Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.04.2011.
12:23
Fonet A

"Samoopredeljenje" napustilo sednicu Skupštine Kosova

Poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" napustili su danas sednicu Skupštine Kosova na kojoj se bira novi kosovski predsednik, gde je kao glavni kandidat predstavljena zamenica direktora kosovske policije Atifete Jahjaga. Bedžet Pacoli je juče odustao od nove kandidature.

Atifete sa državnom sekretarkom SAD Hilari Klinton

Oni su predlagačima kandidatkinja za predsednika zamerili na načinu na koji je postignut dogovor, odnosno bez konsultacija sa svim parlamentarnim strankama.

I posle izlaska poslanika "Samoopredeljanja", u Skupštini Kosova je ostalo 96 poslanika što je dovoljno za izbor predsednika.

Šef poslanika opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini izjavio da će poslanici te stranke prisustvovati izboru predsednika, iako ne podržavaju kandidatkinje.

Sednica na kojoj se bira novi predsednik Kosova počela je oko 18 sati.


Lideri tri najveće partije na Kosovu i Metohiji, Bedžet Pacoli (ANK), Hašim Tači (DPK) i Isa Mustafa (DSK) postigli su dogovor o, kako je navedeno u saopštenju dostavljenom KIM radiju, evropskim promenama na Kosmetu.

"Mi, lideri Alijanse za novo Kosovo, Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova složili smo se da Atifete Jahjaga bude naš zajednički kandidat za predsednika Kosova. Izražavamo punu podršku naših stranaka za njenu kandidaturu", piše u saopštenju Vlade.

Međutim, Jahjaga je samo prelazno i privremeno rešenje dok se ne izmeni zakon o izboru predsednika i on ne izabere direktnim izborima. Sve strane su se složile da se predsednički izbori održe najdalje šest meseci posle usvajanja ustavnih promena.

Ko je ova žena?

 

 

Jahjaga sa Džordžom Bušem

 

Jahjaga sa činom general majora, žena sa najvišim činom u policiji u regionu zapadnog Balkana. Poreklom je iz Đakovice. Prištinski mediji pišu da sa suprugom lekarom živi u Prištini kao podstanar. Od imovine koju je prijavila Agenciji protiv korupcije Kosova ona je navela automobil vredan 6.000 evra, mesečnu platu od 1.042 evra, a plata njenog supruga Astrita Kučija je 390 evra.

Jahjaga je prva zamenica direktora kosovske policije. U KPS je primljena odmah posle njenog osnivanja. Do sada je obavljala mnoge zadatke i specijalizacije na Kosmetu i u inostranstvu. Bila je na specijalizaciji iz oblasti bezbednosti i u SAD.

Naime, lideri tri najveće partije na Kosmetu su postigli dogovor o formiranju komisije za reformu predsedničkih izbora, tako da će građani ubuduće direktno birati predsednika. Postignut je dogovor i o reformi zakona o opštim izborima, koji će između ostalog sadržati odredbe o stvaranju više izbornih okruga na Kosovu i Metohiji.

"Ove reforme idu u prilog svim građanima Kosova i svim političkim partijama", rekao je Hašim Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Pacolijem, Mustafom i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, Kristoferom Delom.

Prištinski mediji danas kao udarnu vest prenose kandidaturu Jahjage za predsednicu Kosova i većina dnevnih listova pozitivno ocenjuje sporazum o tome, koji je postignut sinoć.

Međutim, dnevnik "Infopres", blizak DPK, piše da je sinoćni dogovor kapitulacija Tačija pred zahtevima DSK Ise Mustafe za održavanje prevremenih izbora.

"Zakonodavci u kojima DPK čini većinu neće do kraja ostvariti mandat, pošto sporazum predviđa izbore u 2013. godini", piše "Infopres".

Tačijeva poslušnica

Jedan od lidera pokreta "Samoopredelenje" Glauf Konjufca ocenio je da je predlog da Atifete Jahjaga bude predsednica u suštini predlaganje poslušnika premijera Hašima Tačija.

Konjufca, koji je i potpredsednik Skupštine Kosova, za TV Kohavision (KTV) je rekao da je dobro što je Behdžet Pacoli konačno nije na liste kandidata za predsednika, ali da nije dobro što je zajednička kandidatkinja DPK, DSK i ANK osoba koja nema političkog iskustva i koja će zavisiti od premijera Tačija.


Jahjaga će narednih dana na sednici Skupštine Kosova zajedno sa još jednim, za sada nepoznatim kandidatom, biti predložena za predsednicu Kosova. Ustav predviđa najmanje dva kandidata za predsednika zemlje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 18:26
КОСОВО ЈЕ СРБИЈА !!! ВОЈВОДИНА ЈЕ СРБИЈА !!! СТОП ПОДЕЛЕ СРБИЈЕ !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online