Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 23.03.2011.
15:51
Vestionline A

Protest Albanaca: Sloboda za OVK

U 26 opština na Kosovu danas su održani jednočasovni protesti Albanaca protiv hapšenja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Poruka iz Prištine: Hapse naše najbolje vojnike
 

Najmasovniji protest održan je u Prištini, gde se okupilo najviše hiljadu ljudi. Učesnici protesta su zatražili od Euleksa da oslobode devet pripadnika bivše OVK, uhapšenih prošle nedelje zbog sumnje da su počinili ratne zločine u selu Klečka, gde je bio lociran logor OVK.


U Prištini je protest počeo u 12 časova u centru grada, ispred spomenika Zahiru Pajazitiju, jednom od osnivača OVK, ubijenom krajem 1999. godine u blizini Vučitrna.

 

Učesnici su nakon okupljanja prošetali pešackom zonom u centru Prištine do zgrade vlade. Tu su se zadržali i okončali današnji protest. Organizatori su najavili da će demonstracije nastaviti sledeće nedelje, i nadalje, sve dok Euleks ne oslobodi uhapšene. Među njima je i regionalni komandir kosovske policije u Prizrenu Nedžmi Krasnići.
 

Sledeći protest najavljen za 29. mart
 

Po istoj optužnici Euleks je 16. marta uhapsio i posle dvočasovnog ispitivanja pustio jednog od bivših komandanata OVK Fatmira Ljimaja, koji uživa poslanički imunitet. Ljimaj je komandovao jedinicom OVK u zoni Mališeva, uključujući i selo Klečka.
 

“Euleks je kao UNMIK”, “Hapse naše najbolje vojnike”, “Sloboda odmah”, samo su neke od parola koje su isticali učesnici današnjeg protesta. Nosili su i zastavu OVK i državnu zastavu Albanije.
 

Najavljeno je da će sledeći prostest biti održan 29. marta. Slični protesti u znak podrške vrednosti OVK održani su u Podujevu, Dečanima, Prizrenu, Đakovici, Gnjilanu, Uroševcu, Mitrovici i drugim sredinama na Kosovu.
 

Protestima su se pored članova organizacija proisteklih iz OVK, pridružili studenti Univerziteta u Prištini i predstavnici nevladinih organizacija koje čine Koaliciju “Demokratija”.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 16:02
Демократија по америчком рецепту: побиј староседеоце, глуми лудило, прави се као да се ништа није догодило.
Sreda 23.03.2011. 17:12
Hapsi bandu!
Sreda 23.03.2011. 20:14
E siptari ,siptari jos cete se vi cuda nagledati kad vam se vasi "prijatelji" predstave u pravom svetlu !!! Mi cemo samo da gledamo kako ce vas unistiti !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online