Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.03.2011.
01:13 >> 08:13h
Vestionline A

"Baš nas briga za izjave Prištine"

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da je prvi sastanak sa delagacijom Prištine bio "normalan i ljubazan" i da tim iz Beograda nije dozvolio "bilo kakvu devijaciju u razgovorima", efikasno prelazeći preko razlika koje je "druga strana često pokušavala da predstavi".

Stefanović na razgovoru u Briselu
 
Stefanović je precizirao da je tim iz Prištine pokušavao da istakne "terminološke i narativne" razlike, kao i "tumačenja skorašnje istorije".
 

"Mi se nismo na tome zadržavali, nismo gubili vreme, već smo pokušali da pričamo o konkretnim stvarima koje će doneti dobrobit ljudima na Kosovu i Metohiji i omogućiti nesmetan evropski put regiona“, rekao je Stefanović posle prvog susreta sa delegacijom iz Prištine u Savetu EU.
 

Na molbu da prokomentariše činjenicu da Priština insistira na razgovorima "dve države" i „tehničkom dijalogu", Stefanović je ocenio da takve izjave služe za "unutrašnju upotrebu".
 

"Morate ih razumeti. Jasno je šta se dešava trenutno na političkoj sceni Kosova i Metohije. Stvari nisu jednostavne i mi imamo strpljenja. Te izjave služe za unutrašnju upotrebu, za jačanje neke svoje pozicije, i na nas ne utiču. Iluzorno je da mi njih ili oni nas ubeđuju da promenimo viđenje statusa, koje je duboko utemeljeno na našem zakonodavstvu, našem Ustavu, ako hoćete i međunarodnom pravu", naglasio je Stefanović.
 

Po njegovim rečima, pitanja katastra i matičnih knjiga - o kojima je bilo reči - posebno su važna za evropski put, jer trenutno postoje dva paralelna sistema, dve paralelne realnosti - a neophodno je regulisanje jedinstvene baze podataka.
 

"Zadovoljan sam ovim danom, nije doneo odmah rešavanje konkretnih problema, ali smo našli određene tačke slaganja, koja nam daju garanciju da ćemo moći da nastavimo rad na svakom od ovih pitanja", zaključio je Stefanović.
 

Razgovori se, u prvoj "rundi", nastavljaju danas, a Stefanović je nagovestio da će se ove "sesije" održavati "svakih par nedelja".
 

"Ovo je bio inicijalni sastanak i prilika za međusobno ‘čitanje’ dva pregovaračka tima, upoznavanje i izgradnju stepena poverenja među nama. Došli smo izuzetno pripremljeni i to se videlo, naša rešenja su detaljno razrađena, što drugoj strani ostavlja mogućnost da odgovori u adekvatnom terminu", dodao je on.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 02:22
Нас исто! Али из других разлога... А и за ваше нас заб***... А наше ћете тек да слушате.
Sreda 09.03.2011. 08:53
Ajde bre dokle više sa bežanjem od činjenice da je Tahiri došla samo da gazdama pokaže da žuti ne aportiraju dovoljno brzo koliko ih hrane. Pa sam kaže da ne može biti dva katastra, a prema rezoluciji PE od 19 januara je Srbija ta koja mora da rasformira paralelene organe. To je činjenica isto kao što je to posledica je privatne rezolucije kod UN Ešton/Tadić od 9 septembra 2010. Ovaj je još jedan od onih mudraca što kažu Englezi - ne dozvoljava da činjenice ometaju njegovu genijalnost. Gde ih samo nađu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online