Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.12.2009.
15:41
Vestionline A

Bez viza, ali i bez krova nad glavom

Pretpostavlja se da u Srbiji ima oko 10.000 beskućnika, a da samo u centru Beograda ima oko 2.000 osoba bez doma. Sumnja se da je broj znatno veći.

O broju beskućnika u Srbiji Ministarstvo rada i socijalne politike nema preciznih podataka. Ono što se zna jeste da je u februaru 58.610 porodica, odnosno 150.342 članova dobilo materijalno obezbeđenje, a minimalni nivo socijalne pomoći koje propisuje država u martu ove godine za jednog člana porodice bila je 4.749 dinara.

Država u potpunosti finansira 9.087 korisnika u domovima za stara lica, dok je njih 3.973 delimično na budžetu.

Jedina ustanova koja brine o ljudima koji nemaju krov nad glavom i koji su socijalno ugroženi je Prihvatilište za odrasla i stara lica u Kumodraškoj 226a u Beogradu. To je do skoro bila jedina ustanova takve prirode u celom regionu bivše Jugoslavije.

Beskućnici tamo mogu da prespavaju, okupaju se, pojedu kuvani obrok, ili dobiju lekarsku pomoć. Prema rečima zaposlenih, situacija je teška.

Zakon o socijalnoj zaštiti nalaže da se pod nadzorom Prihvatilišta mogu naći samo šest meseci, a neki štićenici u njemu borave i više od pet godina.

 

Svesno kršenje zakona zaposleni objašnjava činjenicom da se posle napuštanja ove ustanove, ljudi bez adrese, nažalost, ponovo vraćaju, a stručni tretman kreće iz početka.

’’Ne znamo gde da smestimo sve koji nam se obraćaju za pomoć. Prošle zime negovali smo 155 osoba ali, ako bude bilo potrebno, ove ćemo primiti njih 200. Uslovi za dolazak u Prihvatilište ne postoje što znači da podršku može potražiti svako. Zato su se pod istim krovom skućili beskućnici, narkomani, alkoholičari, bivši robijaši, duševni bolesnici ali i intelektualci i poznate ličnosti’’, rekao je jedan od zaposlenih u prihvatilištu.
 

Ta osoba je dodala da se većina beskućnika pojavi pred vratima prihvatilišta u izuzetno nehigijenskom stanju. Zato je stručni tim ove ustanove prinuđen da često upotrebi i do hiljadu litara vode kako bi ih doveo u red.
 

’’Susrećemo se sa ljudima koji se nisu okupali i više od tri godine. Da bi skinuli garderobu koja se bukvalno slepila sa njihovim telom, moramo da je stružemo. Hiljade vaši ponekad istrebimo iz kose nekih beskućnika. S obzirom na to da mnogi dođu sa ranama po telu i raznim zaraznim bolestima, odmah im pružamo neophodnu medicinsku negu’’, objasnio je radnik prihvatilišta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online