Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 03.04.2011.
13:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Kod Slobe smo makar bili šverceri

Država je sada totalno bankrotirala, narod gladuje, namirnice su poskupele 40 odsto, a kriminalci stoluju u bivšim velikim društvenim firmama

Velimir Ilić

Kad se 5. oktobra 2000. kao tadašnji "prvoborac za demokratiju" bagerom skoro uvezao u Skupštinu, Velimir Ilić se, kako kaže, nije nadao da će 10 godina kasnije u državi biti haos.

Situacija u Srbiji nikada nije bila gora, budžet je prazan, firme odlaze u stečaj, radnici na ulice, ljudi su gladni, a premijer zbunjen, kaže lider Nove Srbije.
 

Tvrdite da spas leži u vanrednim izborima?
- Mislim da sa ovakvim ljudima na vlasti opasno gubimo vreme. Za vreme Miloševića vlast je bila kudikamo bolja. Moglo je makar da se švercuje, pa da se preživi. Premijer Mirko Cvetković se ponaša kao da je u Srbiju sleteo sa druge planete. Bila mi je smešna njegova izjava da ne zna zašto štrajkuje javni sektor.

A onda me je rastužila njegova izjava da je u Srbiji kriza prošla, samo što narod to ne razume. Mislim da mi sa ovakvim ljudima na vlasti opasno gubimo vreme. Pošto je istekao rok za dogovor sa vlašću, opozicija namerava da održi miting 16. aprila i ponovo zatraži vanredne izbore.
 

Šta očekujete od novih protesta?
- Nema više vremena za čekanje, jer je narod u nezgodnom položaju. Sve smo siromašniji. Vidite da nam je država bankrotirala. Hoće Telekom da prodaju u bescenje samo da bi preživeli narednih nekoliko meseci do izbora. Gradnja je stala iako je počela građevinska sezona.

Nema ništa od onih autoputeva koje su obećavali. Od početka godine još 67 firmi je ušlo u stečaj, a 126 je u predstečajnom postupku. Ove godine sigurno će još 300.000 ostati bez posla, a već imamo 400.000 nezaposlenih.
 

Izgradio 4.000 kilometara puteva


Velimir Ilić je rođen 28. maja 1951. u Čačku, gde je završio gimnaziju, a Tehnološki fakultet u Beogradu. Magistrirao je 2005. na Tehničkom fakultetu u Čačku.

 

Oženjen je Gordanom i ima petoro dece, iz prvog braka kćerku Ivanu, iz drugog kćerke Marijanu i Dijanu, a sa sadašnjom suprugom kćerku Nataliju i sina Jovana.
 

Privatnim biznisom se bavio 20 godina, sve do izbora na funkciju gradonačelnika Čačka, decembra 1996. godine.


Bio je član Srpskog pokreta obnove od 1990. do decembra 1997. kada je isključen iz te partije.

 

U martu naredne godine osnovao je Novu Srbiju čiji je predsednik. Bio je kandidat NS na neuspelim izborima za predsednika Srbije u novembru 2003, kada je osvojio treće mesto sa 229.229 glasova.
 

Na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2003. izabran je za poslanika Skupštine Srbije, a u martu 2004. za republičkog ministra za kapitalne investicije. Nakon tog izbora podneo je ostavku na funkciju gradonačelnika Čačka.

 

Za ministra za infrastrukturu u Vladi Srbije ponovo je izabran 15. maja 2007. godine i na tom položaju je bio do jula 2008. Kaže da je kao ministar izgradio 4.000 kilometara puteva po Srbiji.
 

Kada su jednom prilikom novinari pitali Velju Ilića koju bi svoju osobinu promenio, priznao je:

 

"To što sam prek. Reagujem neprimereno, a posle mi bude krivo. Znam da mi to čini štetu, ali nikako ne mogu da se promenim."

Na šta se žale građani?
- Ne razumeju ovolika poskupljenja. Za 40 odsto su poskupele osnovne životne namirnice, imamo inflaciju od 11 odsto. Običan čovek ne može da preživi i da plati dažbine.

Ljudima se prodaju stanovi, jer nisu platili račune za grejanje. Ima slučajeva da se na ulicu izbacuju porodice sa malom decom zbog duga za porez ili komunalije, jer je sud doneo takvo rešenje. To nikad nije bilo u Srbiji.

Nema posla. Svakim danom je sve više korisnika narodnih kuhinja. Lažu, Srbija ide brzim korakom ka Evropskoj uniji. Nije tačno. Ova beda sve više udaljava Srbiju od EU.
 

Šta je kazao evropski komesar za proširenje Štefan File na sastanku sa šefovima poslaničkih klubova u Skupštini Srbije?
- Da nam je pravosuđe u katastrofalnom stanju, a da smo po korupciji rekorderi.
 

