Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 18.03.2011.
00:06
Vestionline A

Tadić: Priznanje Kosova nije rešenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da rešenje srpsko-albanskog istorijskog konflikta mora da bude pronađeno tako da jedna strana ne dobije sve a druga izgubi sve, i poručio da rešenje nikako ne može biti scenario u kojem će Srbija priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Boris Tadić
 

Kako prenose beogradski mediji, Tadić je, u intervjuu prištinskoj televiziji "Klan Kosova", izrazio nadu da će posle uvodne faze dijaloga predstavnika Beograda i Prištine, odnosno pronalaženje rešenja u vezi sa nekim tehničkim pitanjima, otpočeti i suštinsko rešavanje istorijskog konflikta.

"Istorijski dogovor Albanaca i Srba mora da bude legalizovan prihvatanjem i Albanaca i Srba. Ne mogu predstavnici naroda postići dogovor koji nije prihvaćen od njihovog naroda. To ne znači da legitimni predstavnici naroda ne mogu hrabro da istupe sa idejama i rešenjima koja nisu vidljiva baš svim predstavnicima naroda ali koja na kraju mogu biti prihvaćena referendumom ili izjašnjavanjem naroda", rekao je Tadić.

Doći će red na izvinjenje

Odgovorajući na pitanje novinara zašto se nije izvinio Albancima na Kosovu zbog zločina koji su nad njima počinjeni za vreme vladavine Slobodana Miloševića, predsednik Tadić je istakao da izvinjenima mora da prethodi suočavanje sa zločinima na obe strane.

"Dešavaju se ozbljne istrage o zločinima i na jednoj i na drugoj strani. Reči izvinjenja treba da budu deo političkog procesa i treba da imaju svrhu. Ta svrha je pomirenje. Doći ćemo mi na kraju do tih reči ali potrebno je da se u međuvremenu dese istrage o svemu što se desilo i da se dogode sudski procesi koji nas uvode u pravno stanje", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je, međutim, istakao da u ovome trenutku ne bi bilo korisno da izlazi sa konkretnim predlozima, ali da postoje mnogi modeli koji su primenjeni u prošlosti pa i mogućnost da dve strane pronađu neki potpuno nov model za rešenje problema.

"U ovom trenutku nije celishodno i mudro izlaziti sa konkretnim predlozima o političkom rešenju jer do tog rešenja onda ne bismo došli, i smatram da je mudrije ovog trenuta pristupiti tehničkim pitanjima i rešavati probleme izvan političke ravni", kazao je Tadić, i dodao da je spreman da preuzime odgovornost nudeći rešenja, ali kada za to dođe vreme.

On je naglasio da, u traganju za rešenjem kosovskog problema, ne može odustati od zaštite volje i interesa Srba na Kosovu i Metohiji, koji ne žele da budu integrisani u jednostrano proglašenu državu Kosovo.

"Ne mogu da tragam za praktičnim rešenjem a da ne uzimam u obzir ralnosti koje postoje. Jer kada bih negirao mišljenje Srba na Kosovu ponašao bih se kao Milošević koji je negirao mišljenje Albanaca pre nego što je nastao konflikt, koji i pre konflikta nisu želeli da žive pod suverenim krovom Srbije", rekao je Tadić.

Ulazak u EU nije "svelek"

Predsednik Srbije je zaključio da su evropske integracije pretpostavka trajnog rešavanja konfrontacija i tenzija na zapadnom Balkanu, ali da ulazak u EU "nije svelek", te da Beograd i Priština neke probleme moraju da rešavaju i sami.

Podsećajući da je tokom više od veka srpsko-albanskih konflikta na Kosovu i Metohiju uvek onaj ko je imao vlast posezao za silom, Tadić je poručio da taj kontinuitet nasilja mora da se okonča.

"Smatram da takva politika mora trenutno da nestane i da svi zločini moraju da budu individualizovani i da svi koji su ih činili budu osuđeni. Od presudne je važnosti da svi zločini budu istraženi a ne samo jedni i jedne strane, i ne samo zločini jedne vrste političara ili učesnika u tim zbivanjima, tako možemo da se pomirimo i da obezbedimo da ljudi žive bolje", rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2011. 06:58
СПАСИ СРБИЈУ И УБИЈ СЕ ШИПТАРЕ БОРИСЕ!
Petak 18.03.2011. 07:20
ovaj STVARNO nije normalan
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online