Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.03.2011.
10:28
Vestionline A

"Stanje na Kosovu stabilno"

Komandant Kfora, general Erhard Biler ocenjuje da je opšte stanje na Kosovu stabilno i da je malo verovatno da bi moglo da dođe do značajnih nemira. "Međutim, bezbednosna situacija na severu Kosova je nešto drugačija. Iako ogromna većina ljudi u ovoj oblasti poštuje zakon i želi da živi u bezbednosti i miru, i dalje postoji potencijal za nasilje i kriminal zbog nekih radikalnih struja i kriminalaca", rekao je Biler.

Erhard Biler

Biler je, obraćajući se amabasadorima zemalja koje imaju vojnike u sastavu međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, rekao da Kfor i dalje spreman da ispunjava zadatke i pored nove strukture uspostavljene 1. marta 2011 godine.

U saopštenju se navodi i da je Biler naglasio visoku spremnost i fleksibilnost Kfora. On je rekao da operativne mobilne strukture, zasnovane na dve multinacionalne borbene grupe Kfora, mogu biti raspoređene bilo gde na Kosovu i Metohiji.

Kfor je saopštio i da je regionalnu odgovornost preuzelo pet Združenih regionalnih odreda (ZRO) i sa se svaki od njih sastoji od nekoliko Timova za vezu i monitoring (LMT) koji su odgovorni za opštine.

"Njihov osnovni zadatak je da prate učesnike političkog i društvenog života među kojima su i nastavnici ili privrednici, i da razgovaraju sa stanovništvom gradova i sela. Oni predstavljaju elemente za vezu sa Glavnim taborom u slučaju da se negde pojavi potreba za Kforom", navodi se u saopštenju.

General Biler je naglasio da ima dobre i iskrene odnose sa Euleksom i Kosovskom policijom (KP), što prema njegovim rečima predstavlja važan uslov za poboljšanje bezbednosne situacije na KiM.

"Pojačane sposobnosti i profesionalnost Kosovske policije omogućavaju smanjenje trupa Kfora i predaju određenih zadataka, poput predaje zadataka vezanih za zaštitu nekih lokacija kulturnog i verskog nasleđa ili zadatka čuvanja nekih granica", naglasio je Kfor.

Kako se navodi u saopštenju, Kfor će i dalje nastaviti da značajno doprinosi sigurnosti i slobodi kretanja, čime će obezbediti društvenu, ekonomsku i političku stabilnost na Kosovu i Metohiji, u skladu sa okvirom svog mandata.

"Kfor će nastaviti da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi ta organizacija dostigla punu operativnu sposobnost tokom 2012 godine", naveo je Kfor.

Biler je procenio da Kfor može dodatno da smanji svoje prisustvo samo nakon analize zadataka koju bi zajednički trebalo da obave Kfor, kosovske institucije, KP, i političari na svim nivoima. On je izrazio nadu da će se to dogoditi.

Četvrtak 10.03.2011. 10:30
LABILNO. okupatorska bitango.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online