Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 29.03.2011.
08:37
Press A

Đaci štrajkuju protiv štrajka profesora

Posle protesta učenika u Novom Sadu i Kraljevu, nastavu je juče obustavila i cela smena Desete beogradske gimnazije. Učenici poručuju profesorima: "Ako štrajkuju, neka svi skrate časove ili neka se već jednom dogovore. Ovako imamo više odmora nego časova"!

Kada profesori ne mogu da se dogovore gimnazijalci rešili da im pomognu i prekinu nastavu

Opštem haosu u prosveti koji traje već dva meseca juče su doprineli i učenici koji su štrajkovali jer, kako kažu, kada ujutru krenu u školu, pojma nemaju da li će imati časove, niti koliko će oni trajati... S druge strane, predstavnici Ministarstva prosvete i tri sindikata sinoć su se sastali po ko zna koji put pokušavajući da nađu kompromisno rešenje.


Deo prepodnevne i cela popodnevna smena Desete beogradske gimnazije juče su u školskom dvorištu protestovali zbog haotičnog rasporeda časova. Đaci tvrde da neće ići u školu sve dok profesori ne odluče da li će da drže skraćenu ili redovnu nastavu. Slično je bilo prošle nedelje i u Zemunskoj i 12. gimnaziji, kao i u Kraljevu i Novom Sadu. U tim gradovima učenici i roditelji su se organizovali preko Fejsbuka da okupljanjem na gradskom trgu pokažu nezadovoljstvo.


"Štrajkujemo zato što nas zadržavaju u školi kao da imamo časove 45 minuta i na toliko zvoni, a većina nastavnika zapravo drži časove 30 minuta. Hoćemo da se ova situacija već jednom reši! Ako štrajkuju, neka svi drže skraćenu nastavu ili neka se već jednom dogovore, pa da svi vrate časove na puno radno vreme. Kada se sve sabere, imamo više odmora nego časova. Bolje nam je da sedimo kod kuće nego da ovako dolazimo u školu", rekla je za "Pres" u ime okupljenih đaka u 10. gimnaziji Jana Ilić, učenica trećeg razreda.


Gimnazijalci su najavili da će i danas nastaviti štrajk sve dok se ne reši situacija. Sa njima je razgovarala zamenica direktora Svetlana Jevdoksić.

"Nije moguće rešiti problem onako kako đaci traže zato što ne možemo nastavnicima da oduzmemo ni pravo na štrajk niti pravo na rad. Deca su u tom rascepu najveće žrtve i zato ćemo da se trudimo da postignemo kompromis", navodi Jevdoksićeva.

Školski psiholog Biljana Lajović napominje da su u ovakvom stanju haosa u školstvu deca najveće žrtve, a naročito to važi za osmake i maturante.

"Imam informaciju da su seriju đačkih štrajkova započeli đaci gimnazije u Sremskim Karlovcima, gde su uglavnom svi odlični đaci, koji su motivisani da što više rade i nauče. Zato ne verujem da tu ima manipulacije. Đački štrajkovi su očekivani zato što su im odrasli dali primer da se na taj način mogu ostvariti ciljevi. Reč je o klasičnom učenju po modelu. Jesam za to da se svako izbori za svoja prava, ali i da bude odgovoran. Nisu đaci u školi zbog nastavnika, već obrnuto", objašnjava Lajovićeva. 

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 08:50
Ni manje rada ni veći zahtevi. Djaci su u pravu. Zato kažem: ŽARKO CARE NE DAJ PARE"
Utorak 29.03.2011. 11:47
У Србији једни штрајкују а други штрајкују што први штрајкују. Србски глаголски облици, школски пример: штрајкујем, штрајкујемо, штајкујете, штрајковасмо, штајковаћемо, не радимо, на распусту сам... Живео рад и право на рад, живела демократија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online