Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Utorak 08.03.2011.
01:16 >> 19:38h
FoNet, B92 A

Cvetković dao spisak nove Vlade

Premijer Srbije Mirko Cvetković danas je konačno saopštio imena za sastav rekonstruisane Vlade. Četiri nova imena u Vladi su Dušan Petrović kao minisatr trgovine i poljoprivrede, Predrag Marković kao ministar kulture, informisanja i informacionog društva, Zoran Stanković će biti ministar zdravlja, a Nebojša Ćirić zameniće Dinkića na čelu mnistarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Verica Kalanović biće četvrti potpredsednik Vlade.

Dušan Petrović preuzeo ministarstvo poljoprivrede i trgovine
 

Premijer Mirko Cvetković saopštio je konačan spisak članova svog kabineta pošto je Mlađan Dinkić, lider partije G17 plus, koja je članica sadašnje vladajuće koalicije, objavio imena kandidata za ministre iz ove stranke.

Dušan Petrović

 

Diplomirao je prava u Beogradu i do 2000. godine bio je advokat u Šapcu, a potom do 2004. predsednik opštine Šabac. Tokom 2003. i 2004 bio je poslanik u republičkom parlamentu, od marta 2006. je bio zamenik predsednika Demokratske stranke, a od decembra 2010. ponovo je izabran za potpredsednika.

Dušan Petrović (45), nekadašnji ministar pravde u vladi Vojislava Koštunice (2007-2008) biće novi jedni novi ministar iz redova Demokratske stranke, a vodiće novostvoreno ministarstvo trgovine i poljoprivrede.

Ostali novi ministri dolaze iz G17 plus: Predrag Marković biće ministar kulture i informacionog društva, Nebojša Ćirić ministar ekonomije i regionalnog razvoja, a postignut je i dogovor da Zoran Stanković bude novi ministar zdravlja. G17 plus ostavlja Snežanu Samardžić Marković na čelu ministarstva omladine i sporta.

Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac ostaju ministri spoljnih poslova, odnosno odbrane. Snežana Malović je i dalje ministarka pravosuđa, a Oliver Dulić, osim životne sredine i prostornog planiranja, u resor dobija i rudarstvo.

Goran Bogdanović ostaje ministar za Kosovo i Metohij, a Milan Marković, pored državne uprave i lokalne samouprave, dobija i oblast ljudskih i manjinskih prava. Rasim Ljajić je i dalje ministar rada i socijalne politike, Srđan Srećković biće ministar vera i dijaspore, Sulejman Ugljanin ministar bez portfelja.

U rekonstruisanoj Vladi, sem infrastrukturom, i energetikom pride će se baviti Milutin Mrkonjić. Žarko Obradović, osim obrazovanja, dobija i nauku. Predsednik socijalista Ivica Dačić rekao je da socijalisti nisu hteli da kvare priču o rekonstrukciji i da je Petar Škundrić praktično žrtva stranačkih dogovora.

"Mi nismo imali razloga za promenu Škundrića, ali uvažavajući činjenicu da moramo unutar koalicije sažimati ministarstva graničilo bi se s zdravim razumom da se spoji MUP i ovo je bilo jedino moguće rešenje", kaže Dačić.

Božidar Đelić ostaje bez resora nauke, ali zadržava potpredsedničko mesto i baviće se evropskim integracijama. I šef socijalista Ivica Dačić ostaje zamenik predsednika, a prvi čovek PUPS-a Jovan Krkobabić potpredsednik.

Predrag Marković ponovo u vrhu vlasti


Predrag Marković, koji će, na predlog premijera Mirka Cvetkovića u rekonstruisanoj vladi biti na čelu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, jedan je od osnivača G17 plus, a na funkciji predsednika Skupštine Srbije bio je od marta 2004. do februara 2007. godine.

 

Predrag Marković

Marković će biti na čelu ministarstva koje, u sklopu rekonstrukcije vlade, nastaje spajanjem Ministarstva kulture i Ministarstva za informaciono društvo, na čijem je čelu bila Jasna Matić, koja je nedavno podnela ostavku.


Po odlasku sa funkcije predsednika parlamenta do prošle godine nije učestvovao u javnom životu, a u aprilu 2010. vratio se u politički život kao jedan od inicijatora i autor Programa političke unije Ujedinjeni regioni Srbije


Srbiji su, 17. avgusta 2004. godine, na njegov predlog i njegovim potpisom, vraćeni grb, zastava i himna, a 5. juna 2006. ona je preuzela nadležnosti od državne zajednice SCG i postala samostalna država.


Marković je bio među osnivačima G 17 plus, nekoliko godina i potpredsednik stranke, a zatim i počasni potpredsednik. Danas je član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije.

Rođen je 7. decembra 1955. u mestu Čepure kod Paraćina. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a istoriju i kulturu usavršavao u Madridu i Barseloni.


Nosilac je kraljevskog ordena Belog orla u Prvom stepenu. Uređivao je više listova i časopisa, izdavačku kuću "Stubovi kulture" je osnovao 1993. godine. Član je srpskog PEN centra.


