Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 09.03.2011.
21:48
Vestionline A

Sever KiM je najvažnije pitanje za pregovore

Sever Kosova i Metohije najvažnije je pitanje u dijalogu Beograda i Prištine i možda preteško da bi se rešavalo odmah, iako ga odlaganje može učiniti još težim, ocenjuje internet portal ’’Juropian vois’’ (European voice).

Uz podsećanje da na severu Kosmeta postoje paralelne srpske institucije i da su veze sa ostatkom pokrajine ugrožene posle proglašenja nezavisnosti, u tekstu se navodi da je sever Kosmeta postalo raj za kriminal i korupciju i ekonomska crna rupa.

Međunarodna zajednica koja okleva da se otvoreno suprotstavi srpskim vlastima na severu Kosova opredelila se za mekši pristup ohrabrujući Beograd da preispita svoju politiku. EU posebno okleva da izvrši pritisak na Srbiju zbog pet članica koje nisu priznale kosovsku nezavisnost i zauzela je statusno neutralan pristup po pitanju razlika između Kosova i Metohije i Srbije.

EU mora da jasno stavi do znanja Srbiji da je njena ''de fakto'' kontrola na severu neprihvatljivo rešenje za njene odnose sa Kosovom, zaključuje se u tekstu koji objavljuje ''Juropian vois''.

Ostaje pitanje kako će biti rešen status Kosmeta
 

Ali, taj statusno neutralni pristup po definiciji je glasanje za status kvo, jer dijalog koji se fokusira samo na tehnička pitanja, bez jasne perspektive za političku budućnost severa Kosova samo će dati potvrdu i legitimitet tamošnjim paralelnim srpskim strukturama, navodi ’’Juropian vois’’.

S obzirom na oštro protivljenje Prištine kontroli Beograda nad severom u tom slučaju samo bi ojačali izgledi za zamrznuti konflikt. Konačno, strogo tehnički razgovori usredsređeni na lakša pitanja malo će učiniti da promene stav Srbije prema Kosovu, a promena je ključan zahtev Evropske unije za kandidaturu Srbije za članstvo, ističe se u tekstu.

Praktično i iz istinski statusno neutralne perspektive to znači da bi u početnoj rundi razgovora naglasak trebalo staviti na ključno pitanje uspostavljanja pune carinske kontrole na severu. U tekstu se ocenjuje da je to najteže tehničko pitanje u dijalogu,
ali i jedno od pitanja koja se odnose i na politički status severa i na uspostavljanje normalnih odnosa između Srbije i Kosova.

EU mora da prizna da rešavanje tehničkih pitanja između Beograda i Prištine, nije nužno osnova za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Istinski statusno neutralan pristup zahteva da EU jasno stavi do znanja obema stranama da od trenutne političke i ekonomske situacijena severu niko nema koristi, da sprečava i Srbiju i Kosovo od daljeg puta ka evropskim integracijama i promoviše kriminal, korupciju i
nestabilnost.

Sreda 09.03.2011. 23:32
Stefanovicu posto si sav nesto tajnovit,i krijes,i neces ili nesmes da kazes,tvoj problem,samo da te podsetim da si otisao na pregovore jer JE SRPSKO KOSOVO I METOHIJA OTETO,kakav sever sta pricas sto nisi ustao i otisao,jesi mutav da kazes da pod takvim uslovima nema dijaloga,a i taj zapad neka zna da se ovo nikad smiriti ni srediti nece dok se Srbima nevrati SRPSKA ZEMLJA,nikad mira nece biti!
Sreda 09.03.2011. 21:55
Samo vi kurdi pregovarajte sa teroristima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online