Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.03.2011.
11:37
Press A

Majci oduzimaju dete jer mnogo radi!

Socijalna radnica predložila je sudu da se o trogodišnjem detetu posle razvoda stara otac jer majčino radno vreme kao zdravstvenog radnika i dugačke smene mogu da dovedu do "nestabilnosti deteta"!

Danijela sa trogodišnjim sinom Lazarom
 

Viša medicinska sestra iz Paraćina Danijela Nikolovski (29) možda izgubi pravo da se stara o svom trogodišnjem sinu Lazaru jer je Centar za socijalni rad sudu dostavio predlog da se dete u brakorazvodnoj parnici poveri ocu jer majka mnogo radi! U obrazloženju je čak navedeno da majčino radno vreme kao zdravstvenog radnika i dugačke smene mogu da dovedu do "nestabilnosti deteta".

Šokirana ovakvim mišljenjem Danijela je od Ministarstva za rad i socijalnu politiku zatražila hitni stručni nadzor nad ovom ustanovom. Mišljenje centra čula je tek prošlog petka, kada ga je sudija pročitao na ročištu za poveravanje deteta.

Sud odlučuje


Mada odluku o roditeljskom pravu nad detetom donosi sud, skoro uvek se poštuje mišljenje Centra za socijalni rad. Zbog toga je Danijela Nikolovski Osnovnom sudu u Paraćinu podnela zahtev za izuzeće ovdašnjeg centra. Sledeće ročište zakazano je za 7. april. Do tada, ističe majka, učiniće sve da ne izgubi jedinog sina samo zato što je - zaposlena.

"Frapirana sam stavom socijalne radnice! Da li to znači da su zaposlene majke nepodobne da budu roditelji?! Radim kao viša medicinska sestra u Službi hitne pomoći ovdašnjeg zdravstvenog centra. Radno vreme mi je kao i svim zdravstvenim radnicima. Dežuramo po 12 sati u smenama, ali mog Lazara za to vreme čuvaće moja majka. Apsurdno je da stalno zaposlenje majke nije u interesu deteta i da Centar za socijalni rad misli da će trogodišnje dete bolje čuvati otac. Uzgred, moj suprug nikada nije radio ni dok smo bili u braku. Tek se u februaru, navodno, zaposlio kao maser u nekom kozmetičkom salonu", revoltirana je Danijela.


U zahtevu za hitni nadzor nad Centrom za socijalni rad koji je uputila nadležnom ministarstvu, ona navodi da je ceo predmet rađen nestručno i pristrasno i da je socijalna radnica "podlegla pritiscima" jedne stranke, čiji je član detetov otac.

"Socijalna radnica očigledno nije ni proveravala tvrdnje oca, pa ima mnogo neistina u izveštaju. Navedeno je da moj suprug, s kojim više ne živim, a razvod braka je u toku, ima završenu Višu medicinsku školu, što je netačno. On nikada u životu nije bio zaposlen, niti je zaradio ijedan dinar, a meni je uzimao celu platu. Tek se u februaru zaposlio i to samo zbog starateljstva nad detetom. Socijalna radnica, takođe, u svom mišljenju za sud navodi da su oba roditelja spremna na dogovor oko deteta. Ni to nije tačno. Ona je sama više puta morala da interveniše jer suprug nije hteo da mi da da uzmem dete, u skladu s dogovorom. Do konačne odluke suda, preko Centra za socijalni rad, dogovorili smo se da dete bude malo kod mene, malo kod njega", objašnjava majka.


Kako kaže, ona je bračnu zajednicu napustila prošlog decembra, posle osam godina zajedničkog života. Kaže da joj je poslednjih pet-šest meseci život sa suprugom bio toliko nepodnošljiv da nije imala izbora. Napustila je kuću sa detetom, tvrdi, posle batina koje nija prijavila.

"Bilo me je sramota da potvrdu o povredama uzima neko od mojih kolega iz Hitne sa kojima radim. Zbog različitih vrsta uznemiravanja i pretnji, u februaru sam bivšeg supruga dva puta prijavljivala policiji", priča Danijela.


Iako su se supružnici najpre dogovorili da se sporazumno razvedu i da dete pripadne majci, otac se u međuvremenu predomislio. Podneo je tužbu za razvod i zatražio samostalno roditeljsko pravo nad detetom. Preporuka Centra za socijalni rad iznenadila je i brojne pravnike.


"Uobičajeno u praksi je da tako malo dete, kao što je trogodišnji Lazar, sud dodeljuje uvek majci. Izuzetak su jedino primeri kad majka dete ne želi, kad je teško bolesna, nema stalan posao ili je, možda, narkomanka. Ovakvo mišljenje centra je vrlo iznenađujuće", kaže jedan sudija iz Paraćina koji ne vodi slučaj. 

Utorak 08.03.2011. 14:48
Она хоће да гаји дете и да ради док је отац докон? У Србији брале? Обзиром да није уобичајено да у Србији неко ради (већина је на бироима) мама би могла да буде послата на психијатрију. Нек је мали Лаза жив и здарв а за социјалну радницу се тата већ побринуо. Срећан ти Празник Данијела!
Utorak 08.03.2011. 12:36
samo pokazatelj da je država pokrovitelj sveg bezumlja i kriminala .pretvorili narod u robove ili možda se i taj glupi narod sam pretvorio u robove.godinama u nazad od kako bog više ne hoda zemljom ima oni koji će raditi duže i za manje i sad robovlasnici više nemaju granicu svog bezobrazluka i u stanju su da traže da rob radi 25 sati dnevno,a država to aminuje i još se brine za profit robovlasnika.e glupi robovi samo vi i dalje glasajte za robovlasnike.
Utorak 08.03.2011. 16:56
Iskoristiću ovu temu da damama čestitam 8. Mart i poželim sve najbolje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online