Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.04.2011.
17:49
Fonet A

General dobija 6 miliona odštete

General JNA u penziji Vlada Trifunović nije dobio obaveštenje da je država spremna da mu plati odštetu od šest miliona dinara, kako prenose neki mediji, zbog toga što je u zatvoru i pritvoru bio 547 dana. Trifunović i pukovnici u penziji Berislav Popov i Sreten Raduški su 1994. osuđeni zato što su septembra 1991, posle višednevne opsade i oružanih sukoba, izveli akciju izvlačenja oko 280 vojnika iz garnizona u Varaždinu u Hrvatskoj.

General Trifunović u svojih devet kvadrata u "Bristolu"
 

Tadašnje Vojno tužilaštvo je 30. januara 1992. optužilo Trifunovića i njegove saradnike za podrivanje vojne i odbrambene moći zemlje. Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je marta prošle godine od optužnice protiv penzionisanih oficira JNA, jer je procenjeno da su oni, prilikom povlačenja iz kasarne u Varaždinu 1991, postupali u krajnjoj nuždi.

Trifunović je bio u pritvoru od 8. novembra 1991. do 15. aprila 1992, kao i na izdržavanju zatvorske kazne od 26. decembra 1994. do 18. januara 1996. Popovu i Raduškom ponuđena je naknada od po četiri miliona dinara. Raduški je proveo 465 dana u pritvorskoj jedinici i u zatvoru, dok je Popov bio 446 dana iza rešetaka.

Trifunović je Radiju Slobodna Evropa rekao da nije dobio obaveštenje da je država spremna da mu da odštetu od šest miliona dinara i napominje da "nema tih para koje mogu to nadoknaditi".

Upitan kako doživljava nameru Srbije da mu se revanšira, Trifunović je odgovorio da ne bi želeo da se svađa sa državom, jer ga ona "odavno progoni i ignoriše" i onda, ne zna šta još može da doživi.

Na pitanje koliko bi mu odšteta značila, penzionisani general kaže ne mnogo, jer je za ovih 20 godina preživeo svakakvo maltretiranje i podseća da mu je "porodica rasturena i da nema stan".

"Znate li vi koliko treba za jedan stan? Drugo, te moje patnje, maltretiranje, ponižavanje, robijanje, vređanje, klevetanje i ne znam koliko da mi daju novca ne mogu mi to nadoknadiri", precizirao je Trifunović.

On tvrdi da za njega ne postoji satisfakcija, ali priznaje da bi mu značilo ako bi dobio stan.

"Ja sada imam četvoro unučadi i ćerku. Sin mi je preminuo, da i njima nešto skrpim. Ne znam, nisam pametan", dodaje Trifunović.

"Sve što bih tražio ne bih dobio", napomenuo je Trifunović, "a sve što bi oni dali nije adekvatna zamena za sve ovo što sam preživeo. Jednostavno, ja sam upropašćen čovek i samo se još čeka da me u neku rupu zatrpaju, niko o meni ne misli ozbiljno", smatra Trifunović.

Vlada Trifunović živi u sobi od devet kvadrata u holetu Bristol, kod beogradske Autobuske stanice.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 19:34
Kada je general Trifunović vratio decu živu i zdravu, jedan mu je stambeno i materijalno obezbeđen buzdovan rekao da njima u stvari trebaju mrtvi heroji. Zbog te radnje je ovako i prošao. Za sve spašene živote, država mu pored odštete duguje barem stan, pre nego kuće onim bravima po Dedinju. To što mu sada rade je neljudski i krajnje nepošteno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online