Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.03.2011.
02:06
Večernje novosti A

Ustavni sud Srbije ne zabranjuje huligane

Posle više od godinu dana najava da je borba protiv huligana jedan od prioriteta države, Ustavni sud Srbije odbacio je na sednici održanoj 17. marta predlog Republičkog javnog tužilaštva za zabranu rada ekstremnih navijačkih podgrupa, navodi se na sajtu USS.

Ustavni sud Srbije ne može da zabrani rad onih koji nisu pravna lica, a navijačke podgrupe koje pale stadione i ubijaju ljude to nisu...
 

Kako pišu beogradske "Novosti", zahtev je odbačen zbog, kako je navedeno, nepostojanja ustavnih i zakonskih pretpostavki za vođenje postupka pred Ustavnim sudom i odlučivanje o takvom zahtevu. Suđenjem je predsedavao predsednik USS Dragiša Slijepčević.


Kako objašnjavaju izvori "Novosti", ova odluka znači da se Ustavni sud, praktično ponovo, oglasio nenadležnim jer ove navijačke podgrupe nisu pravna lica.
 

Niko nije nadležan, a ljudi ginu zbog "sporta"...

U poslednjih 12 godina u neredima huligana stradalo je devet osoba. Jedan od njih je Francuz Bris Taton, za čije prebijanje do smrti u septembru 2009. su, između ostalih, osuđeni Đorđe Prelić, vođa "Alkatraza", Ljubomir Marković Kića, takođe iz "Alkatraza", Ivan Grković, vođa podgrupe "Irudićibili"...

Među osuđenim vođama navijačkih grupa je i Ivan Bogdanov, poznatiji kao Ica Ultras, jedan od vođa "Ultra bojsa", koji je u Italiji dobio tri godine i tri meseca zatvora zbog nereda na utakmici Srbija - Italija.

U pitanju su podgrupe navijača Partizana, Zvezde i Rada: "Ultra bojs", "Belgrejd bojs", "Ultras", "Brigate", "Alkatraz", "Ludaci - Padinska Skela", "Anti-Romi", "Saut femili", "Hed hanters", "Iridućibili-Nbg", "Šedous", "Ikstrim bojs", "Čuvari časti", "Brein demidž" i "Junajted fors 1987".


Ovo je drugi put da se USS oglasi nenadležnim po ovom pitanju. Ista stvar desila se i krajem prošle godine. Tada su čak i one sudije koje su smatrale, kao na primer tadašnji sudija izvestilac Dragiša Slijepčević, da može da se zabrani rad i neregistrovanih grupa, tvrdile da je tužilaštvo podnelo netačan zahtev u kom se navodi da je 14 od 15 grupa registrovano.


Slijepčević je tada ukazao da je Ustavni sud nadležan da donosi odluke o zabrani i neregistrovanih udruženja, ako je njihovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih prava ili izazivanja mržnje.


Zahtev za zabranu navijačkih podgrupa podneo je tužilac Slobodan Radovanović, koji je u to vreme bio na čelu Republičkog tužilaštva, 16. oktobra 2009. On je tvrdio da članove ovih podgrupa treba tretirati kao članove organizovanog kriminala.


U predlogu za zabranu rada, između ostalog, navodi se da to nisu "pravi navijači, poštovaoci i ljubitelji sporta", već "grupno organizovani nasilnici, razbijači, nosioci i egzekutori netrpeljivosti...“

Na skupovima ovih navijačkih podgrupa događali su se različiti incidenti sa "ispoljavanjem ksenofobije, homofobije i transfobije, sa teškim fizičkim nasiljem prema drugim građanima i strancima."

Ministarstvo pravde bez komentara

Ministarstvo pravde ne može da komentariše sudske odluke, rekli su nam kratko u ovom ministarstvu, i podsetili da je RJT podnelo inicijativu za zabranu rada ekstremnih navijačkih grupa upravo na predlog njihovog ministarstva. Ni u Republičkom javnom tužilaštvu niko u petak nije želeo da komentariše odluku USS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online