Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Utorak 29.03.2011.
09:04 >> 11:05h
RTS A

"SAD kriju dokaze Kfora da je Tači šef mafije"

Kforova analiza organizovanog kriminala na Kosovu i Metohiji, koju je objavio američki sajt "Global post", pokazuje da su najznačajniji lideri takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, uključujući Hašima Tačija, Kadrija Veselija i Džavita Haljitija, istovremeno, i šefovi kosovskog podzemlja. "Global post" objavljuje i da je CIA pomagala tajnu službu OVK, ŠIK, protiv čijih šefova Euleks vodi istragu zbog politički motivisanih ubistava.

Svi znaju ko je Tači, ali Amerika ne da da progovore

Američki sajt "Global post" u tri nastavka je objavio istraživanje o vezama nekadašnjih komandanata OVK sa organizovanim kriminalom, potkrepljujući tvrdnje serijom dokumenata, uključujući i do sada neobjavljenu analizu Kfora s kraja 2000. godine u kojem se se navodi da je Tači imao uticaj na lokalne kriminalne organizacije koje su kontrolisale veći deo Kosova i Metohije. Izveštaj je bio podeljen obaveštajnim krugovima NATO.

U izveštaju na 36 strana postoji dijagram koji pokazuje Tačijeve direktne veze sa uglednim članovima OVK povezanim sa kriminalnim aktivnostima kao što su ubistva, iznude, krađa kola, trgovina narkoticima, belim robljem, oružjem, cigaretama. Od tada do 2009. godine najmanje četiri izveštaja obaveštajnih službi, od kojih su dva bila dostupna na Internetu, navode da je Tači bio umešan u organizvovani kriminal.

Kforov dokument o delovanju Dreničke grupe i ostalih mafijaških klanova na Kosmetu

Bez obzira na svoju nekadašnju ulogu i saznanja administracije u Vašingtonu i NATO-u Tači je i dalje saveznik. Bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt ga je zagrlila, aktuelna Hilari Klinton mu je pružila podršku kada je prošle jeseni posetila Kosmet i rekla "da SAD ostaju s njim na putu nezavisnosti i posvećeni su budućnosti Kosova". Džordž Buš, bivši američki predsednik, je lično ugostio Tačija u Ovalnom kabinetu Bele kuće.

Iako su postojala saznanja o umešanosti kosmetskih zvaničnika u organizovani kriminal SAD, NATO i UN su nastojale da osujete svaki pokušaj da sprovede istraga. Zbog mira i izbegavanje tenzija između Albanaca i Srba kriminal je svesno zataškavan, pa čak i užasan zločin ubijanja Srba zbog trgovine organima, piše "Global post".

Tači znao za zatvor u Kukešu

Glavni igrači prema Kforovoj proceni

"Global post" je došao do izveštaja nekadašnje Misije UN za ratne zločine na Kosmetu od 20. maja 2008. gde se govori o Kadriju Veseliju, bliskom Tačijevom prijatelju i šefu obaveštajnog dela OVK, koji, možda, normalno funkcioniše i danas bez ikakvih pravnih ograničenja. U istom izveštaju među osumnjičenima se nalaze i Azem Sulja, Sabit Geci i Fatmir Ljimaj.

U toku je postupak protiv Sabita Gecija, a tužioci i svedoci tvrde da je on bio upravnik u sedištu OVK u albanskom gradu Kukeš i tereti se za mučenje "kolaboranata" i političkih protivnika OVK. Jedan od 20 preživelih, anonimni svedok, kome je Geci ubio brata, tvrdi da je kroz zatvorski prozor lično video Hašima Tačija i da je Tači mogao videti njih kroz veliko prozorsko okno. Isti svedok je to saopštio Euleksu, koji je to odbio da komentariše.

