Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.03.2011.
06:51
Večernje novosti A

Bela kuća skriva zločin

Ubistvo Dragiše Kašikovića i Ivanke Milošević već 34 godine predstavlja nerešivu enigmu. SAD prećutkuju ko je sa 118 udaraca nožem ubio vođu srpske emigracije.

Ivanu Milošević i Dragišu Kašikovića likvidirali u Čikagu
 

Dokumentarna redakcija RTS-a potpisala je pre dve nedelje ugovor sa producentskom kućom "Istar" iz Beograda o emitovanju filma "Spomen na Dragišu i Ivanku". Film, čiji je autor Bane Milošević, dobio je pre mesec dana nagradu "Dragiša Kašiković".

- Reč je o prvom filmskom istraživanju atantata na političkog emigranta Dragišu Kašikovića i njegovu poćerku Ivanku Milošević u Čikagu 1977. godine. Film na vrlo dramatičan način rekonstruiše, ne samo ovaj zločin, koji se pripisuje Udbi, nego otkriva i nemilosrdne obračune, koji su označavali epohu komunističke vladavine u Jugoslaviji - kaže Božidar Nikolić, odgovorni urednik Redakcije dokumentarnog programa RTS.
 

Književnik Dragiša Kašiković je bio lider političke emigracije u SAD sedamdesetih godina i urednik lista "Sloboda", glasila SNO u Čikagu. Živeo je u zgradi Srpske narodne odbrane zajedno sa Dragicom Milošević i njenom ćerkom, devetogodišnjom Ivankom. Oboje, devojčica i književnik, ubijeni su na surov način u noći 19. juna 1977. godine.
 

- Nepoznate ubice su udarile Kašikovića nožem 64 puta, a devojčicu Ivanku 54 puta. Ovo ubistvo je uvršteno u sto najvećih zločina u Americi, ali ni do danas nije rasvetljeno. Naš motiv je bio da istražimo tajnu ove likvidacije dvoje Srba u SAD i da srpskoj javnosti otkrijemo istinu o Udbi - kaže Bane Milošević, autor filma.
 

Filmska rekonstrukcija ovog zločina obavljena je u Čikagu, Vašingtonu i Beogradu uz pomoć dvadesetak svedoka i sagovornika, koji prvi put javno kazuju da je Kašiković kao antikomunista bio na meti Titove tajne policije. I da je njegovu likvidaciju prećutno odobrila Bela kuća.
 

- U toku priprema za zvaničnu posetu Josipa Broza američkom predsedniku Džimiju Karteru 1977. godine njih dvojica su potpisali tajni dogovor o likvidaciji srpskih političkih emigranata u SAD. To je ujedno bio i politički nalog Udbi da likvidira Dragišu Kašikovića, ali su te junske noći u njegovom stanu ubice probudile njegovu poćerku i ubili je kao neželjenog svedoka. Svedoci koje smo mi pronašli tvrde da je kao glavni ubica osumnjičen Bogoja Panajotović, aktivista SNO i saradnik Udbe. I da su ubici u ovom zločinu pomagali američki plaćenici iz podzemlja - tvrdi Milenija Perišić, producent filma, zadužena za pronalaženje svedoka.
 

Sagovornici lista tvrde da je Bogoja Panajotović, inače, konobar poreklom iz Niša i poznanik Dragiše Kašikovića, bio na sahrani Kašikovića i male Ivanke, ali je posle toga nestao. Promenio je fizički izgled, dobio novo ime i prezime i tako postao prvi Srbin zaštićena ličnost u Americi.
 

Istražujući ovo političko ubistvo Bane Milošević i Milenija Perišić su posetili BIA i FBI da bi stekli uvid u dosije političkog emigranta Dragiše Kašikovića i dokumenta sa uviđaja u Čikagu. Naišli su, kažu, na zid ćutanja.
 

- U BIA nam je rečeno da srpska tajna policija nema dosije Dragiše Kašikovića, a ni osumnjičenog ubice Bogoja Panajotovića - naglašava Bane Milošević. - Inspektori FBI su nam rekli, da oni imaju dosije sa uviđaja i neka saznanja o ubicama, ali da nemaju ovlašćenje da nam ih daju. Stekli smo utisak da Bela kuća skriva ovaj zločin i ne dozvoljava da se raskrinkaju zločini Udbe u Americi.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 08:05
Опште је познато да је удба по наређењу Броза ликвидирала многе Српске патриоте широм света, и то у сарадњи са америчким и западноевропским обавештајним службама.
Utorak 08.03.2011. 09:54
Nije tipično za DB koja je stvar rešavala da izgleda kao međusobni obračun. Ovakav zločin odmah pada u oči i postaje predmet višednevne medijske pažnje što ne treba ni jednoj tajnoj službi. Počne da se kopa ko je žrtva, čime se bavi, protiv koga radi, ko je taj protiv koga radi i slično. Neka oni provere "prijatelje" kojima je pokojnik otključao vrata da uđu, a ne DB profesionalce.
Utorak 08.03.2011. 11:45
U Americi bela kuca, na Kosovu zuta kuca i.t.d, i.t.d....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online