Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.12.2009.
12:00
D. Dekić - Vesti A

DRI: Ministrima prete i krivične prijave

Šokantni izveštaj srpske Državne revizorske institucije u kojem se vidi kako su ministri prošle godine nemilice trošili narodne pare, ne prestaje da zbunjuje javnost, a ponajviše zbog oprečnih izjava iz ove institucije i iz vrha Vlade.

Radoslav Sretenović

Generalni državni revizor Radoslav Sretenović rekao je da dok ne završi konsultacije sa tužilaštavom, ne može da kaže da li će ministri biti gonjeni samo prekršajno ili i krivično. On tvrdi i da će posao biti urađen po zakonu, "svidelo se to nekom ili ne". S druge strane, premijer Mirko Cvetković "sa sigurnošću" kaže da u izveštaju te institucije nisu evidentirani prekršaji za krivičnu odgovornost.


Nema kompromisa


Od kafanskih računa ljudi u vlasti moglo je da se spremi 2,1 milion obroka u narodnim kuhinjama za siromašne, a samo za darivanje poklona potrošili su 21 milion dinara. Međutim, premijer ne smatra da treba da se izvrši rekonstrukcija Vlade koju je najavio šef države Boris Tadić i tvrdi da "tim koji pobeđuje ne treba menjati".
Revizor, s druge strane, ne isključuje mogućnost da bude zatražena i smena nekih ministara i ističe da po tom pitanju kompromisa nema.

- Možda bude pet prijava, a možda nijedna - kaže Sretenović i ukazuje da većina zakona koja je kršena ne predviđa krivičnu odgovornost.


- Razumem nestrpljenje javnosti, ali reč je o ozbiljnom poslu, o velikom broju ministarstava, zakona i oblasti. Ako podnesemo krivičnu prijavu, moramo da imamo valjane dokaze da je neko zloupotrebio položaj i da je izvršio krivično delo sa namerom da ošteti budžet - istakao je on.


U čitavoj priči je čudno i da se premijer pred javnošću kune da je o tom izveštaju pričao sa državnim revizorom i najavljuje skori razgovor sa ministrima "trošadžijama", dok revizor negira da je video bilo koga iz Vlade osim potpredsednika Božidara Đelića. Sretenović otkriva i da je kod Đelića išao zbog zahteva OEBS-a, odnosno uslova EU za odobrenje druge tranše bespovratne budžetske pomoći.

Branko Pavlović

Premijer, prema mišljenju bivšeg direktora državne Agencije za privatizaciju Branka Pavlovića, priča "sve same besmislice".
- Cvetković ne razume ili, još gore, pravi se da ne razume da revizor nije podređen premijeru i da premijer ne može da ocenjuje rad revizora, već se ravna prema njemu. Cvetković nije javni tužilac da utvrđuje ima li krivičnog dela kod nekih ministara - objasnio je Pavlović.


On ukazuje da premijer treba da, na osnovu izveštaja, utvrdi ličnu i odgovornost ministara ako Vlada uopšte preživi nalaze revizora koje "nijedna na svetu ne bi preživela".
- Međutim, u Srbiji je sve moguće, pa i da se na ovakvu bruku kaže: "nema veze, idemo dalje" - zaključio je Pavlović.

"Tadić nije Isus"


- Boris Tadić relativizuje revizorski nalaz izjavom da ministrima treba dati još jednu šansu jer je i evropska civilizacija zasnovana na šansi, u hrišćanskom smislu. To može ako je Isus Hrist, ali je tradicija Evrope da kada neko od ministara loše radi, leti mu glava. Švedska ministarka je pozajmila jednom prilikom 12 evra državnih para i vratila ih u roku od 24 sata, ali je morala da podnese ostavku zbog pokazane "sklonosti da nenamenski koristi državna sredstva" - ukazuje Pavlović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online