Subota 21. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 19.03.2011.
17:35
Beta A

Ada: Nećemo ukloniti spomenik Damjaniču

Predstavnici lokalnih vlasti u Opštini Ada saopštili su da neće ukloniti spomenik Janošu Jovanu Damjaniču, mađarskom revolucionaru iz 19. veka, za koga su pojedine partije navele da je bio mrzitelj Srba, prenosi današnji "Mađar so“.

Sporni spomenik Janošu Damjaniču u Adi

Predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki iz Demokratske stranke ocenio je da su kritike na račun lokalnih vlasti zbog postavljanja spomenika proizvod "politizacije" i naveo da je lokalni parlament jednoglasno usvojio odluku o njegovom postavljanju.
 

Pal: Damjanič se osećao Srbinom!

 

Istoričar Tibor Pal rekao je da su navodne Damjaničeve izjave o mržnji prema Srbima zapravo naknadno pripisane tom vojskovođi koji se u revoluciji protiv Habsburgovaca 1848. i 1849. godine borio na mađarskoj strani. Pal je naveo da je reč o istorijskoj ličnosti koja se osećala Srbinom, bila grkokatoličke vere, što, i pored svojih političkih stavova, nije hteo da menja.

Bilicki je podsetio da je kamen-temeljac za spomenik postavljen još u oktobru 2010. godine, zbog čega se niko nije bunio.


Zamenik predsednika opštine Tibor Vilagoš iz Saveza vojvođanskih Mađara ocenio je da su zahtevi za uklanjanje spomenika "politička provokacija".


I Bilicki i Bilagoš su kazali da takvi zahtevi narušavaju tradicionalno dobre međunacionalne odnose u Adi.
 

Protest povodom postavljanja spomenika Damjaniču izrazili su Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a Srpska napredna stranka će danas u Adi organizovati protest ispred spomenika.


Spomenik Damjaniču u Adi je otkriven 15. marta, na dan obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika, koji se svake godine proslavlja u znak sećanja na mađarsku borbu protiv Habsburgovaca, 1848. i 1849. godine.


Janoš Jovan Damjanič (1804-1849) važio je za vojskovođu koji nije izgubio nijednu bitku, ali navodno i za čoveka koji je mrzeo Srbe, što je, prema pojedinim interpretacijama, u svojim izjavama i naglašavao, iako je poreklom i sam bio Srbin.
 

Subota 19.03.2011. 17:48
Какав год коментар да напишем, оптужиће ме да сам националиста и то ултра. Ја бих волео да ми неко објасни да ли има нека институција у Србији, Европи или у свету којој бих могао да се пожалим да су моја национална осећања повређена и да ја због тог споменика преживљавам дубоку душевну патњу и бол.
Subota 19.03.2011. 17:38
То не треба уклонити, него минирати!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online