Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 06.04.2011.
10:07
Alo A

Za trežnjenje pijanaca plaćamo 10 miliona evra!

Na trežnjenje pijanaca na psihijatrijskim klinikama širom zemlje u Srbiji se godišnje iz državne kase potroši skoro 10 milina evra! Taj podatak objavljen je u oksfordskom univerzitetskom časopisu “Alkohol i alkoholizam”, a do njega je istraživanjem došlo dvoje srpskih lekara.

Pijanci ne plaćaju troškove trežnjenja
 


Alkoholičari koji u stanje pijanstva mogu da dospeju posle samo tri do četiri “brlje”, skoro nikada ne plaćaju ispostavljene račune od 3.000 dinara, koliko košta ta usluga.


"U 2009. godini, za trežnjenje pijanaca u Srbiji potrošeno je ukupno 9.748.011 evra. To nisu osobe koje se leče od alkoholizma, već samo oni koje dovoze policija i Hitna pomoć u akutnom napitom stanju iz saobraćaja, posle tuča i kada je reč o porodičnom nasilju. Pre nego što odu kod sudije, dovode ih u psihijatrijsku kliniku na detoksikaciju", objašnjava docent Minja Jovanović iz Kliničkog centra Kragujevca i član nacionalne komisije za borbu protiv bolesti zavisnosti, koja je zajedno sa kolegom Mihajlom Jakovljevićem radila ovo istraživanje.


Samo u Psihijatrijskoj klinici u Kragujevcu godišnje se u bolničkim uslovima trezni oko 1.000 pijanaca, na koje, da bi se vratili “na dve noge”, država potroši 11.000 evra, prenosi "Alo".

Oni uglavnom nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, a kamoli uput!

Kada se istrezne, pokupe svoje stvari, uruči im se račun od 3.000 dinara ili pošalje na kućnu adresu, koji nikada ne plate, a većina i po nekoliko puta godišnje dolazi na detoksikaciju, koju često shvataju kao “besplatan hotelski smeštaj”.

Paradoks je činjenica da pijancima, da bi došli u stanje da im je potrebno bolničko trežnjenje, ne treba više od 300 dinara, koliko košta nekoliko kratkih pića ili piva.
 

"Prilikom detoksikacije dobijaju infuziju, vitamine i ostale medikamente, radi im se EKG. Koštaju i vreme i prostor. Desi se da tokom jedne noći dovezu i po sedam-osam pijanaca. Uz redovan posao sa oko 70 naših pacijenata, klinika ponekad liči na ratnu zonu. Agresivni su, neće da prime terapiju, pa kada nemamo dovoljno osoblja, zamolimo policajce da ih čuvaju pored kreveta", kaže docent Minja Jovanović.


Suma do koje su došli kragujevački lekari verovatno je daleko veća jer u istraživanju nisu obuhvaćeni troškovi trežnjenja pijanaca u komatoznom stanju.

Sreda 06.04.2011. 10:13
neka placa drzava. oni su nas uvalili u nevolje. posle dvehiljadite nikako da se otreznimo.
Sreda 06.04.2011. 10:45
U Kragujecu troše 11 evra po pijancu godišnje, neka im to odbiju od Dinkić/ Tadić 1000 evra za akcije i za 90 godina će biti kvit.
Sreda 06.04.2011. 18:32
Takve treba trezniti pendrekom u buvari, a potom poslati na drustveno koristan prinudni rad bez novcane nadoknade, a bolnice ostavite slobodne za bolesnike. Ko ne ume da se zaustavi kad pije neka ne pocinje. Uzivanje u vinu i pivu ostavite nama normalnima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online