Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 01.04.2011.
14:25
Vestionline, RTS A

Tadić, Kosor i Pahor obnavljaju ''jugoslovenstvo''

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijeri Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor, u Smederevu, usvojili zajedničku izjavu kojom promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i potvrđuju dobre odnose.

U vili "Zlatni breg" nadomak Smedereva sastali su se predsednik Srbije Boris Tadić i predsednici Vlada Hrvatske i Slovenije, Jadranka Kosor i Borut Pahor. Predsednik Tadić i premijeri Kosor i Pahor usvojili su zajedničku izjavu kojom, potvrđujući dobre odnose tri dražve i naroda, žele da promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.


"Naše zemlje imaju zajednički cilj da se promoviše bliža saradnja između privrednih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku saradnju sa inostranstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država", stoji u zajedničkoj izjavi, koja, kako je naglašeno, obezbeđuje politički okvir saradnje.


Tri zemlje planiraju da rade zajedno na pronalaženju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima, pre svega, u oblasti građevinske, odbrambene, automobilske, drvne i prehrambene industrije, kao i u oblastima transporta i komunikacija.


"Naše zemlje planiraju da zajedno rade na identifikovanju mogućnosti za saradnju na određenim trećim tržištima, kao i privrednog sektora i konkretnih projekata od obostranog interesa", stoji u zajedničkoj izjavi.


Drugi sastanak trilaterale


Današnji susret je drugi trojni sastanak Tadića, Kosorove i Pahora, pošto su se na prvom, pre godinu dana u Ptuju, dogovorili da je to najdelotvorniji način rešavanja pitanja važnih za tri zemlje. Očekuje se da u centru pažnje bude ekonomska saradnja.
Slovenački premijer je najavio trojni sastanak kao razgovor van institucionalnih okvira.
 

Kako je Slovenija već u Evropskoj uniji, Hrvatska na samom pragu, a Srbija ove godine očekuje da postane kandidat za člana, tri zemlje razmenjuju iskustva na evropskom putu.


U Briselu, inače, slovenačku vladu i smatraju za most ka Balkanu. Sve tri strane su za jačanje ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima, tako da se očekuje da u Smederevu analiziraju šta je učinjeno od prvog trojnog sastanka u Ptuju, pre godinu dana.


Tri zemlje su, na primer, u međuvremenu osnovale zajedničko železničko preduzeće kako bi pojednostavile granične procedure i ubrzale promet vozova, a srpski i hrvatski građevinari, takođe, su zaključili da bi udruženi lakše dolazili do poslova. Gradonačelnik Smedereva Predrag Umićević rekao je da se nada da će sve proći u najboljem redu, jer Smederevo ima šta da pokaže.


"Smederevo ima iskustva, kao što se moglo videti prošle nedelje kada su u Smederevu bili ambasadori Evropske unije na čelu sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom", rekao je Umićević.

POVEZANE VESTI

Petak 01.04.2011. 17:38
ponovo Bratstvo i Jedinstvo??? videli smo kako je to dobro funkcionisalo. Ove ''simpatizere'' EU i Nato sto dalje od Srbije............!!!!
Petak 01.04.2011. 21:30
UMRO je drug tito !
Petak 01.04.2011. 20:24
srbija se nije ni odvajala od jugoslavije, i jugoslovenstva, i svoje jugoslovenske propasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online