Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.03.2011.
12:17
J. Arsenović - Vesti A

Vojna pretnja ili bratski savet

Ni dva dana posle posete predsednika vlade Ruske federacije Vladimira Putina Srbiji nije jasno da li je ruski zvaničnik zapretio da će okrenuti ruske rakete prema bratskoj Srbiji ako se ona učlani u NATO i dozvoli postavljanje antiraketnog štita na svojoj teritoriji ili je pogrešno protumačen njegov odgovor na pitanja šefova poslaničkih grupa srpskog parlamenta koji su se žarko interesovali kako bi Moskva reagovala na učlanjenje Srbije u zapadnu vojnu Alijansu.

- Ulazak Srbije u NATO je vaša stvar i mi ćemo odluku naroda poštovati. Ali, ako bi se teritorija Srbije opredelila za raketni štit na to bi Rusija morala da reaguje. Morali bismo da menjamo strategiju prema Srbiji, ako bi se na vašoj teritoriji našlo NATO oružje.
 

PO STANDARDIMA ALIJANSE: Dragan Šutanovac





Širenje NATO je apsolutno protiv interesa moje zemlje - ovako je većina poslanika prenela odgovor ruskog premijera.


Predsednik Atlanskog saveta Srbije Vladan Živulović kaže da ovakav stav ruskog čelnika ne vidi kao pretnju.

Vladan Živulović

- Rusija se nije bunila protiv ulaska Rumunije i Bugarske, pa ni protiv baltičkih zemalja, pa što bi protiv ulaska Srbije koja je hiljadama kilometara daleko od njenih granica.

Oni su samo preneli da je za njih neprihvatljivo da bude postavljen antiraketni štit, što je razumljivo.

Ali to je stvar dogovora, uostalom vidite da štit nije postavljen ni u Poljskoj, ni u Češkoj zbog protivljenja Rusije. I da smo članica NATO niko nas ne može prisiliti na poteze koji bi izazvali neprijateljstvo Rusije - kaže Vladan Živulović.


Postoje mišljenja da je Putin došao sa ponudom Srbiji da se uključi u ruski projekat evropske bezbednosti i tako je udalji od NATO.


- To je stvar za odmeravanje. Srbija ima interesa i za strateško partnerstvo sa Rusijom na terenu bezbednosti, ali to mora biti precizno definisano. Za sada, ruski predlog evropskog bezbednosnog sistema nije razrađen - kaže Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije.

Strah zbog Ukrajine i Gruzije

 

Aleksandar Fatić kaže da je Kremlj jasno protiv ulaska Srbije u NATO.

 

- To protivljenje se ne odnosi toliko na Srbiju koliko bi tim učlanjenem bio otvoren put ulaska Ukrajine i Gruzije u NATO. Onda je Alijansa zaokružila Rusiju na ruskim granicama, a to je za Moskvu neprihvatljivo.


Ministar odbrane Dragan Šutanovac, izričito tvrdi da srpski zvaničnici nisu razgovarali o NATO sa Putinom.


- Ne postoje nikakva uslovljavanja od strane Rusije o tome koliko ćemo imati prijatelja na vojnom nivou, mi imamo odlične odnose i sa kineskom vojskom, a o poboljšanju vojne saradnje sa ruskom vojskom biće reči već tokom ove godine u direktnim kontaktima sa Vojskom Rusije - tvrdi Šutanovac koji uveliko Vojsku Srbije reformiše po standardima Alijanse.
 

Dodik se brani referendumom


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je takođe imao prilike da se u Beogradu sretne sa Putinom, preneo je stav RS da će odluka o eventualnom priključenju NATO-u biti donesena na referendumu.

 

- O tome će odlučiti narod i to će biti obavezujući stav za političare iz RS, a to znači da će se taj stav reflektovati i na organe BiH - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

Subota 26.03.2011. 19:35
samo jedno me zanima kako bi to bilo da srbija postane član nato nakon sveg zla koje nam taj savez već više od 10 godina radi.?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online