Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.03.2011.
15:36
Večernje novosti A

Francuski masoni održali tajni kongres u Srbiji

Slobodni zidari Velikog orijenta Francuske krajem prošle nedelje održali su tajni kongres u Srbiji. Oko 300 majstora održalo je ponoćni obred i dogovorilo se da otvore nove lože u Srbiji.

Starešine Velikog orijenta Francuske

Kada su se prošlog petka u Beogradu pojavile starešine Velikog orijenta Francuske kao da je počeo da se odvija mistični scenario iz knjige "Da Vinčijev kod". Konferencija za novinare ove obedijencije slobodnih zidara, koja je održana u Nebojšinoj kuli, bila je javna, ali je zato kongres Velikog orijenta Francuske, održan 11. i 12. marta bio tajan.

Žan Stavrević, član Vrhovnog saveta VOF-a je za "Novosti" otkrio da je kongres Velikog orijenta Francuske održan u Muzeju Viminacijum.

Žan Stavrević

"Na masonskom obredu, u velikom šatoru napravljenom u Viminacijumu, prisustvovalo je tri stotine braće u keceljama. Došli su iz Francuske, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH, Belgije i Švajcarske. Naš obred ili radovi, kako mi to kažemo, obavljen je u subotu iza ponoći. Bio je to francuski ritual slobodnih zidara. Imali smo i konferenciju na kojoj smo se bavili unutrašnjim pitanjima organizacije naših loža u Srbiji i jugoistočnoj Evropi", otkriva Stavrević.

Žan Stavrević je Srbin sa 32. masonskim stepenom, jako visoko kotiran u evropskoj masoneriji. Član Bratstva slobodnih zidara postao je 1979. godine. Kako je rekao, Veliki orijent Francuske je jedna od najvećih obedijencija u Evropi. Ima 1.250 loža u 17 regija i oko 60.000 masona. Regija Pariz 4, koja okuplja masone iz zemalja jugoistočne Evrope i ima 26 loža - devet iz Srbije i još 17 u drugim državama.

Podrška ulasku u EU


Dr Gij Arsize, veliki majstor i starešina Velikog orijenta Francuske nam je rekao da je ova obedijencija svojevremeno osudila bombardovanje naše zemlje, da humanitarno pomaže Srbima i da podržava članstvo Srbije u EU. Kaže da je zadovoljan što u Srbiji postoji interesovanje da se otvore još četri lože.

"Veliki orijent Francuske je u prvu srpsku ložu 'Zora' uneo svetlost 1992. godine. Potom je aktivirana loža 'Vernost' 2000. godine i loža 'Ujedinjenje' 2006. Naime, mnoga braća su sredinom devedesetih, kada se raspala Velika loža Jugoslavije, prešli kod nas. A, neki prelaze i sada kada se raspadaju njihove tek osnovane Velike lože. Kako je Bratstvo slobodnih zidara u Srbiji mlado, kako su neki ljudi tek postali veliki majstori, nestrpljivi su i žele stalno da vladaju, što izaziva svađe u ložama i seobu braće u našu obedijenciju", kaže Stavrević.

Iz Francuske je na masonski kongres stiglo 49 slobodnih zidara, koji su sa sobom poneli svoje masonske kecelje i ostale regalije. Dobri poznavaoci masonerije tvrde da je pojačana aktivnost Velikog orijenta Francuske posledica namere ove obedijencije da umanji uticaj engleskih masona u Srbiji i poveća broj svojih loža.

Ima stručnjaka koji tvrde da je Veliki orijent Francuske naklonjen ruskoj masoneriji i da je došao u Srbiju kao prethodnica premijera Vladimira Putina.

"Ruski predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin nisu slobodni zidari. Mi nemamo veze sa Rusima na vlasti, jer se ne bavimo politikom", demantuje ove tvrdnje Žan Stavrević.

Domaćin francuskim masonima u Srbiji bila je masonska loža 'Ivanjski venac' iz Sremske Mitrovice, koja je na kongres pozvala i mnoge ugledne Srbe, slobodne zidare iz srpskih obedijencija. Većina nije došla na ponoćni ritual masona u Viminacijumu. Žan Stavrević ne želi da saopšti imena starešina loža u Srbiji i njihovih gostiju, jer je i to masonska tajna.

"Veliki orijent Francuske u Srbiji ima devet loža. Samo u Beogradu imamo šest loža, radionicu za odoru i masonski hram kod hrama Svetog Save. Mi smo jako zadovoljni što u Srbiji postoji interesovanje da otvorimo još četiri lože", objašnjava Žan Stavrević. 

I priznaje da Veliki orijent Francuske planira da uskoro "unese svetlost" u nove lože srpskih masona u Subotici, Nišu i Beogradu. Uz to veliki majstor Žan Stavrević ima i jednu neobičnu želju.

"Voleo bih da kao slobodni zidar organizujem paradu masona u Beogradu i da sa majstorskom keceljom prošetam Terazijama. Hteo sam to letos da uradim, ali mi je jedan brat rekao: 'Nemoj sada, nije dobar trenutak!'", kaže Žan Stavrević, Srbin iz Pariza i član Vrhovnog saveta Velikog orijenta Francuske. 

Sreda 16.03.2011. 18:46
Pa kad Djordje Vajfert ima ulicu,sto ti nebi mogao da paradiras!Pa ima li neki drugi grad na ovoj zemaljskoj kugli da ovakva zla tamo odu nego bas moraju u Beograd i Srbiju,masoni,peder.lezbejke,tajne sluzbe,razni Ambasadori,sekte,papisti,pa stvarno je mnogo,ko ce ovde ostati normalan?
Sreda 16.03.2011. 20:59
Najsimpaticniji je ovaj sa brcicima i leptir masnom :) Kakvi likovi...mora da su kao deca imali strasne komplekse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online