Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 02.04.2011.
19:48
Vestionline A

Autonomija Sandžaka je političko pitanje

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da je "neozbiljno van terena i konteksta" politike rešavati pitanje autonomije Raške, odnosno Sandžaka.

Gostujući u emisiji Federalne TV BiH "Odgovorite narodu", Zilkić je odbio da se određuje prema obnovljenoj ideji “partizanske autonomije” Sandžaka koju je ranije pokrenuo Muamer Zukorlić, a sada i grupa intelektualaca koju predvodi muftiji blizak Almir Mehonjić, novinar revije “Saff”.

Na pitanje da li je autonomija Raške rešenje za nacionalno pitanje Bošnjaka u Srbiji ili korak u prekrajanju granica u regionu, Zilkić je kratko odgovorio da je to pitanje za političare i da je "neozbiljno rešavati ga van tog terena i van tog konteksta”.

Ja se bavim verom, ne politikom: Adem Zilkić
 

Zilkić je, govoreći o odnosu unutar islamske zajednice, istakao da je ona u Srbiji jedna, jedinstvena i tradicionalna sa kontinuitetom od 1868. godine.

U emisiji u kojoj su pored Zilkića učestvovali Mehonjić, direktorka novopazarske NVO Urban in Aida Ćorović, profesor Rifat Škijelj i ratni komandant Prvog korpusa Armije BiH Ramiz Dreković, istaknuto je da je autonomija Sandžaka “legalno i legitimno” pravo Bošnjaka koji tu žive.

Da bi to pravo bilo i ostvareno, neophodno je, saglasili su se sagovornici, prethodno ostvariti bošnjačko jedinstvo u svim segmentima – političkom, kulturnom, obrazovnom…

U emisiju su, kako je rečeno, bili pozvani i ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Suleman Ugljanin, koji su svoj nedolazak opravdali ranije preuzetim obavezama, ali i muftija Zukorlić koje je svoje učešće uslovio prisustvom drugih gostiju.

Ćorovićeva smatra da je reč autonomija terminološka greška koja podrazumeva neku vrstu secesije i da je zato Zukorlić namerno koristi.

Ćorovićeva je rekla da je način na koji se plasira ideja o autonomiji Sandžaka neostvariva, ali da je ostvariva u smislu "decentralizacije i regionalizacije". Ona je mišljenja da Bošnjaci, svakako, treba da imaju jednu zajedničku teritoriju gde bi uživali sva svoja manjinska prava, ali bez sjedinjavanja sa severom Crne Gore, jer je to "priča s početka 90-tih" koja, kako je rekla, u ovom trenutku "ne stoji".

Srbija ima “užasno mnogo problema”, a jedan od njih je i to što još uvek nije počelo rešavanje pitanja decentralizacije države i onog trenutka kada se to dogodi, “Sandžak će svakako dobiti autonomiju”.

“Beograd je 90-tih generisao stravične podele i rat i, nažalost, i dalje nije raskrstio sa tom prošlošću. Nekim krugovima u Beogradu i dalje odgovaraju podele… Beograd u ogromnom delu snosi odgovornost za podele u Sandžaku”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Beograd “nebaždareno” podržava Republiku Srpsku kao jednu vrstu protivteže Sandžaku.

“Zato je moj savet Bošnjacima da budu oprezni kada koriste reč autonomija, jer će to Beogradu odgovarati kao ravnoteža za Republiku Srpsku. I ti tonovi su sve jači”, rekla je Ćorovićeva.

Za Škijelja je autonomija Sandžaka jedna racionalna opcija koja podrazumeva onaj vid autonomije koji neće ugroziti stabilnost u regionu, podržavana od većine ljudi raspolućenih između Srbije i Crne Gore.

To pitanje, prema njegovim rečima, treba rešavati međusobnim demokratskim dijalogom između Beograda i Novog Pazara. Prethodno je, međutim, dodao je on, neophodno mirnim putem postići jedinstvo bošnjačkog nacionalnog korpusa koji je “ozbiljno demontiran".

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2011. 20:08
Kakva autonomija kakav sandzak, postoji samo Raska oblast,idite u tursku pa tamo trazite svoja prava ako vam u Srbiji ne valja!
Subota 02.04.2011. 22:56
Napusite se turcine ..Kakav bre sandjak i trice..nema tursko vise..pusto vam tursko..oladite te vase osunecene glavudze ..Srbi su u Staroj Raskoj vecina i nemate vi sta da trazite osim da prizivate svoj nestanak.Nece vam pomoci ni Tadiqi ni Daciqi ako probate da stvarate neke turske regije.Jednom smo proterali turke i vas postedeli i sacuvali jer ste nase krvi..sledeci put kad se budete zezali, ima da vas nema..Pozdrav od Srbina iz Stare Raske i ako vam sta fali sto Srbi imaju a vi nemate, evo prvi cu da dignem glas za vas.Ako racunate jos na ono 'da se vlasi ne dosete' onda ste pogresili..vlasi se dosetili i nece vam vise dati nego sto vec drzite pod okupacijom tursko-siptarskih zastava
Subota 02.04.2011. 21:01
MOZDA bi bilo ok dati im da upravljaju svojim novcem koga steknu ali bilo kakva druga vrsta autonomije van ekonomske (jer vec imaju slobodu veroispovesti i kulturoloskog identiteta) ne dolazi u obzir. Oni su drzavljani Srbije, i pred Srbijom ce da saviju koleno. Ako ne, mrsh napolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online