Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 24.03.2011.
10:52
Vestionline A

Šešelj neće garancije "izdajničkog" Beograda

Vojislav Šešelj čeka odluku pretresnog veća da li će biti privremeno oslobođen, ali neće garancije "izdajničkog Beograda", javlja Dojče vele. Haški tribunal je dosad izrekao osam oslobađajućih presuda, uključujući i bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, ali sve na kraju suđenja.

Vojislav Šešelj osam godina u Tribunalu u Hagu
 

Ni jednom nije donesena odluka po pravilu 98 bis, po kojem se optuženi oslobađa nakon prvog dela suđenja, ako sudije ocene da tužioci nisu podneli dokaze koji vode osudi, zbog čega nastavak suđenja gubi smisao.


Da li će se to desiti u predmetu Šešelj, znaće se kad sudije prouče argumente jedne i druge strane i donesu odluku, a za to će biti potrebno nekoliko meseci. Pre toga o mogućem oslobađanju Šešelja može se samo nagađati.
 

U nedavnoj raspravi po pomenutom pravilu, tužioci su tvrdili da su o krivici optuženog izveli dovoljno konkretnih dokaza za osuđujuću presudu. Šešelj to poriče i kaže da je podneo 40 krivičnih prijava protiv svedoka tužbe, koji su po njegovoj tvrdnji lažno svedočili.
 

"Očigledno je da tužilaštvo u ovom procesu ništa nije dokazalo, ni na čemu nije utemeljilo svoje teze iz optužnice, i da jedina odluka koju vi možete da donesete, gospodo sudije, jeste preliminarna oslobađajuća presuda", rekao je on.


"Gospodo sudije, moj pritvor traje već više od osam godina. Ja sam vam pomenuo i odštetni zahtev - deset miliona evra uz oslobađajuću presudu. Ako tu bude nekih problema, moj će krajnji zahtev biti sto miliona evra. Ja već imam pripremljenog advokata u Njujorku, Džonatana Levija, koji će čak da tuži UN", poručio je Šešelj.


Pošto odluku veća ne treba očekivati pre leta, a možda i početka jeseni, nametnulo se pitanje privremenog oslobađanja optuženog. Predsedavajući sudija Antoneti je rekao da Šešelj za to treba da podnese zahtev sudu i obezbedi garancije zemlje u kojoj će biti.
 

"Da tražim garanciju od izdajničkog, prozapadnog režima u Beogradu, ne pada mi na pamet! Kad bi bio u stanju lider libijske revolucije Muamer Gadafi ili predsednik Severne Koreje Kim Džong-il ili predsednik Irana Ahmedinežad da mi izda garanciju, ili Ugo Čaves, ja bih tražio tu garanciju. Od prozapadnog, izdajničkog režima u Beogradu ja nikad ništa neću da tražim", kaže.
 

Sudsko veće je, kako ocenjuje Dojče vele, u delikatnoj situaciji: ako sudije ne donesu odluku o puštanju na slobodu, nastavak procesa, a time i Šešeljev osmogodišnji pritvor produžiće se verovatno još dve godine. Što se, pak, tiče odštete o kojoj optuženi govori, u zakonskim aktima Tribunala nema propisa koji regulišu to pitanje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 11:17
Šta će onda biti kada se Haški sud zatvara do 2013 godine. Neće ga valjda držati do poslednjeg dana bez presude. Takvo silovanje ljudskih prava nije svet video. U svakom zakonu je jasno napisano da se suđenje mora završiti u razumnom roku. Ako je nekome razuman rok 8 godina i još sve vreme držati optuženog u pritvoru, onda svaka čast. Ali, dobro će Voji doći to shvatanje pravde kada on bude tužilac ovde, pa da vrati istom merom bez pardona.
Četvrtak 24.03.2011. 11:55
Seselju ne treba GARANCIJA od vlasti koja je pisala OPTUZNICU protiv njega.Izdrzi VOJVODO dumani te moraju pustiti jer nemaju ni jedan DOKAZ protiv tebe.SLOBODA ZA SESELJA.
Četvrtak 24.03.2011. 13:10
"Od prozapadnog, izdajničkog režima u Beogradu ja nikad ništa neću da tražim!" Bravo Vojo!!! Od tog rezima u Beogradu niko nista nemoze ni da zatrazi, ni da ocekuje!!! Oni su sami sebi vec dovoljan problem i ogroman teret!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online