebno nakon mnogo višeg nivoa razumevanja koji je postignut u poslednjih godinu dana.

"Verujem da će to razumevanje biti potvrđeno i na sutrašnjem sastanku sa Nikolom Sarkozijem", zaključio je predsednik Tadić.

Novi početak između Srbije i Francuske

 

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras na prijemu koji je u njegovu čast priređen u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu, da je posle sto godina on prvi šef države Srbije koji je u zvaničnoj poseti Francuskoj i naglasio da se Srbija i Francuska nalaze pred novim početkom u bilateralnim odnosima.


Ambasador Dušan Bataković, koji je istoričar, podsetio me pred ovu posetu da sam ja prvi šef države Srbije u zvaničnoj poseti Francuskoj posle kralja Petra prvog Karađorđevića, koji je to učinio pre tačno sto godina, rekao je Tadić.


Obraćajući se velikom broju zvanica, Tadić je naglasio da se Srbija i Francuska nalaze pred novim početkom u bilateralnim odnosima, čije osnove je postavio u razgovorima sa francuskim predsednikom Nikola Sarkozijem, i koji će se dalje razvijati u ekonomiji, kulturi i drugim oblastima.


Pariz je inače velika scena, a na jednoj od tih scena, Rolan Garosu, uvek se pitaju : "Šta će Srbi da urade", rekao je Tadić.


On je dodao da ima "tajnu vezu sa našim teniserima", da sa njima razmenjuje poruke i kada ih pita šta će da učine oni kažu: "Pobedićemo".


Oni su stvarno ambasadori dobre volje i nadam se da ćemo to i ozvaničiti preko našeg Ministarstva inostranih poslova, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije razgovarao je ranije danas u Parizu i sa predsednikom francuske Nacionalne skupštine Bernarom Akojeom i predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Predsednika Srbije je ispred Luksemburške palate, u kojoj je smešten Senat, Larše dočekao u prisustvu pripadnika francuske garde i konjičkog voda, uz najviše državničke počasti, koje predsednika Srbije prate u Parizu u svakoj zvaničnoj prilici od početka posete, odnosno dočeka na aerodromu Orli.

Tadić će večeras prisustvovati prijemu u rezidenciji ambasadora Srbije u Parizu Dušana Batakovića, kao i koktelu za francuske privrednike koji posluju u Srbiji. Sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem sastaje se sutra, na kraju trodnevne zvanične posete Francuskoj.

Šutanovac i Longe potpisali sporazum

 

Ministar odbrane: Dragan Šutanovac

Ministri odbrane Srbije i Francuske, Dragan Šutanovac i Žerar Longe, potpisali su danas u Parizu Sporazum o bilateralnoj saradnji u oblasti odbrane.

 

Sporazumom je predviđeno unapređenje saradnje ministarstava odbrane dve zemlje u oblasti školovanja, vojno-ekonomske i vojno-tehničke saradnje i razmene oficira-stručnih saradnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

 

Šutanovac je naglasio da je ovo značajan momenat za Srbiju da u okviru partnerstva sa Francuskom istovremno zaključi i sporazum o pitanjima odbrane, čime se još više učvršćuju tradicionalno dobri bilateralni odnosi dve vojske.

 

Na osnovu sporazuma biće omogućeno da oficiri Vojske Srbije nastave staru tradiciju srpske vojske i školuju se u najprestižnijim vojnim školama, kakva je francuski "Sen Sir", navodi se u saopštenju.

 

Longe sa saglasio sa ovim stavom i naglasio da i na ovaj način Francuska podržava Srbiju u njenom procesu reformi i evropskih integracija.

 

Ministri su razgovarali i o uključivanju oficira Vojske Srbije u kontigent francuske vojske u misiji EU - "Atalanta", kao i sanitetskog tima u misiju "EUTM" Somalija - Uganda.

 

Sagovornici su se složili da će time Vojska Srbije pored angažovanja u multinacionalnim operacijama UN biti uključena kao ravnopravni partner u civilne i vojne misije EU i postati partner državama Evrope u obezbeđivanju mira.

Šutanovac i Longe su razgovarali i o vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji, posebno o potrebi unapređenja tehničke saradnje i zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

 

Naglašavajući napredak u vojnom zdravstvu u Srbiji, ministri su se dogovorili i o unapređenju saradnje u ovoj oblasti.

 

Šutanovac je pozvao francuskog ministra odbrane da poseti Srbiju, navedeno je u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 21:34
Mora da je strašno srpskim medijima kada ne izveštavaju sa lica mesta nego kako im kabinet saopšti. U francuskim medijima ima svega osim ovih naših biciklista. Izgleda da je ovaj Tur d'Frans prošao slabo i nezapaženo. Ostalo još samo Sarkozi kao bivši šef policije da im kaže da povedu računa o azilantima inače u junu ukida beli šengen.
Četvrtak 07.04.2011. 21:20
Tadić je proces evropskih integracija Srbije slikovito uporedio sa biciklističkom trkom Tur d' frans, ------------------------------------------------- Алај "председник" кењ., све на ангро! Зрео за допинг контролу... -
Četvrtak 07.04.2011. 22:02
Изгубио се ко кључ од луднице !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online