Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 24.03.2011.
22:49
Vestionline A

Odluka o Šešeljevoj slobodi 4. maja

Odluku o zahtevu Vojislava Šešelja za oslobađanje, posle okončanja dokaznog postupka optužbe, Haški tribunal objaviće 4. maja, saopšteno je danas u Hagu.

Lider Srpske radikalne stranke je, početkom marta, zatražio od pretresnog veća da ga oslobodi pošto tužilaštvo, kako tvrdi, nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Traži odštetu od 10 miliona evra: Vojislav Šešelj
 

Šešelj je zahtevao i da pretresno veće donese odluku da mu bude isplaćena odšteta od 10 miliona evra za "više od osam godina" koje je "bezrazložno" i "bez ikakvog

Šešeljevo suđenje gotovo za dva meseca

 

Šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, Zoran Krasić, izjavio je pre nekoliko dana da očekuje odluku tribunala po pravilima suda najkasnije za dva meseca i da se suđenje lideru radikala bliži kraju.

pravnog osnova" proveo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Tužioci su, odgovarajući na zahtev optuženog, tvrdili da su izveli dovoljno dokaza o Šešeljevoj krivici po svim tačkama optužnice, uključujući i za optužbu da je "govorom mržnje" direktno počinio zločine nad nesrbima u Vukovaru i vojvođanskom selu Hrtkovci.

Šešelj je optužen za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka. Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa optuženi bude oslobođen.

Ukoliko sudije ne oslobode Šešelja, suđenje bi trebalo da bude nastavljeno dokaznim postupkom odbrane. Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, posle jednog
neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 23:03
Доћи ће опет војвода и на Озрен ако Бог да!
Četvrtak 24.03.2011. 23:12
Do augusta meseca kada pocinje letnji odmor sud ce ga osloboditi.Taman da se pripremi za novi 5 oktobar, ali ovaj put pravi.
Četvrtak 24.03.2011. 23:24
Таман да 9. маја, на Дан победе над фашизмом, војвода умаршира у своју Србију! :-)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online