Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 27.03.2011.
15:22
Vestionline A

Albanci neće Srbiju, Srbi sa severa neće Kosovo

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Briselu da svaki dogovor u vezi sa Kosovom mora da počiva na realnosti na terenu - a realnost je da Albanci nikad neće prihvatiti suverenitet Srbije, kao što ni Srbi sa severa pokrajine nikad neće prihvatiti suverenitet Kosova.

Učestvujući na panelu Briselskog foruma ''Približavanje Balkana Evropskoj uniji'', Tadić je istakao da je zbog takve realnosti na Kosmetu dijalog Beograd-Priština započeo tehničkim, praktičnim pitanjima koja bi trebalo da olakšaju svakodnevni život - da bi došli do rešavanja težih pitanja.


Na panelu su učestvovali i premijer Crne Gore Igor Lukšić, zamenik direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino i američki kongresmen Majkl Tarner, ali je najviše pažnje i pitanja publike privukao upravo Tadić - najviše o Kosovu i Bosni i Hercegovini. Na pitanje šta učiniti da bi se Srbi na Kosovu osećali kao “kod kuće”, Tadić je odgovorio: “Ako pitate Srbe jesu li Kosovari, reći će vam: Nismo, mi smo Srbi.”

To je realnost: Boris Tadić
 


Upitan “da li Beograd, kad razgovara sa Prištinom, vidi ispred sebe Kosovo ili SAD”, predsednik Srbije je rekao da vidi kosovske Albance, ali i uticaje.

“Moja namera je da rešimo istorijski konflikt. Srbija pokušava da kompromisom reši istorijski problem između Srba i Albanaca koji je star 100 godina, da se ne bi desilo da jedna strana dobije sve, a druga sve da izgubi”, poručio je Tadić.

Na pitanje da li je srpska politika kontradiktorna, s obzirom da se obeležava godišnjica NATO bombardovanja i održavaju zajedničke sednice vlada Srbije i RS, Tadić je odgovorio da će Srbija nastaviti da obeležava godišnjicu početka napada NATO.

“Naša zemlja je bombardovana, ginula su i deca. Svaka normalna država bi to obeležavala i nastavićemo to da činimo”, istakao je Tadić.


Kad je reč o RS, predsednik Srbije je podsetio da je saradnja Beograda i Banjaluke potpuno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Budite sigurni da Srbija neće učiniti ništa što bi negativno uticajo na teritorijalni integritet BiH, kao ni Hrvatska. Mi smo garanti Dejtonskog sporazuma.  Nemamo uticaj kao u vreme Miloševića, baš to pokušavamo da izbegnemo. Glavna stvar koju radimo vezano za Bosnu je da očuvamo integritet te zemlje… Potrebno je strpljenje i vreme da lideri u BiH nađu praktično rešenje”, ukazao je Tadić.


Kad je reč o regionalnoj saradnji, Tadić je istakao da je pomirenje jedan od osnovnih uslova za napredak na Balkanu, a da je situacija po tom pitanju danas “jako dobra, potpuno drugačija nego pre nekoliko godina”.


Briselski forum, koji organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, svake godine okuplja veliki broj visokih svetskih zvaničnika, a ove godine je održan šestu godinu za redom.


Među 450 učesnika su i najviši zvaničnici EU - predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, šefica diplomatije Ketrin Ešton, komesar za proširenje SStefan File i drugi, a očekuju se i najviši funkcioneri SAD, Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke, brojnih predsednika i premijera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2011. 15:26
Он каже да је то због реалности на терену и својом издајничком политиком је свима гарантовао да Србија нема намеру да ту реалност мења. Та "реалност на терену" је направљена силом његових пријатеља а силом се мора и променити. Зато је он издајица! Види се из сваке његове изјаве.
Nedelja 27.03.2011. 15:41
Ма шта ме брига шта албаници оћев КОСОВО ЈЕ СРБИЈА !!!
Nedelja 27.03.2011. 16:45
Odakle njemu ideja da je konflikt star 100 godina. Dobro je poznato da je Prizrenska Liga donela projekat Velike Albanije pre 120 godina. Projekat koji je podrazumevao otimanje teritorije Kosmeta, delove Makedonije i Crne Gore. Dakle nije to konflikt nego ideologija koja se sada realizuje. On kompromisom moze da resi ako mu neko uzme Smrijecno u Montenegro, a za Kosmet su zaduzeni Srbi ciji je bio oduvek i koji sa tim ne prave kompromise. Silom oteto jednom se moze legalno vratiti, ali kompromisom poklonjeno nikada vise.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online