Priština pod američkom dominacijom

Madlen Olbrajt i Hašim Tači

Posebno frustrira činjenica da američki uticaj u Prištini prevladao uticaj Kancelarije tužioca UN koja tereba da bude nezavisna u istrazi. Zvaničnik UN koji govori o naporima međunarodne organizacije da sprovede zakon na Kosovu i Metohiji u periodu od 2000. do 2008. kaže da se američka misija mešala i sprečavala efikasnu istragu optuženih visokih kosmetskih zvaničnika.

"Ti telefonski pozivi su duboko uznemiravali i ometali međunarodne tužioce da sprovedu istragu", kaže zavničnik UN.

Joakim Riker, bivši šef UNMIK-a na Kosovu, 14. juna 2008. godine doneo je odluku kojom se suspenduje zatvorska kazna od 11 meseci bivšem komandantu OVK Samiju Luštakiju, gradonačelniku Skenderaja. U obrazloženju Rikerove odluke, do koje je došao "Global post", navodi se "da bi presuda onemogućila da on bude gradonačelnik, što je izuzetno politički osetljivo i, kako se navodi, u suprotnosti sa javnim interesom".

Ne zna se tačno koji je američki uticaj na Rikerovu odluku, ali je zanimljivo reći da jedan bivši zvaničnik NATO-a tvrdi da su pripadnici američke obaveštajne agencija CIA na Kosovu pokušali da spreče vojnike NATO-a da uhapse Luštakija.

Mnogi zvaničnici tvrde da je Amerika štitila najviše kosovske zvaničnike kako bi stvorila utisak da je "Kosovo stabilna država sa jakim političkim ličnostima".

"Kada smo razgovarali s njima (komandantima OVK, koji su danas veoma uticajni u političkom životu Kosova) oni su nas lagali, mi smo to znali i oni su znali da znamo za njihove laži, ali ništa nije vredelo zahvaljujući zaštiti političkih mentora", kaže bivši zvaničnik obaveštajne službe NATO-a za "Global post". Isti izvor navodi da su slobodno organizovali prostituciju, reketiranje, šverc goriva, ucenjivali i pretili političkim rivalima iz Demokratske lige Kosova.

Tači sa Hilari Klinton

Bivši posmatrač međunarodne misije govori o sastancima sa Amerikancima na kojima se razmatralo da li bi politički faktor trebalo da da imunitet određenim političarima od krivičnog gonjenja. Osećanje da su Tači i njegovi bliski saradnici zaštićeni i nedodirljivi stvaralo je utisak beznađa među članovima međunarodne misije, prenosi "Global post" izjavu bivšeg NATO zvaničnika.

Vidljivi su i znaci da su Tačijevi prijatelji u Vašingtonu prilično uznemireni podacima o njegovim aktivnostima dok je bio u OVK. Potpredsednik SAD Džo Bajden ga je dočekao nasmejan, ali izvori tvrde, da ga je ukorio zbog korupcije. Tači je, naravno, obećao obračun sa korupcijom i kriminalom.

"Global post" navodi da je Tači izjavio prijateljima da se boji da putuje u inostranstvo jer postoji opasnost da bude uhapšen. Tači, ipak, ostaje najuticajniji kosovski političar. Ali, ako Sjedinjene Države uskrate podršku, bilo njemu, bilo Kosovu, može doći do haosa i do raspada Kosova, zaključuje "Global post". 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 09:11
Oteto prokleto!!!!!! KOSOVO SRCE SRBIJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 29.03.2011. 09:16
Taci je PREDRATNI kriminalac i UBICA.Srbija je za njim odavno raspisala poternicu zbog ubistva POLICAJACA koji su pobijeni iz zasede na pruznom prelazu.Netreba USA nama da ke ko je Hasim Taci mi to dobro znamo a sada zna i SVET ali cuti samo eznam dokle.KOSMET JE SRBIJA ZA VJEK I VJEKOVE AMIN.
Utorak 29.03.2011. 09:17
Ono što ceo svet zna, jedino američki fašisti neće da znaju. Da je Kosovo mafijaška država, koju su stvorili američki mafijaši.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online