Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.04.2011.
09:01
Blic A

Stranci ih zovu, a oni bi da rade u Srbiji

Kada su otputovali na Oksford na međunarodno takmičenje, jedina želja bila im je da se ne obrukaju. Takmičili su se sa timovima najpoznatijih pravnih fakulteta na svetu, debatovali su na jeziku koji nije njihov maternji, u oblasti medijskog prava koje u Srbiji gotovo da i ne postoji - i, uprkos svemu, pobedili.

Budući pravnici iz "neke tamo Srbije"

Iako su dobili mnogobrojne ponude za studiranje i praksu na najprestižnijim svetskim univerzitetima, tim studenata Pravnog fakulteta iz Beograda želi da svojim iskustvom pomogne da medijsko pravo u Srbiji zaživi punim intenzitetom.

Na Adrianu Minović, Stefana Dragojevića, Savu Pavlovića, Petra Radosavljevića, Nevenu Krivokapić i Milicu Janačković protivnici u početku nisu gledali kao na ozbiljne rivale. Tim studenata iz "neke tamo Srbije" nikome nije ulivao strah u kosti jer, kako sami kažu, "nisu znali ni kako da počnu".

"Nismo znali ni koliko znamo, ni koliko ne znamo. Ova oblast bila nam je potpuna nepoznanica. Ali, već posle prve runde u kojoj smo pobedili, počele su da nam prilaze sudije i pravnici kako bi se upoznali sa nama, potpuno iznenađeni količinom našeg znanja i veština koje posedujemo", objašnjava član pobedničkog tima Sava Pavlović.

U trenucima odmora i zabave bili su najveseliji, a kada bi takmičenje počelo postajali su borbeniji i vatreniji od svih. Na slučaju imaginarne države u kojoj je došlo do krizne situacije i u kojoj vlada pokušava da ograniči pravo na slobodu govora, pokušali su da opravdaju obe strane.

U tome su i uspeli. Kroz aktuelne teme, od pravne regulacije sadržaja koji se objavljuju na Internetu do tumačenja etičkog kodeksa novinara u svetu modernih tehnologija, žestoko su branili svoje stavove u simulaciji suđenja pred Univerzalnim sudom za ljudska prava, bilo da su u ulozi medija ili državnog aparata koji bi da suzbije njihovu moć.

"Već na početku takmičenja borili smo se protiv tri veoma jaka protivnika, sva tri iz Indije. Bili smo uplašeni, ali smo ih sve pobedili. Susreli smo se i sa timovima iz SAD i Kenije", objašnjava Adriana Minović.

Na takmičenju je učestvovalo 26 timova iz 19 zemalja sveta, a sastojalo se iz dve faze - pismene i usmene. U finalu su se sastali sa jednom od najjačih američkih pravnih škola sa Kardozo univerziteta, čiji su članovi bili već svršeni pravnici.

"Iako je madijsko pravo najrazvijenije u SAD i iako su svi članovi njihovog tima već završili fakultete, i naspram nas koji smo tamo bili prvi put, a oni već treći put ulaze u finale, uspeli smo da ih nadjačamo i da pobedimo", kaže Stefan Dragojević.

Ipak, put do pobede nije bio lak. Inicijativa za učestvovanje na ovom prestižnom takmičenju potekla je od samih studenata. Sami su pronašli i deo novca za put i boravak. Najveći problem bio je izučiti medijsko pravo u dovoljnoj meri kako bi mogli da pariraju velikim univerzitetima.

"Ono za šta je drugima bilo potrebno dva meseca, mi smo spremali sedam meseci. Izučavanje medijskog prava na našem fakultetu je minimalno, pa smo morali da se upoznamo sa pravima svih država na svetu, ali se na kraju isplatilo", kaže Adriana Minović.

Kao pobednici privukli su pažnju mnogih stručnjaka iz oblasti prava, pa su dobili mnogobrojne ponude za nastavak školovanja na najprestižnijim univerzitetima, za praksu kod Gevina Milera, kraljičinog pravnog savetnika, kao i ponudu da učestvuju u globalnom istraživanju medijskog prava.

"Verovatno ćemo da prihvatimo stipendije, da još malo obogatimo znanje, ali planiramo da se vratimo ovde, da svojim iskustvom pomognemo da Srbija napreduje u razvoju medijskog prava i da ono zaživi punim intenzitetom", jedinstven je stav pobedničkog tima. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online