Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 09.03.2011.
19:22
Vestionline A

Stefanović i Tahiri: Ostvaren je napredak

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri složili su se danas, nakon dvodnevne runde prvih direktnih razgovora dveju strana pod pokroviteljstvom Evropske unije, da je ostvaren napredak ka rešavanju pitanja koja su bila tema razgovora i da se do nekih konkretnih rešenja može doći već u narednim danima.

Vođe dva tima nisu se, međutim, složili oko prirode razgovora, jer je Tahiri insistirala na tome da se radi o “tehničkim razgovorima”, dok je Stefanović rekao da pitanja kojih su se dotakli tokom protekla dva dana “zaista važna i imaju veliku političku težinu i ne mogu se nazvati tehničkim, jer se, ako ništa drugo, ona tiču života ljudi”.

“Ono što vidimo jeste da postoji kapacitet i spremnost da se u danima koji su pred nama rešavaju konkretni problemi i pitanja i da Zapadni Balkan približimo Evropskoj uniji”, rekao je Stefanović novinarima nakon susreta.

Delegacije zadovoljne kako napreduje razgovor
 


On je dodao da je današnji sastanak bio “uspešniji nego jučerašnji” i da je nastavljen “put ka pronalaženju zajedničkih rešenja”.

“Ima nekih konkretnih rešenja, ali o njihovom sprovođenju videćemo u danima koji su pred nama i, naravno, obavestiti javnost”, dodao je on, ne želeći da otrkije bilo kakve druge detalje.


Stefanović je rekao da su tokom razgovora ostvareni “dobri rezultati i dobra, konstruktivna radna atmosfera”.


“Tačno smo locirali mesta na kojim se spajaju naši pogledi. Utvrdili smo određene modalitete. Mi smo dali konkretne predloge za svaku temu, svaki od naših predloga je dobro argumentovan”, rekao je on.

Stefanović je precizirao da je napredak ostvaren oko pitanja katastra i matičnih knjiga, telekomunikacija i avio-saobraćaja, ali da je taj napredak bio nešto manji u domenima u kojim se “više zalazi u pitanje suvereniteta”, kao što su carinski pečati.


Tahiri je naglasila potrebu za rešavanjem pitanja carinskih pečata kako bi se “normalizovao izvoz i uvoz”.

“Sada je situacija asimetrična, jer Kosovo i Metohija omogućava izvoz Srbije na Kosovo, a Srbija sprečava izvoz, pa čak i tranzit za Kosmet”, rekla je ona.


“Napredovali smo što se tiče iznošenja predloga, pokušavanja da nađemo zajedničke osnove, ali sva ova pitanja treba dodatno obraditi u narednim fazama. Napravljen je dobar napredak, ali ne mogu reći koliki”, rekla je Tahiri, dodajući da su obe strane “naporno radile tokom prethodna dva dana”.

Stefanović je posredovanje EU ocenio kao “veoma značajno” rekavši da se to radi “na jedan dobar način, na statusno neutralan način”.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 19:36
Када нам за једно десетак година буде саопштавао да је Србија признала ту творевину, у Србији ће то бити сасвим неважно. Улицама ће се кретати колоне босих и голих, гладних и безвољних људи, који и неће имати где да чују ту вест. Осим ако ...
Sreda 09.03.2011. 20:10
Dokle cemo da trpimo da nam neko namece pregovore oko NASE drzave?? Dokle cemo da dopustamo da nam otimaju nase? Dokle? Dokle cemo da se stidimo pred decom svojom i precima svojim?
Sreda 09.03.2011. 19:35
Шта може да се очекује од ових политичких евнуха као што је Стефановић, чиста ФАРСА!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online