Kada biste došli na vlast, šta biste učinili da popravite stanje?
- Već sam bio u prilici da budem u Vladi formiranoj posle atentata na premijera Zorana Đinđića. Bili smo na crnoj listi zemalja visokog rizika, investicije su stale. Mislim da jedna mala, ozbiljna, operativna Vlada može da izvuče zemlju iz krize.

Ova Vlada ne može da se dogovori sama sa sobom kako da reši probleme. Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić je primer. Izašao iz Vlade, sada napada Vladu, a u Skupštini joj daje podršku i glasa za zakone.
 

To nije jedini problem...
- Kriminalci sada caruju u Srbiji, jer im je dozvolio Boris Tadić. Kupili su velika preduzeća, a oni što nisu smeli kvaku da pipnu dok sam bio ministar, sada šefuju.

Imamo veliku perspektivu u građevinarstvu, treba naći ozbiljne investitore. Ima zainteresovanih, napravljeni su projekti, mi smo svakodnevno u kontaktu sa tim ljudima, samo treba da počnemo da radimo...
 

Svakim danom u Srbiji je sve više štrajkova, zašto ne podržite nezadovoljne radnike?
- Mi smo ih podržali i pozvali smo ih da nam se pridruže na mitingu. Nezgodno je da politički obojimo strukovni protest. Samo bismo pogoršali stanje.

Mi ne možemo na njihove proteste, ali su oni zato redovno na našim mitinzima. Kada biste malo zavirili u ove papire na mom stolu, bilo bi vam jasno zašto se narod buni.
 

Kakvi su to papiri?
- To je dokumentacija jednog javnog preduzeća. Da vidite šta još rade direktori i kako to mangupski čine. Radnik u Aerodromu ima platu 18.000, a direktor 900.000 dinara. Pošto se zarade isplaćuju dva puta mesečno, direktori ih primaju na dva računa u dve banke. Tako faktički primaju dve plate. Kada ih pitaju za platu prikazuju samo izveštaj iz jedne banke.

U stvari, direktor prima 1.800.000, a radnik 18.000 dinara. Postoje podaci da je bivši direktor Aerodroma Bojan Krišto potrošio za jedan mesec tri miliona dinara za dostavu hrane na kućnu adresu. Sve je to išlo na račun firme. Imao je džipove i vozače, koristio rentakar i potrošio dva miliona dinara za mesec dana. I to sve kod privatnih firmi. To je pranje para.
 

Je l' vam zasmetalo što vas se lider DSS-a Vojislav Koštunica skoro javno odrekao preko novina?
- Nije tako mislio, ja sam sa njim u odličnim odnosima. Očekujemo da nam se pridruže, jer nam tačno toliko fali da pobedimo ovu vlast.
 

Oni kažu da to neće?
- Nemaju gde, možemo da sklopimo postizbornu koaliciju...
 

Ne stidi se ovaca

 

Kako ide posao sa farmom, razmenjujete li svoja iskustva sa koalicionim partnerom Tomislavom Nikolićem?
- Živim u gradu, imam farmu ovaca i dva puta sam do sada bio rekorder u proizvodnji. Toma i ja smo Šumadinci i obojica pečemo rakiju. On se opredelio za više sorti, a ja samo za šljivu. On gaji svinje mangulice, a ja ovce. Mi smo seljačka država i nema potrebe da se zbog toga stidimo i da bežimo od toga.


Znači li to da ćemo biti najpoznatiji po proizvodnji rakije ako vaša koalicija dođe na vlast?
- Ne možemo u svetu biti konkurentni u proizvodnji automobila, ali kada je poljoprivreda u pitanju tu možemo u sam vrh. Zdrava hrana je budućnost Srbije. Ne stidim se ni ovaca, ni rakije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.04.2011. 07:32
ako oni sada kukaju za slobino vreme, mi cemo tek cupati kosu kada oni pobede. nema novih stranaka, snaga... sve po starom. sloba ce ostati jos mnogo godina uzor dobroga ili zla. a uvek cemo zaliti za tim vremenom. zbog finansijke situacije, ako nista drugo. bilo je najstabilnije vreme uprkos ratovima i sankcijama, pa cak i za vreme NATO zlocinackog bombardovanja. i tada smo mogli nekako da zivimo. od dvehiljadite, nikako.
Nedelja 03.04.2011. 13:23
Bas lepo zdrava hrana za bolesnu drzavu. Zivotari se nekako ali dokle ?? Slamarice su odavno prazne sad jedino izmedju sebe da se otimate.
Nedelja 03.04.2011. 17:37
Zna i on da im nije Koštunica budući partner nego Ivica Dačić i onda su sa Vulinom iz JUL svi zajedno kul. Spremaju nam povratak u Slobino vreme kada nam je bilo bolje, lepo kaže čovek. Još par ovakvih napisa u novinama i žutima ni ne treba predizborna kampanja. Neće se birati šta je bolje, nego šta je manje zlo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online