Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.03.2011.
13:06
S. Branković - Vesti A

Za penzije i Srbija dobra

Albanci sa Kosova moći će svoje nove, tek stečene invalidske penzije u Švajcarskoj da primaju i u zavičaju, mada je vlada u Bernu to obustavila od kraja marta 2010. godine.

Savezni upravni sud je poništio tu odluku donetu u decembru 2009. godine i ovih dana doneo presudu koja će ipak otvoriti put za slanje para na Kosovo. Zaslužna za ovaj zaokret je država Srbija.

Albanci koriste rupu u zakonu

 

Žalba na presudu


U Saveznom uredu za socijalno osiguranje (BSV) Švajcarske upravo proučavaju propise pripremajući žalbu na ovakvu presudu. Na njihovu stranu stao je i poslanik iz redova Švajcarske narodnjačke stranke (SVP), Toni Bortoluci, koji zahteva da nijedna invalidska penzija ne bude poslata na Kosovo dok tamo ne bude obezbeđena delotvorna kontrola radi sprečavanja daljih zloupotreba. Mada je u ovom času reč o samo stotinu novih invalidskih penzionera sa Kosova, poslanik Bortoluci zahteva nove provere, naglašavajući da tamo postoji "natprosečno visok potencijal slučaje prevara osiguranja".

Naime, politički stav vlasti u Beogradu da je Kosovo deo Srbije kao odgovor na (nepriznatu) samoproglašenu nezavisnost, a da Albanci iz južne pokrajine ostaju i dalje srpski državljani, pomogao je šiptarskim gastarbajterima da se okoriste od međudržavnog sporazuma Srbije i Švajcarske, kojim je precizirano da povratnici u Srbiju mogu nesmetano da primaju invalidske penzije iz Švajcarske.

Kao osobama sa dvostrukim državljanstvom, sud je i Albancima (bez stalnog boravišta u Švajcarskoj) priznao pravo na ovu penziju i kada se vrate svojim kućama.


Svemu je prethodila prava bura u odnosu Šiptara prema švajcarskim institucijama. Nadležna služba za osiguranike u inostranstvu (IVSTA) je lane u junu odbila zahtev jednog Albanca sa Kosova da mu invalidsku penziju (IV) šalje u zavičaj, pozivajući se na već pomenutu odluku vlade u Bernu.

Mada su švajcarski političari među prvima pohitali da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, njihovo penzijsko osiguranje se u to vreme hvatalo za glavu zbog brojnih "mućki" došljaka sa Kosmeta.


Tamo je upućena jedna ekipa švajcarskih detektiva da proveri činjenice oko korisnika invalidske rente i njihovog zdravstvenog stanja, ali su oni utekli odande jer su im Albanci pretili. Osiguranju je potom dobro došlo uporište u pravnim aktima, jer je upravo istekao ranije važeći međudržavni sporazum sa bivšom Jugoslavijom o isplati penzija jedne zemlje i na teritoriji one druge, pa je sa Srbijom sklopljen novi, ali ga sa Kosovom nije bilo.

Penzije su zaustavljene. Švajcarci kažu da u Prištini ni danas nemaju ozbiljnog partnera koji bi mogao da im predoči proverene podatke o stanovništvu koji bi garantovali korektan posao.


Savezni upravni sud Švajcarske imao je drugačiji pogled na celu stvar i pozivajući se na to što Srbija smatra kosovske Albance svojim državljanima, našao "kvaku" kojom će otvoriti kanal za slanje novca u Prištinu, uz tumačenje da "ljudi s Kosova ne smeju da budu diskriminisani".


Vlasti u Prištini sa svoje strane traže otpočinjanje pregovora Berna sa njima, a ne sa Beogradom. Pri tom, mrzovoljno reaguju na činjenicu da će penzije stizati samo zahvaljujući tome što su njihovi stanovnici i dalje - državljani Srbije.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online