Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.03.2011.
00:52
Press A

Ćerku mi oteli i odveli u Ameriku!

Beograđanin Aleksandar Bačko već dva meseca prolazi kroz pravi košmar, jer mu je bivša supruga, po njegovim rečima, otela dete i usred suđenja o starateljstvu, sa novim mužem odvela Katarinu (11) u Ameriku.

Aleksandar Bačko trenutno je razdvojen od ćerke Katarine
 

U potresnoj ispovesti za beogradski “Pres“, Aleksandar tvrdi da je o svemu odmah obavestio sud pred kojim se postupak vodi i podneo krivičnu prijavu, ali da već dva meseca ništa nije preduzeto. Kaže da mu je bivša supruga Ana Ramljak početkom januara rekla da je devojčica bolesna, pa je zato bolje da je nekoliko dana ne uzima kod sebe.


Čeka pomoć države

- Stalno sam bio sa ćerkom, vodio sam je u školu, vikendima je bila kod mene, bili smo baš bliski. Onda se navodno razbolela, pa mi je njena majka rekla da je bolje da nekoliko dana ne izlazi iz kuće i da je ne vodim ni kod logopeda kod koga je imala zakazano. Naravno da sam je poslušao. Međutim, kako se to odužilo, sve mi je postalo sumnjivo. Ubrzo sam se šokirao kada sam saznao da su ona i njen novi suprug Dušan Ramljak odveli dete u Ameriku, iako po propisima ne postoji šansa da je izvedu iz zemlje bez mog pristanka - priča Aleksandar.


On objašnjava da se Ana pre četiri godine ponovo udala, ali da je sve vreme redovno viđao dete.
 

Sud: Majka nije smela da odvede dete

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se i vodi postupak, kažu da majka nije smela da odvede dete.

- Majka i očuh nisu smeli da odvedu dete dok traje postupak po žalbi oca na prvostepenu odluku - rekla je “Presu“ Gordana Vuković iz tog suda.

- Kada je Dušan dobio stipendiju da ide da radi na Univerzitetu „Templ" u Filadelfiji, tražili su dozvolu od suda da odvedu i dete. Prvi osnovni sud je doneo presudu u njihovu korist, ali ona nije bila pravosnažna i ja sam odmah uložio žalbu. Pošto je sudski postupak u toku, ne znam kako su uspeli da mi odvedu dete. Iako je povremeno bilo problema sa Dušanom, koji je moju ćerku prijateljima i na Fejsbuku predstavljao kao svoje dete, nisam mogao ni da zamislim da će se dogoditi ovako nešto. Već dva meseca ih uporno zovem, međutim, niko od njih se ne javlja na mobilni telefon - naglašava Aleksandar.


Aleksandrov advokat Milan Savić kaže da je zakon grubo prekršen.


- Iako sam odmah obavestio sud, a podigli smo i krivičnu prijavu protiv Ane i Dušana Ramljaka, niko nije ništa uradio. Otac ima pravo da viđa dete dva puta nedeljno, što je navedeno u poslednjoj pravosnažnoj presudi odmah posle razvoda. Devojčica nikako nije mogla bez njegovog pristanka da napusti zemlju. Da se to dogodilo u Americi, ta zemlja bi odmah reagovala. Jednom prilikom kada je Srbin doveo dvoje svoje dece, a majka Amerikanka nije dala pristanak, lično je Madlen Olbrajt došla da sačeka decu kako bi se vratila u Ameriku. Ne znam šta ovde u Srbiji treba uraditi da bi neko reagovao - priča Savić.

Osećanje krivice


Advokat Toma Fila potvrdio je za “Pres“ da nijedno od roditelja nema zakonsko pravo da izvede maloletno dete iz zemlje bez saglasnosti drugog.


- Majka je morala da ima saglasnost oca, jer devojčica ima manje od 18 godina. U pitanju je ozbiljna stvar, kojom neko mora da se pozabavi - naglašava Fila.


Psiholog Zoran Milivojević ističe da je u pitanju kidnapovanje deteta.


- Najpre s pravne strane, ukoliko roditelj odvede dete tih godina u inostranstvo bez saglasnosti drugog roditelja, to je bukvalno kidnapovanje. Država mora da reaguje, sve zemlje takve slučajeve podižu na najviši nivo - ističe Milivojević.


On objašnjava i da će ovo ostaviti velike posledice na psihu devojčice.


- Ovo su vrlo nezgodne stvari za dete, jer ono ima pravo na dobar odnos sa oba roditelja. Na ovaj način očigledno je pokvaren odnos sa ocem, jer su joj verovatno majka i očuh rekli da ide u inostranstvo i tražili da za to ne kaže svom tati. Zbog toga devojčica sigurno počinje da se oseća otuđenom od oca, javlja se i osećaj krivice što ga je slagala. Sve to izuzetno loše utiče na psihu devojčice - ističe Milivojević.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.03.2011. 08:59
Овај лик је наивчина, вјеровао је бившој жени, а били су већ у судском спору и то управо око одласка дјетета у УСА.
Ponedeljak 24.10.2011. 11:08
Verujem da će detetu biti sasvim dobro u Americi (umesto u buđavoj Srbiji) i sa majkom. Majka je najbitnija osoba u našem životu, oslonac, podrška. Očevi i muževi su samo dodatak, može se bez njih. Udarite minuseva koliko želite, ali govorim istinu.
Utorak 13.12.2011. 08:09
Samo zakon Srbiju spasava!!!!! A smejali ste se legalisti, a. E zakon je upravo ono cega se vlast plasi kao djavo krsta. Zato im je i smetao legalista!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online