Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2011.
13:37
Večernje novosti A

Svaki treći nasamareni "tata"

Godišnje se u Srbiji uradi nekoliko stotina DNK testova kako bi se utvrdilo očinstvo, a svaki treći muškarac izađe kao "nasamareni" otac.

Očinstvo proveravaju i pole 60 godina 

Da nikad nije kasno da se sazna ko je kome otac, a ko dete, govori i priča 80-godišnjeg čoveka, koji je testirao svoju 60-godišnju ćerku. I tek tada razotkrio višedecenijsku ženinu tajnu - tuđe dete izveo je na put.

"Trećina stranaka kod nas dolazi po rešenju suda, a preostali se testiraju po privatnom zahtevu. Kako se u poslednje vreme sudovi odlučuju da se odmah na početku parničnog postupka odradi veštačenje, čitava procedura značajno se skraćuje, a stranke brže dolaze do pravosnažne presude. Oko 70 odsto sudskih slučajeva su za utvrđivanje očinstva, dok ostatak odlazi na postupke u kojima se uloga oca osporava", priča doc. dr Oliver Stojković, rukovodilac DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu.

Za razliku od suda, kako kaže dr Olivera Stojković, kod analiza koje se rade po privatnom zahtevu situacija je obrnuta. Tako sporni otac traži i osporavanje očinstva.


"Kada se tata 'traži' preko suda, stranke obavezno dolaze lično. Onda ih fotografišemo, uzimamo sve lične podatke, ali i pisanu saglasnost za testiranje. Uzorak za DNK uzima se sa unutrašnje strane obraza od deteta, majke i potencijalnog oca. U skoro 30 odsto slučajeva isključuje se očinstvo testiranih muškaraca. Dešavalo se da posle određenog vremena majka deteta dovede na očinstvo i drugog muškarca, a ponekad i trećeg", objašnjava dr Stojković.

Postoje i oni koji žele da test urade anonimno, ali takav test nema nikakvu vrednost pred sudom. Tako, neretko se dešava da ljudi sami donose briseve sluzokože usne duplje, opuške cigareta, četkice za zube, brijače ili kosu.

"Veliki broj uzoraka stiže nam poštom iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i drugih zemalja", navodi dr Olivera Stojković.

Osim na Institutu, utvrđivanje očinstva radi se i na Biološkom fakultetu u Beogradu, Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu, ali i u pojedinim privatnim laboratorijama u Beogradu.

"Kod nas na Biološkom fakultetu godišnje se uradi oko 150 DNK testova. Analizu podjednako traže i muškarci i žene, i to iz čitave Srbije i okruženja", kaže prof. Dušanka Savić Pavićević, iz Centra za humanu i molekularnu biologiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 17:12
"Mama,mene zezaju deca u školi stalno kako to da si ti bela,a ja crn?! Ma,ćuti sine,kakvih je žurki bilo te godine u studenjaku mogao si i da laješ!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online