Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.03.2011.
07:40
Vestionline A

Čvrsto za nacionalne interese Srbije

Šef beogradskog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je delegacija Beograda na početku dijaloga u Briselu vrlo jasno svima stavila do znanja našu poziciju o statusu Kosova i Metohije. "Bez obzira na sve izrečeno, ta pozicija se neće menjati, ali to ne treba da bude prepreka u dijalogu. Pokazali smo čvrstinu u zastupanju naših nacionalnih interesa, ali bez isticanja razlika, i to je put da rešimo probleme", rekao je Stefanović za "Novosti".

Prema njegovim rečima, pregovori su počeli veoma dobro, u radnoj atmosferi, sa mnogo razumevanja. U dva dana otvorili smo čak sedam tema i kod nekih je ostvaren veoma značajan pomak, kazao je Stefanović.

Pokazali smo čvrstinu: Borislav Stefanović
 


"Nećemo otkrivati detalje dok stvari ne budu dovedene do kraja. Pronašli smo mnogo zajedničkog prostora po pitanju katastra, matičnih knjiga, pozitivno smo zajednički evaluirali rad CEFTA. Detaljno smo izložili naše predloge oko aviosabraćaja, telekomunikacija i izgleda carinskog pečata. Sad čekamo odgovor druge strane", rekao je Stefanović.


On je kazao da "postoji mnogo problema u Prištini", i da "treba imati strpljenja i dati im vremena da ih prevaziđu".


"Naša strana je predložila vrlo konkretna rešenja za svaku od otvorenih tema, a koja ni na koji način ne zadiru u naš suverenitet, Ustav i skupštinske rezolucije, ali imaju jak kompromisni kapacitet", istakao je Stefanović.

Priština se samoohrabruje


Na premedbu da je u međuvremenu Skupština Kosova usvojila rezoluciju u kojoj se daje mandat pregovaračkom timu da razgovara isključivo o tehničkim pitanjima, Stefanović je kazao da je "nemoguće da se pitanja koja se tiču suvereniteta ili pogleda na status dve strane ni u jednom trenutku ne dotaknu".


"Neka pitanja su samo naizgled tehnička, a u sebi sadrže snažnu političku dimenziju. U tome što Priština uporno insistira na nezavisnosti, nema ničeg drugog sem samohrabrenja", rekao je Stefanović.

Ko sedi sa njima - zastupa interese Prištine


Stefanović je rekao da će Srbi sa Kosova i Metohije biti "značajan faktor u dijalogu, a nije isključeno ni da budu u sastavu tima". "Svako ko sedi sa strane prištinskog tima zastupa interese Prištine. Mi ne možemo uticati na sastav njihovog tima, kao što oni ne mogu uticati na sastav našeg", rekao je Stefanović.


Stefanović je kazao da je veoma zadovoljan ulogom EU u pregovorima. "Nisu oni nikakva tampon zona, njihova uloga je bila konstruktivna, statusno neutralna, usmeravajuća u lociranju zajedničkih tačaka i brisanju onih koje nas razdvajaju", rekao je Stefanović.

Subota 12.03.2011. 09:38
Naravno da EU nije tampon zona. Oni su vam 19 januara napisali rezoluciju kojom u tački 5 -razgovora o stusu nema i u tački 7 - da rasformirate paralelene srpske organe na Kosmetu. To ste trebali da raspravite sa njima, ali pošto ste prihvatili, sada stvari idu tako brzo. Ako ste zaboravili, sve se temelji na privatnoj rezoluciji Ešton/Tadić od 9 septembra 2000 kojom ste sa uvažavanjem prihvatili mišljenje MSP koje ste i tražili nićim izazavani. Beži Stefanoviću sa lađe dok ne dođe Koštunica na vlast pa vas pozove da date izjavu o političkoj pozadini izdaje na Kosmetu. Ima pesma u Vojvodini "Ne lomite mi bagrem" da otpevaš sa tvojim sastavom "Generacija bez budućnosti".
Subota 12.03.2011. 09:10
U Srbiji se ne zna da li ima vise izdajnika ili patriota. Sve zavisi od toga ko broji.
Subota 12.03.2011. 11:18
Pitanje je - kojoj to naciji pripadate g. Stefanovic? Iz prilozenog nije mi nista jasno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online