Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.12.2009.
15:24
Tanjug A

Bugarska nam "zabila nož u leđa"

Srpska delegacija, sa ambasadorom Dušanom Batakovićem na čelu, smatra da nam je Bugarska, kao i mnogo puta do sada u istoriji, "zabila nož u leđa", braneći u petak secesiju Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, dok su Brazil i Bolivija povrdili zainteresovanost za očuvanje međunarodnog poretka.

Šef srpske delegacije Bataković čestitao je i zahvalio brazilskom i bolivijskom ambasadoru u Holandiji Hoze Medeiroša i Robertu Sarmientu na odbrani principijelnih stavova u interesu zaštite međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, posle govora u Palati mira.

Izlaganje brazilskog i bolivijskog ambasadora četvrtog dana rasprave o legalnosti jednostrano proglšene nezavisnosti Kosova pred 15 sudija MSP, bilo je "izvanredno profesionalno i pokazalo je njihovu zainteresovanost za očuvanje međunarodnog poretka i kredibiliteta UN", ocenio je sprski pravni tim.

Međunarodni sud pravde u Hagu u kome već četiri dana teče rasprava o legalnosti proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine

Predstavnici Bolivije i Brazila ocenili su tokom govora u MSP da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova predstavlja kršenje međunarodnog prava, kao i da narod Kosova nije imao pravo na samoopredeljenje i secesiju, jer, prema međunarodnim propisima, to pravo uživaju isključivo bivše kolonije ili entiteti koji su bili pod stranom okupacijom.

Oni su podržali Srbiju u odbrani stava da je Kosovo njen sastavni deo i, prema oceni srpske delegacije dali, svako sa svoje strane, odlično tumačenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1.244 koja je secesijom prekršena.

Delegacija Srbije smatra da nam je "po ko zna koji put u istoriji, navodno prijateljski nastrojena Bugarska zabila nož u leđa"

Što se tiče izlaganja bugarskog predstavnika Zlatka Dimitrova koji je branio secesiju Kosova, predstavnici srpske delegacije u Hagu podsećaju da je on bio član tima Martija Ahtisarija koji je "dao zeleno svetlo vlastima u Prištini da proglase nezavisnost".

Delegacija Srbije smatra da nam je "po ko zna koji put u istoriji, navodno prijateljski nastrojena Bugarska zabila nož u leđa", ocenjujući da je čak i Albanija bila manje antisrpski nastrojena od Dimitrova koji je svojim govorom nastojao da delegitimiše poteze Srbije i pogrešno interpretira pojedine stavove koji su se prethodnih dana čuli u korist srpskih interesa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online