Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.03.2011.
11:54
Vestionline A

Prištinski mediji: Beograd odustao od "Kosovo je Srbija"

Početak dijaloga Prištine i Beograda udarna je vest u današnjim pisanim i elektronskim medijma na Kosovu i Metohiji. Prištinski mediji pišu da su razgovori u Briselu počeli bez upotrebe oznake ''Kosovo je sastavni deo Srbije''.

Grafit na jednoj zgradi u Beogradu

Šef pregovaračkog tima Prištine Edita Tahiri rekla je novinarima da je srećna zbog početka pregovora "kojima Kosovo pristupa na konstruktivan način", piše ''Koha ditore''. Ona je navela da će pregovori ojačati evropske agende i Kosova i Srbije, i da pregovori mogu na konstruktivan način pomoći obema stranama u poboljšanju uslova života.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je u dužem obraćanju novinarima, bez pozivanja na suverenitet Srbije, naveo da će teme sastanka biti vazdušni saobraćaj, problem carina i pitanja katastra. On je podvukao da je iluzorno govoriti o statusnim pitanjima i da se zbog toga treba okrenuti drugim pitanjima.

Šefovi delegacija Edita Tahiri i Borislav Stefanović su stiskom ruke označili "početak razgovora između dve države", piše dnevnik "Zeri", ističući da je ovim "počela nova faza odnosa između dve države ali i u regionu". Razgovori Prištine i Beograda su počeli bez dozvole kosmetske Skupštine, podseća "Bota sot" i dodaje da je na taj način dovedena u pitanje uloga legitimno izabranih predstavnika u Skupštini.

EU ponavlja, piše ''Koha'', da ne želi u ovom trenutku da govori o dužini pregovora, ali očekuje konstruktivan dijalog u rešavanju problema. Prema najavama EU, pregovori će trajati najmanje godinu dana, na dnevnom redu mora se naći minimum dvadesetak tema, a Unija zadržava neutralan status.

List navodi, pozivajući se na izvore iz EU, da će pregovori biti nastavljeni svake druge nedelje. U Briselu će danas biti nastavljeni sinoć započeti razgovori delegacija Beograda i Prištine o katastru, aviosaobraćaju, telekomunikacijama, predsedavanjem Ceftom i izgledu carinskih pečata.

Prištinska i beogradska delegacija u Briselu
 

Jučerašnjem sastanku u ime EU prisustvovao je Robert Kuper, dok je tročlanu delegaciju Vašingtona predvodio Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.


Dnevnik "Lajm" ali i drugi dnevnici prenose jučerašnju izjavu predsednika kosmetskeSkupštine Jakupa Krasnićija da shodno Ustavu i zakonima vlada ima prava da razgovara sa Srbijom o tehničkim pitanjima, ali da bilo koji sporazum dve zemlje treba da bude verifikovan u Skupštini. Mediji takođe prenose izjave predstavnika opozicionih stranaka da je neodgovorno od vlade da razgovore počne bez saglasnosti, odnosno odluke Skupštine.

Sreda 09.03.2011. 12:10
Niko ne može biti kandidat za EU ko ima nerešene odnose sa susedima. Ako EU kaže da će pregovori trajati NAJMANJE godinu dana, onda mi ne možemo biti kandidat ove godine. Žuti pokušavaju da nam uvali priču da ćemo biti kandidat do kraja godine, a EU čeka da vidi šta će se ispiliti u Srbiji kada Šešelj izađe.
Sreda 09.03.2011. 22:31
КОСМЕТ = СРБИЈА!!! СРБИЈА = КОСМЕТ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online