Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.03.2011.
12:36 >> 12:47h
Vestionline A

Priština zbog pregovora neće menjati zakone

Šef prištinske delegacije u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je početak razgovora "značajnim događajem nakon proglašenja nezavisnosti Kosova", istakavši da prištinske institucije neće prihvatiti rešenja koja zahtevaju promenu postojećih zakona.

Edita Tahiri

"Reč je o dijalogu o tehničkim i praktičnim pitanjima, o problemima koji se već 11 godina nagomilavaju, još od vremena rata kada su počele različite prepreke zbog pitanja koja će, ako nađemo rešenje, moći da utiču na poboljšanje života ljudi kako u Republici Kosovo, tako i u državi Srbiji", kazala je Tahiri u intervjuu prištinskom listu "Koha ditore" nakon okončanja prve runde dijaloga.


Ona je istakla da je vođenje dijaloga u nadležnosti vlade u Prištini. "Za svoj mandat ja odgovaram premijeru. Ovo je vladina aktivnost.

Veza sa Skupštinom je bio naš zahtev kao vlade, jer činjenica da razgovaramo sa Srbijom traži potvrdu da smo bliži u tom izazovu, kao što smo bili zajedno i u ranijim izazovima u Beču i ranije, kako u politici, tako i u civilnom društvu", navela je Tahirijeva.

O statusu bez statusa

 

Edita Tahiri je izjavila da status Kosova neće biti tema dijaloga, ali da neka pitanja obuhvataju i status.


"Ipak, uvek može biti praktičnih rešenja bez doticanja pitanja statusa. Svi naši predlozi i mogućnost dogovora sa srpskom stranom mogu se dogoditi ukoliko to rešenje ne bude doticalo suverenitet i nezavisnost Kosova", rekla je Edita Tahiri.


Prema njenim rečima, postoji i druga dimenzija dijaloga - interesi za napredovanje u procesu evropskih integracija, pošto je Priština otvoreno izrazila aspiracije za integraciju i ušla u taj proces.


"Koliko god da još nije ušao u ugovorne odnose, taj proces se ipak razvija. Mi smo zainteresovani da ispunimo sve te standarde, uključujući i one o dobrosusedskim odnosima. Stiče se utisak da je to i interes Srbije", podvukla je Tahirijeva.

Mustafa: Požurilo se sa razgovorima


Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mus­tafa izjavio je da se i dalje snažno protivi početku razgovora Beograda i Prištine bez odluke Skupštine, čiji će se poslanici danas još jednom sastati, ne bi li usvojili rezoluciju za okvir razgovora.


U intervjuu za portal "Albanian Scre­en", lider najveće opozicione partije je rekao da za Prištinu razgovori sa Beogradom nisu bili uopšte hitni i da je vlada u Prištini trebalo da sačeka odluku Skupštine i da deluje u skladu sa njom, a ne da preduzima ishitrene korake.


"Mi smo za to da se o svemu razgovara, da se prvo odredi u Skupštini, da se Skupštini o svemu podnose izveštaji i da Skupština odluči o pitanjima o kojima se može razgovarati, jer je to jako važno. Uzalud pričamo da se radi o tehničkim razgovorima, pošto se radi o razgovorima dve zemlje i onda to dobija politički karakter", rekao je Mustafa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online