Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.03.2011.
08:46
Press A

Pet dana slavio ispraćaj, pa mu javili da je greškom pozvan u vojsku

Oko sedamdeset regruta iz Novog Sada dobilo je pozive za služenje vojnog roka u martovskoj klasi, a onda im je u poslednjem trenutku javljeno da su prekobrojni, iako su neki od njih organizovali čak i ispraćaje!

Deda Đorđije ljut na Vojsku Srbije

Opšti haos nastao je jer su regruti, pošto su dobili uredne pozive, odložili sve druge obaveze, napravili nove planove, a neki pravili i višednevne proslave s rodbinom i prijateljima. Naknadno im je javljeno da je došlo do greške i da će novu šansu za vojsku čekati u septembarskom roku.


"Ovo je nečuveno! Moj unuk se prijavio dobrovoljno za vojsku, dobio je poziv za regrutaciju, prijavio se i proglašen je sposobnim. Dobio je poziv i rečeno mu je u koje mesto treba da se javi, a onda su nas obavestili da je u pitanju greška!", ogorčen je Đorđije S, koji je iz Crne Gore došao da isprati unuka N. S. u vojsku.

On priča da je mladić dobio poziv za regrutaciju 8. februara, a trebalo je da se javi na prijem poziva i putnih troškova 21. februara. Prema planu, 1. marta je trebalo da se javi u kasarnu u Somboru.


"Prvo smo napravili veselje povodom ispraćaja 19. i 20. februara u Crnoj Gori. Došao je njegov drugi deda iz Švajcarske, koji ga je častio novcem i obećao mu pet godina besplatnog letovanja pod uslovom da mu pošalje sliku u uniformi srpske vojske i razglednicu iz Sombora. Onda je napravio trodnevni ispraćaj u Novom Sadu. Došla je rodbina iz Nemačke, Švajcarske, Bosne i Crne Gore, zakupili smo restoran, rezervisali muziku... A onda - ćorak! Sada treba ljudima koji su častili vojnika da vratimo pare. Ili možda da kupi uniformu Vojske Srbije, da je obuče i fotografiše se. Ma, ovo je bruka i za nas i za Vojsku Srbije", očajan je Đorđije S.

U odeljenju za odnose s javnošću Ministarstva odbrane kažu da je u pitanju greška službenika u Vojnom odseku u Novom Sadu. Kako navode, u martovskom roku planirano je da se 500 kandidata uputi u centre za obuku za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, a na javnom konkursu prijavilo se 1.185 kandidata.

"Posle obavljenih lekarskih pregleda centri Ministarstva odbrane utvrdili su rang-listu prijavljenih kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem, nakon čega su pozivali kandidate radi sklapanja ugovora i upućivanja u centre za obuku Vojske Srbije. U centre za obuku upućen je 501 kandidat", objašnjavaju u Ministarstvu.


Oni dalje navode da je praksa da se za dobrovoljno služenje vojnog roka pozivaju samo osobe koje su izabrane na osnovu rang-liste i Plana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka.

"Nažalost, previdom vojnog službenika u Centru Ministarstva odbrane 'Novi Sad' greškom je saopšteno svim kandidatima sposobnim za vojnu službu da će biti upućeni na dobrovoljno služenje vojnog roka u martovskoj klasi ove godine. Oni koji sada nisu upućeni u vojsku biće prioritetno razmatrani za upućivanje u septembarskom roku", navodi se u obrazloženju Ministarstva odbrane.  

POVEZANE VESTI

Utorak 15.03.2011. 19:00
Izvinite, a koja martovska klasa, kada je sluzenje vojnog roka ukinuto jos 2010 godine???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online