Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 03.04.2011.
20:30
B92 A

Najs: Suđene Miloševiću pratili politički pritisci

Nekadašnji glavni tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs izjavio je da je bilo političkih pritisaka na rad Haškog suda, ali da ne zna ni za jedan postupak pred Tribunalom koji je "podlegao nepravičnim pritiscima".

Ovde potpis

"Da, bilo je političkih pritisaka, ali nisam spreman da vam kažem ništa više od toga", rekao je Najs u intervjuu za TV B92, odbivši da kaže iz kojih su zemalja spoljne instance koje su imale uticaj na sud.

On je rekao i da su mu ti pritisci "zagorčavali život" tokom suđenja Miloševiću.

"Postojanje nepravičnih pritisaka je verovatno neizbežan deo rada novih međunarodnih tribunala... Budući da su osnovani sa krajnje konkretnom, kratkoročnom svrhom, možda je zbilja neizbežno da političari koji su učestvovali u njihovom osnivanju, nađu neki razlog da vrše pritisak da rezultati suđenja budu ovakvi ili onakvi", kazao je Najs.

Džefri Najs je za beogradske medije govorio i o istrazi o trgovini organima na Kosovu i Metohiji. On je rekao da ne postoje načini da se provere tvrdnje Dika Martija, iako je to odavno trebalo ispitati.  

Upitan za njegovo sugerisanje da je bivši glavni haški tužilac Karla del Ponte opstruirala njegov rad nekoliko puta, između ostalog da je sklopila savez sa Srbima da ga drži dalje od navodno kompromitujuće zapisnike sa sednica jugoslovenskog Vrhovnog saveta odbrane (VSO), Najs odgovara da "nije problem bio u tome što su dokumenti bili nedostupni".

"Ja sam ih video sve, sudije takođe, kao i Milošević. Problem je bio u tome što dokumenta nisu bila u celini dostupna javnosti. Barem najinteresantniji delovi", rekao je Najs.

Prema Najsovim rečima, bivši predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević učinio je sebi lošu uslugu kada je odlučio da se brani sam jer je tako propustio priliku da pred javnost i sud iznese neke značajne dokaze.

"Verujem da bi sudije, u konačnom razmatranju, uzele u obzir i te argumente. Ali ko zna kakav bi bio rezultat", rekao je Najs dodavši da je njih u Tužilaštvu nerviralo to što je Miloševiću popuštano zbog zdravstvenog stanja, da mu je dozvoljeno da sam ispituje svedoke i da su mu sudije svašta tolerisale.

"Sudije su tako vodile postupak da on nikako nije mogao da se žali zbog nepravičnog postupanja. Davali su mu veliku slobodu koju je on, možda koristio protiv sopstvenog interesa", rekao je Najs. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 06:56
Obicni smrad...radio onako kako su mu gazde naredjivale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online