Četvrtak 20. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 04.04.2011.
14:06
D. Lukić - Vesti A

Zavera oko KiM (1): Svesno krili zločine Tačija

Globalno rasprostranjena američka elektronska mreža "Global post" izašla je proteklih dana u javnost sa opsežnim istraživanjem o zakulisnoj politici Amerike i NATO pakta na Kosovu i sprečavanju da istina o kriminalu i zločinima albanske političke mafije u pokrajini izbije na svetlo dana. Glavni "junak" istraživanja je Hašim Tači.

Saveznici: Hilari Klinton i Hašim Tači
 


Mat Makalester, svojevremeni dobitnik Pulicerove nagrade za novinarstvo, potpisao je ovo istraživanje, kako sam navodi, o organizovanom kriminalnom delovanju, ubistvima, trgovini ljudima, narkoticima i ljudskim organima, a ključni nalaz je da su američki i NATO funkcioneri u pokrajini imali pred sobom čvrste, pismene dokaze o zločinima Hašima Tačija i dobrog dela današnjeg albanskog političkog vrha u Prištini.

SAD ignorisale i optužbe Albanca


U istraživanju stoji da je čak i Florin Krasnići, albanski biznismen iz Bruklina, koji je sve vreme rata slao iz Amerike za OVK velike količine novca i automatskih pušaka, rekao za "Post" kako je lično obavestio Stejt department o korupciji i kriminalu albanskog političkog vrha na Kosovu, ali je svaki put bio ignorisan: "Možete da budete korumpirani do guše; dok god održavate situaciju stabilnom, vi ste dobrodošao prijatelj", priča Krasnići.

Amerikanci su, stoji u ovom istraživanju, prednjačili u sprečavanju svakog pokušaja nezavisne istrage: "SAD i delovi misije UN na Kosovu zauzeli su stav da je održavanje mira, ili privida mira, između Albanaca i Srba, po svaku cenu, prioritet koji nadvisuje sve druge obzire, uključujući i otvaranje dosijea o zločinima i užasnom kršenju ljudskih prava i sloboda", stoji doslovce u istraživanju "Posta".


Jedan od najvažnijih nalaza ovog istraživanja je da su Amerikanci na Kosovu "svesno i sa punim znanjem" štitili Tačija i njegove saradnike od optužbi za najteže zločine, od samog početka savezničke agresije, pa sve do današnjeg dana.

Makalester precizira da su američki funkcioneri u Prištini imali odmah posle okupacije pokrajine u rukama obaveštajne izveštaje o kriminalu i zločinima Tačija i OVK.


Autor navodi specifične obaveštajne papire, među njima i onaj koji je na svakoj stranici imao belešku da je isključivo za visoke američke i NATO funkcionere i da je strogo poverljivog karaktera.

Pozivajući se na izveštaj iz 2002. godine, jedan bivši obaveštajac NATO sa Kosova, poverava da je lično imao uvida u seriju dokumenata o organizovanom kriminalu albanskog vrha u pokrajini, ali da Amerikanci i NATO koji su, takođe, imali pred sobom ove dokumente - "nisu hteli ništa da preduzmu, što me je razočaralo, ali i obeshrabrilo".

Sve najgore o današnjem Kosovu


"Global Post" je dugo vremena istraživao "mračni svet" skrivanih istina na Kosovu koje je danas "utonulo u korupciju i zastrašivanje ljudi; u kome su Tači i njegovi ljudi iz OVK bili ključni saveznici SAD i NATO u ratu 1999. godine; u kome niko ne sme da kritikuje premijera, mada su i on i mnogi njegovi saradnici optuženi za zločine i kontinuirano kršenje ljudskih prava".

Sutra čitajte: Zavera oko KiM (2): Nedodirljivi šef mafije

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 16:10
dok bili ne rikne, nista se bitnije nece dokoditi koljacima srba..ipak je velike pare uzeo od terorista.
Ponedeljak 04.04.2011. 16:52
Ne mogu vise ocima da ih gledam, ni jedne ni druge,,,isti su oni, j im ja m...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online