Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 31.03.2011.
13:21 >> 14:45h
Vestionline A

Tadić: Ispunićemo sve zahteve EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, posle sastanka sa finskom predsednicom Tarjom Halonen, da će Beograd ispuniti sve kriterijume za učlanjenje u Evropsku uniju jer ove godine želi da postigne status kandidata i dobije datum početka pregovora o članstvu.

Tajra Halonen stigla u Srbiju

Srbija treba da ispuni seriju kriterijuma, pre svega vezanih za problem restitucije i uspostavljanje pravosudnog i političkog sistema po standardima Brisela, rekao je Tadić posle sastanka sa Halonenovom i izrazio uverenje da u parlamentu postoji većinska podrška za što brže ispunjavanje kriterijuma i članstvo u EU.

Nema prečice za EU

 

Halonenova je podržala evropske integracije Srbije, ali i ukazala da ne postoji prečica za ulazak u EU i da je potrebno ispuniti određene kriterijume.

"Mi podržavamo Srbiju u sve efikasnijim koracima za pridruživanje Uniji... U našem interesu je da se EU proširi i da Srbija ispuni kriterijume za ulazak", rekla je Halonenova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

"Kriterijumi postavljeni Srbiji i drugim zemljama na putu ka EU nisu nepotrebni izazovi, već postoje zato što je konkurencija u EU veoma snažna. Određeni obavezni kriterijumi moraju biti zadovoljeni pre ulaska u EU i Finska je pre ulaska naučila mnogo o tome kako se ti kriterijumi ispunjavaju i zato je danas voljna da ta iskustva i podeli", rekla je Halonen.

Halonen je ponudila Srbiji pomoć Finske, ističući da je u prošlosti više država u procesu evrointegracija imalo neposredne koristi od finskih iskustava.

"Mi očekujemo da ono što se obeća to se i ispuni, a radi se o međunarodnim obavezama. Zemlje EU moraju da izvršavaju svoje obaveze i žele da i zemlje koje žele da se pridruže izvršavaju i svoje", kaže ona.

Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve da okonča saradnju sa Haškim tribunalom i da Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni i izručeni tom sudu.

On je rekao da je Haški tribunal jedina institucija u kojoj se mogu rešavati pitanja vezana za zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

Tadić je potvrdio nameru Srbije da okonča saradnju sa Tribunalom, navodeći da Beograd sarađuje sa tim sudom ne zbog Haga i EU, nego zbog svog zakonodavstva i pomirenja u regionu.

"To je naša moralna i zakonska obaveza", dodao je Tadić, navodeći da je od finske predsednice Srbija dobila reči ohrabrenja po pitanju saradnje sa Haškim trbunalom i ispunjavanju haških obaveza.

Predsednica Finske je ispred Palate Srbije dočekana uz najviše državničke počasti - intoniranje himni i počasni stroj garde.

Po završetku sastanaka šefovi dve države će se, oko podneva, obratiti novinarima.

Tadić i Halonen će, kako se očekuje, razgovarati o evrointegracijama, donatorskoj konferenciji za izbeglice, bilateralnoj saradnji i regionalnim pitanjima.

Halonen je, uoči posete Srbiji, rekla da ne vidi nijednu posebnu prepreku da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, i najavila da bi Finska ubrzo mogla da ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Finska predsednica će tokom dana razgovarati i sa predsednicom Narodne skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović.

Halonen će sutra posetiti Novi Sad gde će razgovarati sa predstavnicima pokrajinske vlasti Vojvodine.

Predsednica Finske u Srbiji boravi sa suprugom Pentijem Arajarvijem, a predsednik Tadić ih je ispred Palate Srbije dočekao u društvu supruge Tatjane.

Četvrtak 31.03.2011. 13:48
Ово се зове безусловна капитулација.
Četvrtak 31.03.2011. 15:32
Kakav bre Mladić kada je rečeno da hoće da se uvere kako sprovode zakon o restituciji. A kako će da ga sprovode kada treba da se reši imovina na Senjaku i Dedinju koju su komunistička deca "otkupili" od države za sitne pare, a ne ide im se iz "očevine". Dok to ne reše, naživeće se Mladić tri života.
Četvrtak 31.03.2011. 16:40
Дакле видимо да је тадић рекао много тога, углавном у вези његове жеље да уђе у еу и да сарађује са хагом, а све што је рекао је прожето ниским удворичким стилом. Е сада, да ли је ова жена уопште питала дебилног тадића о било којој од изречених ствари или билмез то онако, сам од себе чим види неког из еу...? Тадићу кретенчино, шупичку мате_рину!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online