Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 08.03.2011.
03:50
Blic A

Pregovori s Kosovom trajaće deceniju

Dijalog sa Prištinom trajaće, prema proceni Olivera Ivanovića, državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, čitavu deceniju, a možda i više. Tek na kraju tog dijaloga očekuje se otvaranje nesumnjivo najtežeg pitanja - statusa Kosova.

Oliver Ivanović: Pregovori s Kosovom mogu trajati i više od 10 godina

O njemu će, kada za to budu spremne, odlučivati sve tri strane, ne samo srpska i kosovskih Albanaca, već i međunarodna zajednica. Ukoliko obe strane žele dogovor, zbog stanovnika Kosova, one će se truditi da to pitanje iznad svih pitanja ostave po strani, na neko vreme. Ako bilo koja od njih želi blokadu i opstrukciju dogovora, potegnuće ga u ma kom vremenu i ma o kom pitanju se radi.
 

Prve teme u dijalogu Beograda sa Prištinom, koji počinje danas, biće katastar, carinski pečat, predsedavanje CEFTA, telekomunikacije i avio-saobraćaj. Očekuje se da svoju spremnost na dogovor obe strane demonstriraju vanredno opreznim pristupom u traženju osetljivih rešenja prihvatljivih za sve.

- Pravilo je da se u ovako nestabilnim situacijama ne otvaraju pitanja za koje unapred znamo da imamo različita mišljenja. Za teške teme povezane sa statusom potrebna je politička zrelost i spremnost na najveći mogući kompromis. Danas taj uslov nije ispunjen - kaže Ivanović.

To vruće pitanje ipak će biti dodirnuto s vremena na vreme u tretiranju ostalih. Pitanje katastra, međutim, biće jedno od lakših i u to su ubeđeni i Leon Melazogu, kosovski analitičar, i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. To je nešto, kako veruje Melazogu, na čemu Srbija može da dobije bodove, a da ništa ne izgubi.
 

- Katastri su Kosovu neophodni, a Srbiju ne koštaju gotovo ništa - kaže ovaj kosovski analitičar.
 

Brz dogovor, prema njegovom ubeđenju, biće postignut i o pitanju carinskih pečata, jer je to nešto za šta Beogradu neće biti teško da objasni javnom mnjenju da to ne znači ujedno priznavanje Kosova.

Za Janjića, međutim, na pregovaračkom stolu nema niti jednog pitanja koje se ne može povezati sa statusom Kosova, te ni ovo ne smatra izuzetkom. Kosovski Albanci, mogu tako da traže grb Kosova sa granicama na pečatu, ali mogu i da prihvate neutralno rešenje, pečat sa oznakama misije EU na Kosovu.

Kao tehnička stvar trebalo bi da bude tretiran i izgled tablica. Ono što se da lako dogovoriti jesu kosovske diplome, koje bi nosile samo oznake univerziteta i škola.

Pitanje nestalih je jedno od onih koja ne bi trebalo da predstavljaju poteškoću. Sever Kosova biće užarena tema.
 

Beograd će pokušati iznalaženje novog rešenja, to je praktično podela Kosova, dok je Priština protiv toga, i to snažno. Ona će insistirati na okviru, odnosno integrisanju severa u Kosovo.
 

Strahuje se i da će svaka od dve strane žrtvovati dve, tri stvari, tek toliko da međunarodna zajednica bude zadovoljna i da će nakon toga kalkulisati, shodno političkim prilikama, ulagujući se lokalnom javnom mnjenju, Srbija u odnosu na predstojeće izbore, kosovska vlada u odnosu na uspostavljanje čvršćih pozicija u zasad nestabilnoj vlasti.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 09:09
Cela priča je " mi mislimo, mi pretpostavljamo", a Tači kaže "mi znamo, ima napismeno". Gotovo je sa palamuđenjem, imate privatnu rezoluciju Ešton/Tadić kod UN od 9 septembra 2010 kojom ste sa uvažavanjem prihvatili mišljenje MSP. Na toj bazi ste dobili rezoluciju PE od 19 januara ove godine, da o statusu razgovora nema i da morate da rasformirate paralelene srpske organe na severu. Gde si bio kada je Tači raspisao izbore da pozoveš na bojkot. Izdajnici ste neopevani. Samo najavljena poseta Vladimira Putina za 23 mart, koči bandu iz Bondstila da uđe na sever u skladu sa vašim rezolucijama.
Utorak 08.03.2011. 09:02
Ma nemoj Ivanovicu, a sto ne trideset pa da deca rodjena i odrasla van Kosmeta naseg proteranog naroda nikad ne pozele da se vrate.Isto radite i radili ste sa Krajinom udogovoru sa onima koji su taj narod terali i stranim ambasadorima.I NATO ce kako im idu dobro stvari u svetu,da se uskoro rasformise kao sta se rasformisao i Varsavski pakt-previse razlicitih interesa.Onda cemo mi gradjani, posto vec placamo pretplatu, da zatrazimo od nacionalne televizije jos jedan intervju na istu temu sa vama ekspertima.Koliko si nemocan, tesko da te se gleda i slusa Ivanovicu.Nemoj to tvoje interesno stanje samo da siris na srpsko drustvo u celini.Za tako sta nemas mandat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online