Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 18.03.2011.
01:13
Blic, Danas A

Cvetković cenzuriše ministre!

Vlast cenzuriše ministre! Ova informacija bacila je u drugi plan prvu sednicu rekonstruisane Vlade. Ministri su mogli samo da klimaju glavom dok je premijer govorio, dajući im uputstva šta smeju da govore u javnosti.

Mirko Cvetković, premijer Srbije
 

Šta se tačno zbivalo iza zatvorenih vrata rekonstruisane Vlade i kako to ona sada funkcioniše može da se nasluti iz činjenice da su dva intervjua sa ministrima te Vlade u dnevniku “Danas” povučena u fazi autorizacije, neposredno pred zaključenje broja.


- Neko ih je stopirao - rekao je za “Blic” Zoran Panović, glavni urednik lista “Danas”.


Srbija još u dobu komunizma

Disciplinovanje Vlade na ovaj način za njega je još jedan dokaz da Srbija nikada nije izašla iz komunizma, i da iako u ovom trenutku u njoj ne egzistira samo jedna partija, efekti su isti, jer “više njih je u jednoj“.


- Nju opskrbljuje ogroman broj menadžera za odnose sa javnošću, konsultanata, sekretara i to ova država ne može više da izdržava. Sve to funkcioniše kao glomazan, težak mehanizam i vi ne znate kome treba da se obratite da biste dobili intervju. Neka kažu da Vladu ne vode ministri i njen predsednik, nego neki centri moći. Neka tačno kažu ko su oni, pa da razgovaramo s njima - naveo je Panović. 

Kako piše “Danas“, prema nedavno usvojenim izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije, članovi izvršne vlasti su dužni da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Posebno je naglašeno da tu obavezu ima i ministar koji je glasao protiv neke odluke. Takođe, članovi vlade, državni sekretari ili direktori posebnih organizacija i službi ne smeju da budu anonimni izvori novinarima.


Šabić: Mora da se ima mere

Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rekao je za “Danas“ da je autonomno pravo da državni organi uređuju način na koji žele da komuniciraju s javnošću.


- Tačno je da smo imali primere soliranja političara u obraćanju medijima, ali suprotstavljanju tome mora da se ima mere - ocenio je Šabić.

On je ukazao da ne može da ima uticaj na to kako će mediji dobijati izjave, mišljenja ili intervjue od političara.


- Međutim, kada je reč o informacijama od javnog značaja, koje su sadržane u određenim dokumentima, tu kodeks o ponašanju članova vlade ne može da ima važnost - zaključio je Šabić.


Potpuni skandal

Advokat Slobodan Kremenjak, konsultant prilikom pisanja više medijskih zakona, istakao je za “Danas“ da su najnovije odredbe iz Zakona o vladi “neprihvatljive” i “potpuni skandal”, kao i da treba preispitati da li su u suprotnosti sa Zakonom o informisanju. 

- Nije dobro obavezivati ministre i druge državne funkcionere, jer je to svedočanstvo nepoverenja u njihov rad. U svakom slučaju, moguće je pokrenuti ocenu ustavnosti ovakve odluke - rekao je Kremenjak.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 12:41
Dobro je to kapetan Cvele uradio, da onaj kapetan na Titaniku nije naredio orkestru da svira do kraja možda bi nastala panika neviđena. Samo mirno i dostojanstveno, bez istrčavanja i lupetanja da dole u lađi nešto brboće sve jače.
Petak 18.03.2011. 06:00
Kao da bi nesto dobro rekli i uradili i bez cenzure. Najvaznije je ne pricati o gladi i siromastvu,zabranjena tema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online