Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2011.
14:07
A

Svi putevi vode preko granice

Državni statistički podaci o privrednoj, ekonomskoj i socijalnoj slici Užica govore o blagostanju ispod Zlatibora, dok stvarni život govori potpuno suprotno - građani erske prestonice nikad teže nisu živeli i nikad im putevi perspektive nisu bili tako uski.

Lažne brojke statistike: Petrašin Drulović

Zbog katastrofalne privredne situacije, prema nekim podacima, samo u poslednjih pet godina Užice je, u potrazi za poslom, napustilo hiljadu i po mladih ljudi.

Mnogi od njih su završili kao vozači u Italiji, zdravstveni radnici u Švajcarskoj, Norveškoj i Švedskoj, a nije mali broj i onih koji su put zapadne Evrope krenuli po nešto lakšu zaradu.

Ako se ovome doda i podatak da veliki broj mladih Užičana, koji stiču fakultetske diplome u Beogradu, takođe odlazi u inostranstvo, nije teško zaključiti da se u gradu na Đetinji u skoro vreme neće ništa na bolje promeniti.


Četrnaest preduzeća u stečaju, 11 raskinutih privatizacija, prazne fabričke hale u centru grada u kojima se igra košarka ili organizuju porodična veselja, tri puta više zaposlenih u javnom sektoru nego u privredi, od nekadašnjih 17.000 radnika u industriji danas je ostao svega 5.000, gužve u narodnim kuhinjama... - samo je nekoliko kockica iz sumornog užičkog mozaika.

A kada se svemu doda podatak da gotovo dve hiljade Užičana ne može da ostvari pravo na penziju zbog nepovezanog radnog staža, nije teško zaključiti da se nesretni erski brod žestoko nasukao na tranzicione stene.

Sumorna stvarnost: U Užicu je bez posla ostalo 5.000 ljudi


- Užička privredna slika je katastrofalna. Tranzicija je učinila svoje, Užice se više ne može nazvati industrijskim gradom. Od ukupno 22.000 zaposlenih tri četvrtine njih radi u javnim i društvenim delatnostima, penzionera je skoro 17.000, a na tržištu rada posao čeka 7.000 ljudi - navodi pojašnjava Petrašin Drulović, predsednik Veća samostalnog sindikata Zlatiborskog okruga.


Drulović kaže da njega i sindikalce gotovo zasmejavaju statistički podaci o navodnom oporavku privrede i "raznim povećanjima".


- Gorko sam se nasmejao kad sam video da su porasle zarade u Užicu. Porasle su zato što su sve firme pozatvarane, sem par privatnih koje dobre rade, pa u statistiku ulaze plate Impol Sevala, Jedinstva i Puteva - kaže Drulović iznoseći podatak da su prošle godine na području Zlatiborskog okruga u stečaju bile 333 firme.


Sumornu užičku sliku ilustruje i podatak da je prošle godine u užičkom porodilištu rođeno 777 beba, što je gotovo za 500 manje od 1990. godine.


- Ono što je najgore u svemu jeste podatak da u poslednjih desetak godina u Užicu i okolini nije otvoren ni jedan proizvodni pogon. S druge strane, otvaraju se carinarnice, novi granični prelazi, nove agencije, banke, kladionice, turističke organizacije - navodi Drulović.

Nadaju se pomoći države

 

Uprkos nezavidne privredne slike grada, gradonačelnik Užica Jovan Marković uverava da će 2011. proteći u znaku privlačenja investicija.


- Užice nema autoput, a nije ni dobilo subvencije za zapošljavanje kao neki drugi gradovi. Zato bi bilo korektno da nam država izađe u susret tako što će potraživanja prema preduzećima u stečaju pretvoriti u svoj ulog i subvenciju onim investitorima koji su spremni da u propalim fabrikama pokrenu novu proizvodnju i obezbede što više radnih mesta - kaže Jovan Marković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online