Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.03.2011.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

I slikama pomaže otadžbinu

Veliki srpski dobrotvor dr Božidar Mitić penzionisani hirurg iz Nirnberga, inače rođeni Beograđanin, darivao je juče patrijarha Irineja svojim umetničkim delom: slikom Spomen-hrama Svetog Save u Beogradu.

Prihod od izložbi u humanitarne svrhe: Dr Božidar Mitić
 




Likovnom umetnošću, kao hobijem, Mitić se bavi decenijama, a kada je odložio hirurški skalpel definitivno se okrenuo slikarskoj kičici. Ostvarenja dariva ili prijateljima ili poklanja u dobrotvorne svrhe. U Nirnbergu je već postala tradicija da se u tamošnjoj srpskoj crkvi mladenci i krštena novorođenčad darivaju ikonama, koje je Mitić oslikao.
 

Ulje na platnu koje će krasiti patrijarhove odaje nazvali ste "Zašto plače sveti Sava?" Iz kog razloga?

- Da se svi mi zapitamo da li sveti Sava plače možda i zbog nas samih. Da svaki Srbin bez obzira na to da li je siromašan i hrani se u narodnoj kuhinji ili je bogataš iz reprezentativne vile sa impozantnom jahtom razmisli kako živi, šta čini i po čemu će ga pamtiti buduća pokolenja. I da bude svestan da će sa ovog sveta otići samo u čamovom odelu. Ništa osim toga niko neće poneti.
 

Da li je to razlog što Vaša dela poklanjate prijateljima i u dobrotvorne svrhe iako likovna umetnost nije jeftino zadovoljstvo?

- Kad je jednom prilikom moja supruga Milica takođe konstatovala da ovaj hobi prilično košta, rekao sam joj da ne trošim na cigarete koje su u Nemačkoj veoma skupe, da posle radnog vremena ne završavam u bircuzu sa kriglama piva ispred sebe, što inače čine Nemci. I upitao je da li bi više volela da promenim interesovanja. Zadovoljstvo je da čovek može da se bavi onim što voli i još je veće kad može da daje.
 

Kad ste otkrili u sebi slikarski talenat?

- Još od đačkog doba u osnovnoj školi, a zatim je i u gimnaziji primećeno da sam odličan crtač. Crtanje me je oduvek privlačilo i činilo mi veliko zadovoljstvo. I dok su profesori i moji bližnji očekivali da ću upisati likovnu akademiju, ja sam otišao na medicinu, jer sam kroz nju mogao konkretnije i svakodnevno da pomažem ljudima.
 

Da li će slikarstvo uticati na smanjenje Vaših humanitarnih aktivnosti ?

- Nikako. Dobročinstva će se nastaviti prema ukazanim potrebama. Danas su ipak drugačija vremena u odnosu na one ratne godine na tlu bivše SFRJ i vreme sankcija pod kojima je bila Srbija poslednje decenije 20. veka, uz to izložena i NATO bombardovanju. Tada je težište pomoći bilo na nedostajućim lekovima i medicinskim uređajima. Bilo je neophodno pomoći i ratnu siročad, pojedine seoske sredine opskrbiti sa ambulantama i osnovnom medicinskom zaštitom. Sada imam želju i nadam se da ću je do juna iduće godine realizovati, da na slikarskom platnu ovekovečim sve srpske manastire na Fruškoj Gori, da napravim prodajnu izložbu u fruškogorskoj Ravanici, i da se tim sredstvima pomognu te svetinje. Pre toga, u novembru će biti otvorena prodajna izložba mojih slika u Nacionalnoj galeriji u Beogradu sa koje će takođe sav prihod otići u dobrotvorne svrhe.
 

Odlikovan ordenom Svetog Save

 

Za učinjena dobročinstva dr Božidara Mitića je 2008. godine Sveti sinod SPC odlikovao Ordenom Svetog Save, najvišim crkvenim odličjem. Velikom pomoći dr Mitića kao jednog od osnivača Humanitarne zadužbine Sveti Andrej Prvozvani, koja je delovala u otadžbini poslednje decenije 20. veka, otvorena je i opremljena seoska ambulanta sa apotekom u Cvetojevcu kod Kragujevca.


Dr Mitić je takođe finansirao i izgradnju pet kilometara puta do zlatiborskog manastira Dubrava. On i njegova supruga dr Milica Mitić, koja je takođe veliki humanista, pomogli su izgradnju srpske crkve u Nirnbergu sa 100.000 evra, a stipendirao je i nekoliko dece iz siromašnih porodica sa Kosova, iz Bosne i centralne Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online