Utorak 11. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 25.03.2011.
09:15
Srna A

Sergej Lavrov u Beogradu 19. aprila

Tekst sporazuma o strateškom partnerstvu između Srbije i Ruske Federacije koji bi trebalo da predstavlja formalnu prekretnicu u jačanju veza biće obelodanjen 19. aprila kada u Srbiju dolazi ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, saznaju "Večernje novosti".

Sergej Lavrov

Tekst o strateškom partnerstvu između Srbije i Rusije potpuno je usaglašen u sredu u Beogradu tokom razgovora ruskog premijera Vladimira Putina sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Planirano je da predsednici dve države Boris Tadić i Dmitrij Medvedev sporazum parafiraju u Moskvi u maju ili u junu, navodi list.

Srbija će biti prva zemlja Balkana sa kojom će Rusija sklopiti ovakvu vrstu strateškog partnerstva.

Reč je o nekoj vrsti "krovnog sporazuma" koji treba da podigne na viši nivo saradnju dve zemlje u mnogim oblastima i trasira put za konkretne projekte.

Prema izvorima lista, sporazum je tematski podeljen i, između ostalog, obuhvata politički, ekonomski, energetski, bezbednosni i kulturni deo.

U okviru Sporazuma o strateškom partnerstvu biće formalizovan i dogovor o regionalnoj humanitarnoj bazi za reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda, koja bi bila smeštena u Nišu. Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić već dugo razrađuju realizaciju ovog projekta.

Prilikom Putinove posete Beogradu, a kao svojevrsna uvertira strateškom partnerstvu, potpisana su i četiri sporazuma iz oblasti turizma, nauke, drumskog saobraćaja i između Beograda i firme "INTER RAO UES". Iako nije stavljen konkretan paraf ni na jedan dokument o izgradnji "Južnog toka", taj projekat je bio među glavnim ekonomskim temama.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je Putinova poseta samo početak nove faze u intenzivnoj saradnji dve zemlje, koja nije samo politička, već se razgranava na mnoge oblasti. "U narednim mesecima očekujemo nastavak dijaloga na visokom državnom nivou, i to već u aprilu, kada dolazi ministar Lavrov", rekao je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2011. 10:09
Kako ćemo onda sa strateškim partnerstvom sa Francuzima, siroma Đelić se ubio oko tog sporazuma. Nama je izgleda strateški partner svako ko spomene milijardu evra kredita.
Petak 25.03.2011. 12:54
More, ne treba nikome apsolutno verovati. Volim Ruse, i malo naginjem ka rusofiliji, ali me posete Mede i Putina papi uznemiruju. Taj beli mantil nam nikad nije doneo dobra. Ruse treba proveriti na koju stranu naginju i kom vetru se savijaju, da ne bude istina da "svi putevi vode u Rim"... A korov iz svoje baste treba svakako na vreme da pocupamo, inace - proguta i bastu i domacina!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online