Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 30.03.2011.
12:03 >> 13:32h
D. Dekić - Vesti A

I Amerika se stidi Tačija

Zapadu, pre svih SAD, bila je poznata zločinačka delatnost zvaničnika iz Prištine, ali su o tome svesno ćutali, objavljuje američki portal Global post

Hašim Tači, jedan od šefova kosovskog podzemlja?

Izlazak u javnost deceniju starih dokumenata Kfora, putem američkog sajta Global post, nova je potvrda da Hašim Tači sa liderima nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova šefuje tamošnjom mafijom, a čiji su pripadnici do danas nekažnjeni za brojne ratne zločine i politički motivisana ubistva.
 

- SAD, NATO i UN su nastojali da osujete svaki pokušaj sprovođenja istrage, zbog mira i izbegavanja tenzija između Albanaca i Srba na Kosovu. Svesno je zataškavan kriminal, pa čak i užasan zločin ubijanja Srba zbog trgovine organima - prenosi sajt delove analize o umešanosti vođa OVK u ubistva, trgovinu belim robljem, oružjem, narkoticima, cigaretama i automobilima.
 

Krv na rukama i obrazima


Amerika je, kako se navodi, štitila najviše kosovske zvaničnike da bi stvorila utisak kako je "Kosovo stabilna država sa jakim političkim ličnostima".


Zoran Živković komentariše da je izgleda došlo vreme kada sponzori Kosova žele što manje unutrašnjih problema i krvi na rukama i obrazu, pa onda moraju da se reše tzv. prvoboraca koji su zagazili u ubistva i kriminal.

 

Obimne dokaze godinama poseduje i država Srbija - iz 2001. godine dokumentaciju iz političkih, pravnih i vojnih izvora, na kojoj su radili tadašnji savezni ministri pravde i policije Momčilo Grubač i Zoran Živković, kao i belu knjigu "Albanski terorizam i organizovani kriminal" iz 2003. godine.
 

Zoran Živković, podsećajući da je tadašnjem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte predato 30 kutija, odnosno skoro 500 kilograma dokumenata o zločinima albanskih separatista, smatra da je "medeni mesec međunarodne zajednice i nezavisnog Kosova" konačno završen.
 

- Očekujem da ova i brojna saznanja o povezanosti terorizma i organizovanog kriminala sa najvišim funkcionerima tzv. albanske vlasti sa kojima se svakodnevno sreću predstavnici međunarodne zajednice i javnost u Evropi, dovedu da ozbiljne pravne akcije - kaže Živković.

Pukla tikva: Amerika i Albanija
 


Analiza, svojevremeno deljena obaveštajnim krugovima NATO-a, pokazuje da je Hašim Tači imao uticaj na lokalne kriminalne organizacije koje su kontrolisale veći deo Kosova. Živković ukazuje da je Tači neko vreme uspevao da se krije iza uloge "oslobodioca Kosova", što Zapad nikako ne bi smeo da mu toleriše kao opravdanje za njegova i brojna počinjena zlodela njegovog okruženja.
 

- Međunarodna zajednica mora prestati s praksom dvostrukih standarda. U vreme Slobodana Miloševića je bilo nepravde od strane nekih predstavnika Srbije, ali to ne sme da bude opravdanje za kriminalna dela UČK - kaže Živković.
 

Strah od raspada
 

Ako SAD uskrati podršku Tačiju ili Prištini, Kosovo bi moglo biti uvučeno u politički haos koji može dovesti do raspada zemlje, ocenjuje agencija. U jednom trenutku, SAD će reći: ne zaslužujete državu, navodi Global post izjavu Enđeluše Morine, izvršne direktorke Kosovske inicijative za stabilnost.


- Neki će otići u Albaniju, a neki u Srbiju. Bila bi katastrofa ako bi se to desilo. Toliko smo želeli državu, a nismo znali kako da je vodimo - rekla je ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.03.2011. 13:16
dok je zlocinac klinton ziv, koljacu srba se nista dogoditi nece. znaci jos malo. bili jako lose izgleda. ubi ga COCA nacisto.
Sreda 30.03.2011. 12:17
Српска влада и Борис Тадић су последња нада за ,,независно Косово''. Ако их они не спасе, неће нико.
Sreda 30.03.2011. 12:16
Sad se stidi, a Medlinka mu uvalila jezik pred kamerama.E, sad ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online