Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.03.2011.
04:07
Večernje novosti A

SPC sprema tužbu protiv Artemija

Srpska pravoslavna crkva priprema sudski postupak protiv bivšeg vladike Artemija. Odluku o crkvenosudskom postupku doneće lično patrijarh Irinej, piše beogradska štampa.

Artemiju preti isključenje iz crkvene zajednice
 

Lažno predstavljanje, neovlašćena bogosluženja, ignorisanje odluka crkvenih organa i osnivanje privatnih hramova - dela su za koja će odgovorati bivši vladika raško-prizrenski Artemije, ukoliko protiv njega bude pokrenut crkvenosudski postupak.
 

U beogradskoj Patrijaršiji, međutim, nije bilo moguće saznati kada će se to i dogoditi. Artemiju bi to bilo drugo suočenje sa crkvenim sudskim organima. Prethodno mu je, prošle godine, suđeno za zloupotrebe u poslovanju Eparhije raško-prizrenske, za šta mu je oduzet čin vladike.
 

Odluku o ponovnom izvođenju Artemija pred sud doneće najverovatnije patrijarh srpski Irinej, koji je, kao arhiepiskop beogradsko-karlovački, nadležan da pokrene sudski postupak u ovom slučaju. Postoji i ideja da cela stvar sačeka prolećno zasedanje Sabora, na kome bi ovo pitanje prethodno razmatrali svi arhijereji.
 

Ukoliko crkva podigne optužnicu, bivšem episkopu mogao bi biti oduzet i monaški čin, što znači da bi imao status jednak bilo kom verniku. Njemu preti i najstroža kazna - isključenje iz crkvene zajednice (anatema).
 

Ovakva presuda raskinula bi i poslednju, makar formalnu, vezu raščinjenog vladike sa Srpskom pravoslavnom crkvom - ne bi više bio njen član, ime mu se ne bi pominjalo u molitvama. U slučaju smrti ne bi imao pravo na opelo.
 

Prema tumačenju protojereja Velibora Džomića, člana Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, postupak protiv monaha pokreće vladika na čijoj se teritoriji nalazi.
 

Među prestupima monaha, prema crkvenim kanonima, ubrojani su gaženje monaških zaveta (zabrana stupanja u brak, zavet poslušnosti i siromaštva), ali i osnivanje manastira ”na svoju ruku”.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.03.2011. 08:15
da li ljudi koji odlucuju u ime spc cuju glas naroda? da li postuju misljenje pravoslavnih srba? resenje je kompromis, i vracanje artemija na mesto koje mu sigurno vise pripada nego mnogim drugim, koji deluju sa visokih polozaja u crkvi.
Četvrtak 10.03.2011. 12:25
Podnece licno Patrijarh,e jadan ti je on pa on je ovom i jos X-primera dokazao da NIJE DOSTOJAN!Da je papista,jeretik i sramota Srpske Pravoslavne Svetosavske Crkve!Samo da zna da mi SVETOSAVSKI PRAVOSLAVCI NJEGA NEPRIZNAJEMO,MI PRIZNAJEMO VLADIKU ARTEMIJA,i zelimo da se to jasno odvoji od Patrijarha Irineja,a on moze da tuzi i da se zali i papi i da za spas svoj zapali svecu u sinagogi,JERETIK!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online