Nebojša Bradić: Uradio sam sve što sam mogao


Nebojša Bradić, koji nije zadržao resor u rekonstruisanoj Vladi, uputio je danas na niz adresa ličnosti i institucija sa kojima je sarađivao pismo u kojem ističe da je "na poslu ministra kulture Republike Srbije, u teškim godinama koje su iza nas, uradio sve što je mogao".


"Uveren sam da to nije malo i da su na vidiku bolji dani", napisao je Bradić, a u rezimeu aktivnosti naveo je da je "Ministarstvo kulture radilo na stvaranju sistemskih uslova za razvojnu i racionalnu politiku u kulturi".

 

Nebojša Bradić

 

Ukazujući da je Ministarstvo kulture bilo suočeno sa "gomilom nerešenih problema iz prošlosti i ekonomskom krizom koja je zahvatila svet i, posebno, našu zemlju", Bradić je ocenio da je glavno postignuće oličeno u uspostavljanju pravno-formalnih osnova kulturne politike, donošenjem Zakona o kulturi.


Kao značajna postignuća on je naveo i iniciranje, finansijsku i logističku podršku radova na zaštiti, konzervaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa Srbije, zatim nove projekte kao što su "Putevi kulture - Tvrđave na Dunavu" i nove kandidate za listu kulturne baštine UNESCO-a.


U dužem rezimeu Bradić je dodao da je rad Ministarstva kulture odlikovala i intenzivna međunarodna aktivnost u svim oblastima kulture, kao i u oblasti medija.


"Ministarstvo je nastavilo aktivnosti na zakonskom uređenju oblasti medija. Nacrt Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine u završnoj je fazi i biće predstavljen javnosti u martu 2011", istakao je Bradić.

Izmene i dopune Zakona o vladi i Predlog zakona o ministarstvima stigli su u Skupštinu Srbije. Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović izjavila je da kada stignu imena novih ministara tekuća sednica  će biti prekinuta da bi već do narednog ponedeljka Srbija dobila rekonstruisanu Vladu.

Prvo otkazi, pa "nove fotelje"

 

Pored osam ministara, koji su u rekonstrukciji vlade ostali bez ministarskih "fotelja", ostavke na funkcije moraće da podnesu i petorica kojima će pripasti još neki resori. Prema rečima predsednika Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatka Ratkovića, kada parlament konstatuje ostavke ministara koji više neće voditi resore, ostavke formalno moraju da podnesu i oni ministri koji će u rekonstruisanoj vladi voditi objedinjena ministarstva.


Zakoni o vladi i o ministarstvima, kao ni Ustav nisu predvideli prestanak funkcije ministara u slučaju spajanja ministarstva, rekao je ranije Ratković. To su ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić, ministar za državnu upravu, lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava Milan Marković, ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, ministar životne sredine, rudarstva i prostorjnog planiranja Oliver Dulić i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.


Bez minsitarstva ostali su ministarka finansija Diana Dragutinović, ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, ministar poljoporivrede šumarsktva i vodoprivrede Saša Dragin, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, ministar kulutre Nebojša Bradić, ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić i ministar vera Bogoljub Šijaković.

 

Halimi kritikuje ukidanje Ministarstva za ljudska prava

 

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je večeras da neće podržati izmene zakona o vladi i o ministarstvima, jer je njima predviđeno ukidanje i
Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

Halimi, jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, rekao je tokom rasprave o vladinim predlozima izmena dva zakona da ne postoji "nijedan valjani razlog za ukidanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava".

 

Kao dokaz za to je naveo položaj Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, gde, prema njegovoj oceni, ima još mnogo toga da bude urađeno kako bi se taj položaj poboljšao.

 

"Pozicija i položaj Albanaca u Preševskoj dolini ili opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa je daleko od najviših standarda o kojima je govoreno", rekao je Halimi aludirajući na današnju izjavu ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića da su u Srbiji prava manjina na najvišim standardima.

 

Halimi je rekao da je odluka o ukidanju Ministarstva za ljudska i manjinska prava doneta "na osnovu političke procene koja ne odgovara realnosti na terenu".

 

Reagujući na izjavu Halimija, poslanica Jelena Trivan iz Demokratske stranke rekla je da će Srbija nastaviti da poštuje ljudska i manjinska prava i da je to ministarstvo uključeno u resor državne uprave i lokalne samouprave.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 07:46
Пошто се пољопривредом баве људи који не знају како изгледају кука и мотика, ово је последња шанса да им те алатке и покажемо ... па нека осете њихово дејство на својим леђима.
Utorak 08.03.2011. 10:15
Ministarka sporta kao preporuku navela da je kao mala igrala balet pa je podobna za ministarku sporta. Ovaj će verovatno navesti da ima fikus koji redovno zaliva i plevi, pa je to poljoprivreda. Sada ludo kolo već vrti kritičnom brzinom, raspada se do žetve u junu garantovano.
Utorak 08.03.2011. 09:47
Ocigledno je da se radi o strucnjaku opsteg smera jer je jedno vreme bio ministar pravde, a sada poljoprivrede. Ako bi se radilo o srodnim oblastima, bio bi strucan, a ovako... Znaci da su birali vladu strucnjaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online