Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.03.2011.
19:17
Srna A

U Beogradu obeležen "Dan džamija"

U Beogradu je, povodom Dana džamija, organizovana "Proljetna šetnja prijatelja" u kojoj je učestvovalo više destina građana predvođenih velikodostojnicima tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji.

Šetnja ulicama Beograda kao podsećanje na zapaljene džamije i pogrom nad Srbima na Kosmetu
 

Šetnju su predvodili muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić, episkop hvostanski Atanasije Rakita, beogradski rabin Isak Asije, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Nećak i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Šetnja je upriličena beogradskim centralnim ulicama - Ulicom kralja Petra ka Knez Mihailovoj do Trga Republike, gđe su građani mogli da se upišu u "Knjigu prijatelja", a nakon šetnje svi zainteresovani su mogli da posete i beogradsku Bajrakli džamiju.

Islamska zajednica je 18. mart uvrstila u svoj kalendar kao Dan džamija i on se već četiri godine obeležava kao podsećanje na noć kada su, nakon martovskog pogroma kosovskih Srba, zapaljene Bajrakli džamija u Beogradu i niška Hadroviča džamija, te napadnute zvornička i novosadska džamija. Ovaj dan je i podsećanje na nemire koji su se dešavali na Kosovu i Metohiji.

Bajrakli džamija u požaru, izgorela i biblioteka sa 7 hiljada knjiga
 

Prethodno je Kulturno društvo Islamske zajednice Srbije "Gajret" u Etnografskom muzeju organizovalo skup "Naši hramovi - naš amanet" na kome je prikazan i video-snimak na kome se vidi kako su demonstranti, nakon što su probili policijski kordon, provalili u dvorište Bajrakli džamije, razbili prozore i zapalili objekat. U neredima je tada do temelja izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga.

Predsednica "Gajreta" Lejla Alomerović istakla je da je cilj skupa da se osudi i održi u sećanju zločin nad hramovima islamske verske zajednice, ali i zločini nad svim hramovima, svih religija u našoj zemlji.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 19:54
One subote kad su bile Zadušnice,Srbi na Kosovu su mogli samo uz specijalnu pratnju KFOR-a da obiđu oskrnavljene grobove i zapale sveće,a muhamedanci danas paradiraju po prestonici, tobož, da obeleže i pogrom Srba na Kosovu! Beograd će i dalje da čuva kosmopolitski duh,a šiptari će i dalje svoj etnički.
Subota 19.03.2011. 21:10
predlazem da nastave setati sve dok ne odu iz SRBIJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online